IMPLICARE… Vasluienii se vor putea implica în deciziile Consiliului Local. Aceștia vor avea posibilitatea să propună și să voteze proiecte pentru municipiul Vaslui. Potrivit unei hotărâri adoptate, zilele trecute, de aleșii locali, totul se va face pe o platformă dedicată bugetării participative. Cei care nu au acces la internet sau nu se pricep să folosească un calculator vor putea depune proiectele la registratura primăriei, urmând ca angajații instituției să le încarce pe platformă. Propunerile trebuie să se încadreze în unul dintre următoarele domenii: 1. Alei, trotuare și zone pietonale; 2. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; 3. Spații verzi, locuri de joacă și amenajare spații publice; 4. Infrastructură educațională, culturală, de mediu și de sănătate; 5. Orașul digital. Proiectele care vor strânge cele mai multe voturi vor fi finanțate cu maximum 200.000 lei fiecare, însă nu înainte de a primi girul Consiliului Local.
Municipiul Vaslui va implementa pentru prima dată procesul de bugetare participativă. Prin acest proces, cetățenii sunt invitați “să participe la o acțiune democratică de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei sume din bugetul local. Sunt încurajați să se implice în procesul de bugetare participativă, prin propuneri de proiecte și/sau votare, toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în municipiul Vaslui și au vârsta de cel puțin 18 ani. Cetățenii care trimit propuneri de proiect/votează proiecte trebuie să își creeze cont de utilizator pe platforma dedicată procesului de bugetare participativă: https://bugetareparticipativa.primariavaslui.ro și să accepte termenii și condițiile de utilizare ale acesteia. Platforma web dedicată procesului de bugetare participativă oferă cetățenilor multiple posibilități de implicare să trimită propuneri de proiecte, să ofere opinii privind implementarea sau oportunitatea unui proiect, să voteze proiecte, să se informeze privind implementarea proiectelor cîștigătoare”, se arată în Regulamentul privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă, adoptat zilele trecut de consilierii locali.
Propunerile trebuie să se încadreze în bugetul stabilit: maximum 200.000 lei de fiecare
Propunerile de proiecte vor fi analizate din punct de vedere tehnic, legal și financiar de Comisia pentru Bugetare Participativă, formată din specialiști din cadrul departamentelor Municipiului Vaslui, constituită printr-o dispoziție a primarului municipiului Vaslui. “Conținutul va fi supus atenției din punct de vedere al limbajului, fiind excluse acele propuneri care prin obiectiv sau limbaj instigă la discriminare de orice fel, violență, ură sau au o exprimare trivială ori denigratoare. Se vor stabili proiectele eligibile prin raportarea la criteriile de eligibilitate descrise la punctul nr. 7 din prezentul Regulament. Spre exemplu, un proiect nu va fi eligibil dacă: bugetul proiectului depășește bugetul stabilit de Municipiul Vaslui prin apelul de proiecte, obiectivul proiectului nu se află în aria de competență a Municipiului Vaslui, din punct de vedere administrativ – implementarea proiectului nu se încadrează în aria Municipiului Vaslui etc. Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajutări tehnice și/sau financiare din partea Municipiului Vaslui, dacă este necesar. Similitudinea conținutului sau proximitatea geografică poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect”, se arată în Regulamentul privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă. De asemenea, potrivit documentului votul asupra proiectelor va avea loc online, pe platforma bugetării participative. “Votul are loc într-o singură etapă. Fiecare cetățean va putea vota un singur proiect pe domeniu. Proiectele vor fi ordonate în ordinea descrescătoare a numărului de voturi primite”, se mai arată în regulament.
Directorul executiv al Primăriei Vaslui: “Nu vom putea să îi ajutăm noi să își creeze conturi sau să voteze, probabil vor fi sprijiniți de familie sau prieteni”
Cum vor putea depune sau vota proiecte vasluienii care nu au acces la internet? Este una dintre întrebările pe care și le-au pus consilierii locali în ședința în care au dezbătut proiectul. Directorul executiv Eugen Boț a explicat că, spre deosebire de alte orașe care implementează bugetarea participativă exclusiv online, Vasluiul va face o concesie. “Am consultat proiectele de la nivelul țării, acolo unde sunt implementate, cu observația că în unele orașe funcționează, în altele nu funcționează… Marea majoritate a unităților administrativ-teritoriale care au implementat bugetarea participativă au pus o condiție: depunerea proiectelor să se facă doar online. Noi am intervenit pentru a da posibilitatea tuturor cetățenilor de a depune fie și pe hârtie, urmând a le încărca noi pe platformă. Este o platformă specfică pentru acest aceste proiecte de bugetare participativă, urmează să fie achiziționată. Votul se va face doar pe platformă. Nu vom putea să îi ajutăm noi să își creeze conturi sau să voteze, probabil vor fi sprijiniți de familie sau prieteni. Sigur, nu vor putea vota cei din afara municipiului, platforma impune restricții referitoare la locație, adică cei care vor vota vor trebui să facă dovada că locuiesc sau își desfășoară activitatea în municipiul Vaslui”, a explicat directorul executiv al Primăriei Vaslui.
Depui la registratura un proiect cu vecinii de bloc iar angajații primăriei îl încarcă pe platforma. Pai și primarul PSD-ist Pavel nu mai are nik de zis !!! Dacă acel bloc este în arondarea unei secții de votare unde oamenii nu l-au ales pe Vasile Pavăl credeți ca mai apare pe platformă??