spot_img
spot_img
12 C
Vaslui
01-apr.-2025

Vasluienii, chemati la primãrie sã spunã dacã vor un bloc nou aproape de centrul orasului

- Advertisement -

DIALOG… Un investitor din municipiul Vaslui intentioneazã sã construiascã un bloc cu sapte etaje si spatii comerciale/administrative cu parcaj subteran pe terenul fostei fabrici Muntenita de lângã Piata Vidin, însã vasluienii care locuiesc la blocurile din apropiere nici nu vor sã audã de asa ceva. La sfârsitul sãptãmânii trecute, Primãria Vaslui a gãzduit o întâlnire între investitor si vasluienii nemultumiti, discutiile fiind „arbitrate” de cãtre membrii comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului.

Spre deosebire de anii trecuti, când constructiile în municipiul Vaslui se ridicau peste noapte, fãrã ca dezbaterile publice sã fie mãcar mimate (a se vedea cazul blocului de lângã Piata Traian), noua conducere a Primãriei Vaslui pare a fi mai dispusã sã asculte pãrerile vasluienilor, în special pe ale celor care sunt afectati direct de aceste noi clãdiri. Cum o nouã investitie urmeazã sã se realizeze pe strada Victoriei din oras, pe terenul fostei fabrici Muntenita din Piata Vidin, primarul Lucan Braniste i-a chemat la discutii pe toti cei implicati. La sedinta care a fost organizatã vineri, în sala de sedinte, au participat investitorul si aproximativ 20 de vasluieni care locuiesc la blocurile dimprejur. Initial, dezvoltatorul imobiliar se gândise sã ridice acolo un bloc de 10 etaje, însã în urma primelor discutii purtate la începutul lunii februarie a acestui an, a convenit cã o solutie mult mai bunã ar fi o clãdire cu sapte etaje. Cu toate astea, vineri, vasluienii au continuat sã îsi exprime nemultumirile vizavi de aceastã investitie. A fost reclamat faptul cã locurile de parcare sunt foarte putine, cã sunt probleme mari cu canalizarea si cã spatiul verde va dispãrea din zona respectivã, inclusiv copacii care au peste 50 de ani. „Urmeazã sã ne confiscati zona. Masinile noastre sunt mereu lovite de cei care vin la piatã si nu dau doi lei pentru parcare. Ce facem în caz de un cutremur cu blocul de sapte etaje lângã noi. Cine ne oferã siguranta cã nu ni se va întâmpla nimic”, au fost doar câteva dintre întrebãrile vasluienilor care locuiesc la blocurile 71 si 74. În zona respectivã, din cauza cãii de acces limitate, mai multe persoane au relatat experientele în care doar cu ajutorul vecinilor au putut sã-si transporte membrii familiei aflati în suferintã la ambulantã, la fel si persoanele care necesitã dializã. Investitorul a luat la cunostintã toate aceste probleme, dând asigurãri cã se va gãsi cea mai bunã solutie ca vasluienii sã nu aibe si mai mult de suferit. Sper din tot sufletul ca investitorul sã tinã cont de toate aceaste doleante ale celor direct afectati de aceastã constructie si sã adapteze proiectul specificului zonei. Orasul nostru nu este un puzzle unde fiecare colt liber trebuie umplut cu beton. Avem nevoie, asa cum au spus toti acesti cetãteni, de spatii verzi, de luminã, de aer, nu de un nou bloc sufocant într-o zonã deja aglomeratã. Dacã vrem sã investim cu adevãrat în comunitate, trebuie sã ne gândim la o dezvoltare inteligentã, nu doar la un profit rapid. I-am asigurat pe cetãtenii prezenti de toatã sustinerea noastrã si în cazul nefericit în care proiectul va ajunge în forma actualã pe masa Consiliului Local, consilierii USR vor vota „Împotrivã!”, a declarat consiliera USR Mihaela Bohotineanu, membrã a comisiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

  1. Asa sunt romanii??? Cind se face ceva nou nu e bun, cind nu se face iar nu e bun.. si atunci? Consultatie????? Dar la BCR, la Liceul sportiv etc…cine pe cine a consultat?

  2. Urbanism de 2 bani. Să înghesui un bloc-turn in acel spațiu mic care a rămas lângă piața centrală, pentru că vrea un investitor privat profit maxim. Dar nu au km intregi de spațiu 200 de metri mai la vale , lângă biserică, in locul fostei unităti militare dărâmate, unde au de gând să facă grădină botanică, că asta ne lipsește, in rest avem de toate??

  3. Mulți din poză nici nu cred ca mai prind blocul finalizat . Exact asta este motivul pentru care tinerii nu se mai întorc în oraș . Decizii luate de 75+ . Nu toți vrem să fim obligați să cumpărăm un apartament în care miroase a cacat / pisat / brânză .
    Lăsați orașul să se dezvolte . Atâta timp cât e respectat POT / CUT spații verzi și parcări subterane nu văd problema . Și apropo , pentru idiotii din comentarii, e proprietate privată prostalailor ce parc ce parcare publică ? Unii dintre voi sunteți prea prosti și mă roade când știu ca mai și votați și vă mai și înmulțiți .

