spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Vasluienii își pierd încrederea în politicieni: “Hoția nu are culoare politică, o poți găsi oriunde!”

- Advertisement -
REACȚII… Deputatul Mihai Botez a fost asaltat de comentarii negative. “Hoțul strigă hoțul! Vine rândul vostru la poză” și”să vezi câtă pușcărie o să luați voi” sunt doar două dintre acestea.

NEÎNCREDERE… Vasluienii își pierd încrederea în politicieni.O postare a deputatului USR PLUS, Mihai Botez, despre condamnarea la cinci ani de închisoare a fostului trezorier PSD, Mircea Drăghici, a fost primită cu reacții precum “hoțul strigă hoțul! Vine rândul vostru la poză”, “să vezi câtă pușcărie o să luați voi”,„foarte puțin, trebuia să îi fie confiscată și averea” sau “trebuia iertat, pentru că ținut la partid și a furat și el cât a putut”.Probabil ați greșit politicianul. Să luăm pușcărie pentru ce? Aveți vreun exemplu de politician USR PLUS condamnat?”, a replicat deputatul Botez, în încercarea de a le ține piept. În discuție a intervenit și consilierul local PSD Alexandru Andrei, printr-un atac la adresa liberalilor: „Dacă sunteți așa de corect, ar fi bine să vorbiți cu subiect și predicat despre “ciudățeniile” de miliarde de euro ale partenerilor voștri de guvernare”. „Presupun că ați depus deja plângeri, din moment ce mereu pare că știți exact că s-a întâmplat așa cum spuneți dumneavoastră. Dacă aveți dovezi referitor la ilegalități, nu le țineți pentru dumneavoastră”, i-a răspuns deputatul.

Potrivit sociologilor, cauzele scăderii încrederii în politicieni sunt vechi și vin pe un trend descendent, care a favorizat apariția formațiunilor politice extremiste. “Corupția generalizată pe care o vedem, faptul că cine împarte, parte își face, senzația că politicianul guvernează pentru binele propriu și nu pentru binele cetățeanului, toate acestea aduc lehamitea față de zona politică. Instituțiile în care există cea mai puțină încredere sunt cele care sunt populate de politicieni, respectiv Parlamentul, Guvernul.Percepția este că partidul X, partidul Y e aceeași mizerie și că politicienii gândesc pentru ei, nu și pentru popor. Este o chestiune destul de veche. Din păcate, de prin anii ’90 e un trend descendent al încrederii românilor în politicieni. Aceasta slabă încredere în politicienii tradiționali face posibilă inclusiv apariția unor noi politicieni de tipul extremiștilor pe care îi avem în Parlament în momentul de față, care nu vin decât cu mesaje care hrănesc temerile, angoasele, fricile pe care ceilalți le au.Nu uitați, suntem țara care și-a ales primarii și parlamentarii cu vreo 30 și ceva la sută participare la vot, iar trendul este descendent”, a explicat sociologul Gelu Duminica pentru Ziare.com.

Studiu de caz: cum reacționează vasluienii când aud că un politician a fost condamnat pentru corupție?

După apariția în spațiul public al veștii că fostul trezorier PSD a fost condamnat la închisoare, deputatul Mihai Botez a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care a făcut comparație între social-democrați și “oamenii trimiși de USR PLUS în funcțiile publice”, oameni care “respectă legea, indiferent de cadru, public sau privat”. Redăm în rândurile următoare întregul mesaj al acestuia, urmând ca apoi să analizăm reacțiile. “Mircea Drăghici, fost trezorier PSD și om de încredere al lui Liviu Dragnea a fost condamnat (definitiv) la 5 ani de închisoare.Infracțiunea pentru care a fost condamnat constă în sifonarea banilor de subvenție primiți de PSD, prin deturnarea banilor prin intermediul unor contracte pentru a plăti pentru casa sa și pentru mașină.Este încă un exemplu (din câte?) despre corupția din fostele guverne PSD. În timp ce la televizor se plângeau cum nu sunt lăsați să facă treabă pentru popor, pesediștii sifonau bani din subvențiile de la stat pentru interesul propriu. Se pare că tradiția pesedistă continuă, iar PRO România, acest PSD 2 condus de Victor Ponta, a achiziționat o mașină Tesla de 133.000 de euro din banii de subvenție. Rămâne de văzut legalitatea acestei achiziții. Comparați cele două exemple cu oamenii trimiși de USR PLUS în funcțiile publice. Am văzut în ultimele zile cum Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor, respectă legea, indiferent de cadru, public sau privat.P.S Ca să previn unele comentarii despre cum un anumit partid spune că nu primește subvenții. Partidele au cheltuieli, iar subvențiile asigură faptul că banii sunt cheltuiți legal și transparent. La USR PLUS Vaslui AEP nu a găsit niciodată neregularități în ceea ce privește cheltuirea banilor. Acest lucru asigură că nu suntem finanțați de cine știe ce persoane cu interese obscure.În schimb, vă invit să vă întrebați de unde au bani unele partide care pretind că reprezintă doar interesul public, însă e clar că investesc bani mulți în campanii media și multe altele. De unde să fie finanțați, dacă nu din subvenții? Vă invit să meditați la această întrebare”, i-a îndemnat deputatul Botez pe oameni.

