spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Francul bate euro, bancile datornicii

- Advertisement -

Vasluienii cu credite în franci elvetieni, în pragul disperãrii

NECAZ…Cursul francului elvetian a urcat joi cu 58,72 de bani fatã de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc, iar vineri a atins un nou maxim istoric., când a crescut cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc. Vestea a cãzut ca un fulger peste românii care au comis greseala de a contracta credite în franci elvetieni, printre ei numãrându-se si foarte multi vasluieni. Disperarea este atât de mare încât oamenii amenintã cã vor iesi în stradã, mai ales cã unii riscã sã îsi piardã casele dacã nu vor gãsi resursele necesare pentru a-si achita ratele care s-au dublat peste noapte. Surprinzãtor este faptul cã printre cei loviti de aceastã apreciere se numãrã extrem de multi politisti, existând douã variante: fie au fost atrasi de usurinta cu care se obtineau în trecut creditele în franci elvetieni, fie au fost îndrumati, în masã, pe un drum rãu.

Cel puțin 150.000 de români au credite în franci elvetieni, cu o valoare totalã de aproape 3 miliarde de franci. Tot atât de multi români au intrat în panicã joi, atunci când Banca Nationalã a Elvetiei „a luat mâna de pe curs”, iar BNR a afisat o referintã oficialã de 4,3287 de lei pe franc, în crestere cu 15,7% fatã de cea de miercuri. Vineri, altã surprizã neplãcutã: francul a ajuns la un nou maxim istoric de 4,4228 lei. Povestea celor care s-au împrumutat în urmã cu câtiva ani este una si aceeasi. Atrasi de “cea mai ieftinã monedã”, acestia nu au stat pe gânduri si au fãcut credite peste credite pentru casa sau masina mult visatã. Bucuria nu a durat însã prea mult si primele probleme cu ratele au început încã din 2009, când leul s-a depreciat în raport cu francul. De atunci, românii care au avut proasta inspiratie de a face împrumut în aceastã monedã au plãtit rate din ce în ce mai mari, care, în decursul a doar câtiva ani s-au dublat. Cosmarul a atins punctul culminant în aceastã sãptãmânã, în urma aprecierii bruste a francului, ratele crescând cu peste 350 de lei. Disperarea cetãtenilor este lesne de înteles pentru cã aceste modificãri bruste, raportate la salariul mediu net pe economie din România, care se învârte în jurul a 1700 de lei, dau nastere la adevãrate drame în familiile împrumutatilor. Sã nu îi mai aducem în discutie pe cei care câstigã salariul minim pe economie. Astfel, oamenii au început sã se gândeascã serios dacã vor mai reusi sã plãteascã datoriile sau se vor trezi, în curând, cu purcel si cãtel în stradã, dacã vor reusi sã mai aibã parte de un trai decent. Principalele întrebãrile care chinuie datornicii în aceste zile sunt: Cum ar trebui un român, cu credit în valutã, sã treacã peste o astfel de crestere bruscã a cursului, situatie pe care, cel putin teoretic, nu are cum sã o anticipeze? Se poate renegocia cu banca? Va interveni statul? Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finantelor, Darius Vâlcov, sã discute cu oficialii Bãncii Nationale a României (BNR) despre situatia creatã prin cresterea bruscã a francului elvetian în raport cu euro si leu. Interventia statului rãmâne totusi principala sperantã, din moment ce pentru clientii bãncilor cu credite în franci elvetieni solutiile juridice sunt limitate.

Ce spun vasluienii

“De la o ratã de 900 de lei, am ajuns la 1940 de lei”

“În 2007, când am contractat creditul imobiliar, francul era 2 lei, rata initialã fiind calculatã la 900 de lei. În timp, rata a crescut la 1600 de lei, iar astãzi valoarea ei a ajuns la 1940 de lei. Am încercat sã schimb creditul în altã monedã, dar banca a cerut sã ipotechez încã un imobil. Întreaga familie este afectatã, am ajuns sã trãim la limita de jos a subzistentei. Avem bani sã cumpãrãm strictul necesar”, a declarat demoralizat un vasluian.

“Nu stiu ce se va alege de noi”

“Mi-a crescut datoria de la bancã la aproape 16000 de lei peste noapte, când am plãtit ultima ratã mai aveam de dat 82500 de lei si astãzi am 96000 de lei, în conditiile în care plãtesc de 7 ani. Creditul a fost luat pe 15 ani, mai am de plãtit 8 ani. Luna trecutã rata era de 1200 de lei, luna aceasta a crescut la 1400. De când a rãmas sotia fãrã serviciu, viata a devenit din ce în ce mai grea, mai ales cã avem doi copii la scoalã. Dacã francul va continua sã creascã în acelasi ritm nu stiu ce se va alege de noi. Am vãzut cã în Bucuresti oamenii au iesit în stradã, cred cã doar o lege ne mai poate salva, dar nu cred cã acest lucru se va întâmpla în România pentru cã nu suntem la nivelul celorlalte state europene. Am un frate stabilit în Anglia care a fãcut împrumut de peste 10000 de lire într-o bancã. Dupã ce au fost reglementate prin legi sumele datorate cãtre bancã i s-au restituit 3000 de lire. În România nu cred cã acest lucru se va întâmpla vreodatã, din contrã, la noi îti iau din conturi.”, a declarat alt vasluian supãrat, politist de meserie.

“Vom iesi în stradã”

“Eu când m-am dus la bancã functionarii de acolo au pus accent pe cât de stabil este francul elvetian, deci am presupus cã nu este nici un risc. Mi se pare un vis urât, am ajuns sã plãtesc dublu, chiar triplu. Mai bine ne-ar spune cei de la BNR de ce toate tãrile au luat mãsuri în privinta acestor credite din 2009, 2010 numai România nu? Domnilor consilieri BNR, puneti osul la treaba si gãsiti solutii pentru cã voi sunteti autoritatea care trebuia sã vegheze sã nu se întâmple ce s-a întamplat!”, a spus alt cetãtean revoltat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.