LECTIA DE SUPRAVIETUIRE Suntem mai tari ca americanii! Acestia sunt în stare sã stârneascã o revolutie, pentru cã pretul benzinei a crescut enorm, ajungând la 1 dolar pe litru! De cealaltã parte a globului, la noi, în Vaslui, desi somajul e în floare si, în rest, se munceste pe un salariu care face cam 200 – 300 de dolari pe lunã, masinile zumzãie pe stradã ca albinele în stup. Si benzina e cu 65% mai scumpã ca în America! Concluzia: suntem rezistenti, adaptabili si învãtati sã nu crâcnim! Dar ne deranjeazã foarte mult cã nu avem locuri de parcare!
Obisnuiti sã fie natiunea cea mai rãsfãtatã a lumii, le vine greu sã accepte cã a venit vremea sã se trezeascã din visul american! Populatia Americii este indignatã cã benzina s-a scumpit în asemenea hal încât un litru costã…1 dolar! Presedintele este primul învinuit: cum de a lãsat Barack Obama sã se întâmple asa ceva? Si cum de, în timpul mandatului sãu, dolarul pierde teren într-un ritm ametitor? Iatã câteva dintre problemele americanilor, pusi în situatia sã vadã pe propria piele cum trãiesc de zeci de ani alte natiuni ale lumii. De cealaltã parte a globului, într-un orãsel de care americanii n-au auzit (si, probabil, nici nu vor auzi vreodatã), oamenii au o adevãratã experientã în a trãi prost. Din salarii care nu depãsesc 300 de dolari (si asta, în cazuri fericite) reusesc sã mãnânce, sã-si plãteascã lumina, gazul si ratele la bancã si chiar benzina, cu toate cã este mai scumpã cu 65% decât în America! Vasluienii sunt adevãrati campioni în lupta pentru supravietuire. Americanii ar putea lua lectii de la ei! Cea mai importantã ar fi: cum sã trãiesti fãrã sã muncesti si, apoi, cum sã reusesti sã trãiesti, chiar dacã muncesti!
China, noua putere mondialã
America nu mai este demult prima putere economicã a lumii. Chiar dacã s-au fãcut eforturi pentru salvarea aparentelor, adevãrul începe sã iasã la ivealã. Se poate vorbi, chiar, de o conspiratie a noilor puteri care se ridicã, pentru a-i înmormânta pe americani. Prima, si cea mai importantã miscare este eliminarea dolarului de pe piata internationalã. Concret, dacã pânã acum, statele lumii fãceau afaceri raportate la dolarul american, acum, încep sã-l elimine din tranzactii. De exemplu, China – consideratã, oficial, a doua putere economicã a lumii, dupã americani, si, neoficial, prima – si Japonia au hotãrât sã facã import-export numai prin monedele proprii, fãrã sã mai aibã nevoie de intermedierea dolarului. De asemenea, Rusia nu lipseste din aceastã combinatie, în care, de curând, au intrat si unele state arabe detinãtoare a ceea ce le place mult de tot americanilor: petrol!