Răspuns: „Domnu’ Mihai, pe mine, ca simplu cetățean al aceste țări, mă interesează recuperarea prejudiciului”

Reacțiile nu au întârziat să apară. „Mă, nu vă bucurați de răul altuia, dacă a furat, să plătească, dar vă vine rândul, numai pe urma pandemiei ăsteia câți banii ați papat”, “Hoția nu are culoare politică, o poți găsi oriunde”, „Nu vă bucurați, că roata se învârte, azi ăsta, mâine unul de la voi”, “Să vezi câtă pușcărie o să luați voi”, “Stai liniștit, că în cinci ani va ieși ăsta din PSD și va posta pe Facebook cum tu ai ajuns la bulău”, sunt doar câteva dintre comentariile vasluienilor care îi bagă în aceeași oală pe toți politicienii, indiferent de culoarea politică. Alți vasluieni au fost însă interesați de recuperarea prejudiciului: „foarte puțin, trebuia să îi fie confiscată și averea”, „foarte puțin 5 ani. Trebuia măcar 30 ani. Ce fel de justiție avem?”, „să ne anunțați când se recuperează prejudiciul”; „Domnu’ Mihai, pe mine, ca simplu cetățean al aceste țări, mă interesează recuperarea prejudiciului, nu faptul că îl băgați, un an, doi ani sau cinci ani și apoi vine acasă, la averea pe care a furat-o, pentru că statul nu i-o confiscă”. Nu au întârziat să lase comentarii nici vasluienii cu afinități pentru social-democrați și nici cei ironici. Iată câteva dintre reacții: „Cum dr**u, magistrații independenți îi găsesc doar pe hoții PSD-isti, când toți vedem că actualii din guvern fură pe rupte și nici măcar nu sunt anchetati”, „când se fură la PSD e cu executare, când se fură la noi, restul, e cu suspendare, bine de știut”, „of, of! Cum scoateți voi în evidență execuțiile psd-iștilor, care sunt de 10 ori mai inocenți decat șmecherii de dreapta, nu?”, “trebuia iertat, pentru că ținut la partid și a furat și el cât a putut”.

Cercetătorul Alexandru Andrei, unul dintre cei mai <pătimași> membri ai PSD-ului

Alexandru Andrei

CONTRAATAC… Printre cei care au comentat la postarea deputatului, se numără și consilierul local Alexandru Andrei. De profesie cercetător în cadrul Academiei Române -Filiala Iași, acesta este unul dintre cei mai pătimași membri ai PSD-ului, care contracarează orice atac la adresa colegilor săi. “E hilar că vorbiți de achiziții dubioase, dând ca exemplu achiziția unei mașini, când în pandemie s-au făcut achiziții de mășți, fără licitație, la prețul de 5 lei bucata sau izolete inutile de sute de milioane de euro. De ce nu spuneți nimic în vreo postare de soția dlui Tătaru care vindea în propria farmacie, pe sub mână, măști la un preț de o sută de ori mai mare decât prețul pieții? Sau de achizițiile de la Unifarm? Dacă sunteți așa de corect, ar fi bine să vorbiți cu subiect și predicat despre “ciudățeniile” de miliarde de euro ale partenerilor voștri de guvernare”, i-a scris Alexandru Andrei parlamentarului. “Presupun că ați depus deja plângeri, din moment ce mereu pare că știți exact că s-a întâmplat așa cum spuneți dumneavoastră. Dacă aveți dovezi referitor la ilegalități, nu le țineți pentru dumneavoastră”, i-a răspund deputatul Mihai Botez.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Dacă tot ați evidențiat comment-ul meu, fac precizarea că eu nu am acuzat pe cineva de ilegalitate în sens penal, ci de imoralitate. Altfel spus e pe deplin imoral să achiziționezi masca fără licitație cu 5 lei bucata (în condițiile în care masca se produce cu 0,1 lei) de la firme cu capital social de 200 de lei (cazul bucătăresei de la Giurgiu e relevant), în condițiile în care le spui pensionarilor să aleagă între a își cumpăra mâncare și a își plăti facturile la energie sau gaze. Sigur, starea de urgență si cea nesfârșită de alertă au permis achiziții de acest tip. Poporul va judeca la vot dacă achiziția măștilor la preț de 5 lei bucata chiar a salvat vieți sau a distrus vieți tinând cont că, în paralel, veniturile au înghețat.

    Las mai jos comment-ul pe care l-am postat ca răspuns ulterior la comment-ul dlui Botez.

    „Mihai Botez – Deputat USR tocmai aici vroiam să ajung: diferența sensibilă dintre ilegalitate și imoralitate. Nu știu dacă a fost ilegal să cumperi masca cu 5 lei bucata. Până la urmă președintele a declarat stare de urgența tocmai pentru a permite achizițiile fără licitație de acest tip. Adică vorbim de o forțare a constituției pentru a permite astfel de afaceri în numele pandemiei. De ce oare, știe doar dumnealui…Fix în acel moment bucătăreasa de la Giurgiu avea deja pregătite stocurile de măști. Sunt convins că era doar o simplă coincidență… Totuși dvs vorbiți de moralitate. Nici intervenția pentru cei doi directori din MT nu a fost pobabil ilegală. Traficul de influență e greu de probat. Dar cu siguranță a fost imorală. Nici achiziția unei limuzine din subvenția de la partid nu e ilegală, ci imorală Așadar, pentru a evita dubla măsură, vă propuneam sa prezentați pe larg și situații precum cea descrisă de mine în comment-ul anterior.”

  2. … ăia 30si ceva la sută fiind ori o adunătură de plozi aduși „trei la kil” folosiți in prostia (naivitatea) lor, ori trei pensionari care se bucurau doar de dreptul de a vota – macar așa se simțeau și ei cineva.
    Omul funcțional…. borăște când aude de BUDA și corupăciunea denumita POLITICĂ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.