Prezentã la vot sub asteptãri
DISPRET Vasluienii au taxat lipsa interesului guvernantilor printr-o masivã neparticipare la vot, în total, la alegerile europarlamentare din 25 mai, venind la urne doar 26,92% din totalul de 371.020 alegãtori înscrisi pe listele de votare. O altã situatie anormalã a fost în legãturã cu cei care au votat pe liste suplimentare, practic mai bine de 10% din voturi, respectiv 10.006 alegãtori fiind înscrisi pe aceste liste suplimentare, deci votând în afara localitãtii de domiciliu. În plus, un procent de 9% dintre votanti au ales o altã cale de a le da o palmã guvernantilor si întregii clase politice, la nivelul judetului Vaslui fiind înregistrate nu mai putin de 8245 voturi nule.
Fatã de precedentele alegeri, fie ele europarlamentare, locale, parlamentare sau chiar referendum pentru demiterea presedintelui, prezenta la vot a fost mult mai slabã, în ciuda faptului cã masina de vot a PSD s-a mobilizat la maxim, acest lucru reiesind si din faptul cã, în comunele în care alesii locali au avut scoruri mari la alegerile locale din 2012, si prezenta la vot, si implicit voturile acordate coalitiei PSD- PC- UNPR aflatã la guvernare au fost mai numeroase. Trebuie însã observat un lucru: cea mai masivã prezentã la votare a fost în comuna Dimitrie Cantemir, dar doar pentru cã aici au avut loc si alegeri partiale locale pentru desemnarea primarului pe urmãtorii doi ani, dupã ce, la începutul acestui an, primarul în functie, Viorel Florea, a decedat din cauza unor afectiuni cardiace. În aceastã comunã, prezenta la vot a fost de 60,25%, din cei 2018 alegãtori înscrisi pe liste fiind prezenti la vot 1114 votanti, din care 102 pe liste suplimentare, alti 71 predând în urne buletine de vot cu mai multe stampile, fapt care a dus la anularea lor. În afara situatiei speciale de la Dimitrie Cantemir, acolo unde votantii la alegerile partiale locale au fost, în mare parte, prezenti, si la cele europarlamentare, în doar alte patru comune s-a înregistrat o prezentã de peste 50% la votarea de duminicã, 25 mai. Este vorba de comunele Hoceni, 59,80% prezentã la vot, comunã în care, pe listele de vot erau înscrise 2198 persoane, Ibãnesti, acolo unde 58,56% din cei 1139 locuitori s-au prezentat la urne, Cretesti, 51,14% din totalul de 1485 alegãtori înscrisi pe listele de votare, Zãpodeni, cu un procent de 50,77% din totalul de 3100 de persoane cu drept la vot, si Pochidia, unde 50% din cei 1326 votanti s-au prezentat la urne. În cazul tuturor acestor comune este de remarcat numãrul mare de persoane care au votat pe listele suplimentare, deci care nu-si au domiciliul în respectivele circumscriptii. Procentul celor care au votat pe liste suplimentare este între 15 si 20%. Astfel, la Cretesti, din totalul de 717 voturi valabil exprimate, 168 sunt ale celor înscrisi pe liste suplimentare, la Ibãnesti, din totalul de 596 de votanti, 82 nu au domiciliul în comunã, la Zãpodeni, procentul este de peste 20% votanti de pe liste suplimentare fatã de voturi valabil exprimate, iar la Pochidia, din cele 624 voturi valabil exprimate, 124 sunt de pe liste suplimentare! În ceea ce priveste cea mai slabã prezentã la vot, în judetul Vaslui se remarcã comunele Ivesti, cu 19,70% din totalul de 2182 persoane înscrise pe listele electorale care au fost prezente la vot, Poienesti, 19,73%, Dãnesti, 18,99%, Codãesti, 18,07%, sau Duda Epureni, acolo unde prezenta a fost cea mai slabã din întreg judetul, doar 17,63% din cei 3737 locuitori ai comunei cu drept la vot s-au prezentat la urne!
Prezenta la vot în orase, cea mai slabã din ultimii ani
Vasluienii din mediul urban au taxat la rândul lor faptul cã, pe listele înaintate de partide, nu se regãseste niciun concetãtean pe vreo pozitie eligibilã. Acest lucru a reiesit nu doar din slaba prezentã la vot, sau din numãrul mare de voturi anulate gãsite în urne, cât, mai ales, în numãrul mare de voturi acordate candidatilor independenti, Mircea Diaconu, dar si ceilalti candidati care practic nu si-au fãcut campanie în judet primind totusi sufragiul vasluienilor. Municipiul Vaslui, care are si cel mai mare numãr de votanti înscrisi pe listele electorale, 71485, a avut un porcentaj la vot de doar 20,13%, în conditiile în care au fost nu mai putin de 1103 persoane care au votat pe liste suplimentare, alte 1140 voturi fiind nule, din totalul de 14.390 voturi exprimate. O situatie asemãnãtoare a fost la aceste alegeri europarlamentare si la Bârlad, acolo unde doar 24,19% din cei 61053 persoane cu drept de vot s-au prezentat la urne, alti 722 votând pe liste suplimentare, iar un numãr de 1153 de voturi au fost anulate. Nici la Husi, cetãtenii nu au venit la vot, fiind exprimate un numãr de 5239 voturi valabil exprimate, din care 722 pe liste suplimentare, alte 379 voturi fiind anulate datoritã votului multiplu pe buletine, procentul de prezentã la vot fiind de doar 20,70%. Locuitorii din cele douã orase din judetul Vaslui, Negresti si Murgeni, nu au fãcut nici ei opinie separatã, procentele la vot fiind de 31,10%, respectiv de 28,33%, din totalul de ceva peste 13.500 alegãtori din cele douã orase. La o analizã sumarã, pe lângã faptul cã multi dintre orãseni fie au introdus în urne voturi nule, fie au votat candidati independenti care, în opinia lor, poate prezintã mai multã credibilitate decât politicienii veniti de aiurea dar pusi pe listele electorale ale partidelor, se remarcã faptul cã practic nu existã comunã, oras sau municipiu, în care sã nu se fi votat pe listele suplimentare. Acest ultim lucru ar trebui sã se afle în atentia autoritãtilor judetene, aceleasi care anuntau cã multi dintre vasluieni sunt plecati la muncã în strãinãtate, în schimb, conform datelor oficiale provenite de la aceste alegeri europarlamentare, se pare cã populatia judetului creste, datoritã strãinilor de judet care s-au stabilit pe aceste meleaguri.