spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Vasluienii îl comemoreazã pe poetul Ion Iancu Lefter

- Advertisement -

Duminicã, 1 martie, se împlinesc 25 de ani de la decesul poetului vasluian Ion Iancu Lefter, cel despre care George Cãlinescu scria, la 16 februarie 1962, în Cronica optimistului din revista Contemporanul cã este “o pãdure de vise, cu crengile mai încâlcite din cauza (…) furtunii de elanuri constructive care trece prin ea”. În memoria lui vor fi organizate o serie de evenimente la care sunt asteptati toti iubitorii de poezie.

Vineri, 27 februarie, toti iubitorii de frumos si poezie sunt asteptati la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” din Vaslui unde va avea loc un eveniment deosebit menit sã marcheze 25 de ani de la moartea poetului vasluian Ion Iancu Lefter. Va fi publicat în mod oficial un volum de poezie apãrut la editura PIM din Iasi, ctitorirea sa fiind finantatã de Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Cartea va fi prezentatã de profesorul Dan Ravaru, totodatã cel care a prefatat volumul. Duminicã, la Albesti, apropiatii poetului se vor întâlni pentru a-i aduce un omagiu. “Cei care l-am citit, l-am iubit si l-am pretuit pe Ion Iancu Lefter îi dedicãm acest an, 2015, din punct de vedere cultural. Pe 1 martie se împlinesc 25 de ani de la decesul sãu atât de straniu si la 28 septembrie, 75 de ani de la nastere. Vineri, 27 februarie, la orele 14.00, în Sala de Activitãti a Bibliotecii Judetene <<Nicolae Milescu Spãtarul>> Vaslui ne vom întruni noi si toti cei care au o deschidere sufleteascã spre poezie ca invitati ai literaturii pentru a comemora amintirea sa. Va fi lansat volumul de poezie <<A doua înviere>> din opera lui Ion Iancu Lefter. Manifestãrile vor continua duminicã, 1 martie, orele 10.00, la Cãminul Cultural Albesti, în comuna sa natalã, unde va avea loc o adunare comemorativã, se vor recita poezii si vor fi interpretate melodii pe versurile poetului.”, a declarat profesorul Dan Ravaru.

Scurtã biografie

S-a nãscut într-o familie de rãzesi din localitatea Gura-Albesti, comuna Abesti, judetul Vaslui. A urmat studiile primare si gimnaziale în satul natal. A încercat sã se înscrie la Scoala de ofiteri de la Predeal, dar a fost respins deoarece nu a avut înãltimea corespunzãtoare. Astfel se înscrie si absolvã în anul 1958 Liceul „Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui. Dupã liceu a intrat ca profesor suplinitor în învãtãmânt si a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Bârlad, devenind învãtãtor. A fost profesor suplinitor în câteva localitãti din Moldova si Dobrogea, iar în acest timp urmeazã, la fãrã frecventã, cursurile Facultãtii de Filologie a Institutului Pedagogic de 3 ani din Bucuresti pe care le-a absolvit în anul 1971, iar în calitate de profesor de Limba si literatura românã a functionat la Școala Generalã Nr. 3 din Vaslui. De-a lungul vieții a avut multe alte slujbe, a fost seful statiei de radioamplificare Vaslui, a fost inspector la Comitetul de Culturã si Artã din judetul Vaslui, bibliotecar si chiar supraveghetor de salã la Întreprinderea Cinematograficã, redactor la ziarul Satul socialist din Bacãu si Vremea Nouã din Vaslui. A fost membru al cenaclurilor literare din judet si a colaborat la Flacãra Iasului, Luceafãrul, Gazeta Literarã, Contemporanul etc. A început sã scrie în perioada liceului, iar intrarea sa în literaturã a fost întâmpinatã de George Cãlinescu, la 16 februarie 1962, în Cronica optimistului din revista Contemporanul. Debutul editorial a avut loc în anul 1969 cu volumul de versuri ”Sãrut”. În anul 1990, împreunã cu Dan Ravaru, P. Munteanu, I. Parfene a pus bazele unei publicatii culturale, Gazeta de Est, al cãrei prim numãr a apãrut la 16 februarie 1990.t La 1 martie 1990, Ion Iancu Lefter a fost accidentat mortal, chiar pe trecerea de pietoni din centrul orasului, de un politist aflat în stare de ebrietate. A fost înmormântat în cimitirul din satul natal.

Masacrul poeților

Ion Iancu Lefter

Când veți ucide toți poeții pãmântul va muri de tot,

culorile s-or spânzura, se va carboniza lumina

si ce va pierde Universul îmi este greu sã mai socot

cãci pentru el poeții-nseamnã si rãdacina si tulpina.

Mãcelul când va fi sã-nceapã, precum o plagã-si va întinde

Tentaculele noduroase în funii de spânzurãtori,

vor atârna, în streanguri negre, sublime trupuri aburinde

Inchipuind câmpii albastre îmbrãțisate în ninsori.

Si-n gropi cu var veți descompune structura lor de luptãtori,

în crematorii le veți arde ciolanele de fag domnesc,

le veți împrãstia cenusa cu avionul, printre nori,

sã vã-ntãriți în siguranța cã-n veac de veci nu mai trãiesc.

În calculele voastre însã, nu veți lua nici o mãsurã,

securitatea voastrã, însãsi, sã v-o asigurati din plin,

cãci muți vã veți trezi cu toții, cu verbu-nțepenit pe gurã,

cã nu poeții-i veti ucide, ci verbele care-i susțin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.