    • Tinerețe, întoarce-te la școală, încă nu ești copt din punct de vedere intelectual să jonglezi aceste concepte: dezvoltare, Spații verzi, parcări subterane… Înțeleg că vrei să-ți umpli de propriile dejecții un apartament nou nouț, însă dezvoltarea orașului înseamnă întâi locuri de muncă și servicii pentru cei competenți, infrastructură decentă, nicidecum locuință la bloc înghesuită în centru.

      Și cum poate fi o conviețuire mai armonioasă decât să deschizi geamurile să-ți aerisești locuința de dejecțiile personale mai sus amintite și intră aerul proaspăt al dejecțiilor vecinului de la blocul de vis-a vis? De vis!

      Dar ca idee, nu am idee unde ai învățat să calculezi POT și CUT, însă fără îndoială, zonele centrale sunt deja bine urbanizate, de mult! Nu ai loc să arunci un ac, darămite un turn, fie el și modest de 7 etaje. Dacă vrei alte planuri de urbanizare, unica soluție este să dărâmi ceva și în loc, să constuiești altceva. Terenul nu-i elastic!

  4. O să arate că un căcat pe fruntea primarului🤪cum sa faci bloc turn acolo, sunteți tâmpiți? Cel mai bine ar fi niste parcări, cu plată, ceva pomi și iarbă.
    Și desființați pirateria pe fata de la Bolt 😡

  5. Rupeti manganul cu spatii verzi. Pana sa se darame Muntenita, plangeati ca va cantau sobolanii la geam. Cand s-a daramat, ati plans ca va intra praf in ochi si nu puteati face amiaza intre 12-13, somnul de frumusete.
    Da, un imobil nou in acel lot ar dezechilibra si mai mult locurile de parcare inexistente. Dar atat timp cat se asigura parcari si doi copacei verzi, lasati orasul sa se dezvolte.

    • Asta nu este dezvoltare! Asta este supraaglomerare! Și prost gust! Înțelegem că se vor vinde muuulte apartamente la preț de zonă centrală dar cine naiba-i tâmpit să cumpere apartament într-un bloc din care ieși prin alt bloc? Sau sar pe balcoane dintr-un bloc în altul? Și nu ai înțeles că parcările sunt subterane! Câte nivele de parcări subterane crezi că vor fi pentru a asigura cel puțin un loc de parcare / apartament? Dar să nu uită că vasluianul este prost și gingaș: o familie are tot atâtea mașini câți membri adulți sunt.

  6. Moraru de ce nu și-a demolat magazinul de la fosta Muntenia pentru a avea loc și pentru a nu pune presiune pe locatarii din zona? Ce indice de ocupare va avea? Parcarea unde o va face? Miroase a hahza aceasta investiție.

    • Ce hazna omule? asa gandire ai si tu si cei din zona, uite asa nu se mai face nimic.. Ba ca sunt apropiate ba ca nu sunt parcari. Ai masina rezolva-ti si problema parcarii ce treaba are investitorul cu masinile tale? toti isi cumpara rable si nu au unde le parca. Mai mergeti si pe jos ca pe langa faptul ca face piciorul frumos si buzunarul gros mentine sanatatea. Asa toti o sa va imbolnaviti de la cat stati cu curul in masina si nu faceti nimic..

      Mama ce gandire au unii mosnegi, asta e gandire de mosnegi frate… Ce sa mai zici de orasele din China unde sunt zgarie nori unu langa altul? ii e frica sa nu cada blocul peste el.. Daca e sa mori se intampla oricum..

      Mofturi ca vasluienii astia nu am mai vazut.. Asa o fi si aia din iasi? ca si acolo e vraiste s-a construit unu langa altul..

      Asa cum sa se dezvolte orasul? nu mai sunt locuri in centru de construit blocuri unde sa se duca sa le faca in mlastina de pe ses? halal gandire

      • Poti face oriunde blocuri, problema sunt costurile. In zona de ses este mai scump sa construiesti.
        Oamenii aia din zona sa se inarmeze cu rabdare, ca 2 ani de zile o sa aiba parte de galagie, praf si noxe de la basculante, cife si masini de aprovizionare.
        La cate rable de masini avem in oras, in centru daca aerisesti dimineata, mai rau faci… bagi praf si noxe in casa. Si la cat este de mic orasul nostru, nu vad rostul sa te inghesuiesti in centru. Ai un musafir, parcheaza la kaufland.

  7. Mă întreb foarte serios cum vor aproviziona șantierul! Dacă în Moara Grecilor se asfaltează o stradă distrugând alta, în colțișorul ăla cum intră mașinile cu materiale? Ce dărâmă să aibă loc de intrat, întors, ieșit? Din nou Braniște demonstrează este un administrator foarte slab! Nici nu ar fi fost cazul să lanseze asemenea idee! Sau se bazează pe votul Luminiței Vârlan care probabil are altă locuință și o doare în interesul altuia ce se întâmplă acolo?
    Și asta fără să amintim că zgomotul șantierului nu poate fi antifonat!

    Perfect de acord cu cei care aleg să păstreze vegetația în locul noxelor! În definitiv este dreptul lor să își păstreze stilul de viață!

  8. Zero contează! E un spectacol ieftin faza cu întrebați-l cetățenilor! Nu vor tine cont de nimic! Teren este la unitatea militara!Singura soluție este sa dati în judecata primăria !

  9. DADA! Cu asigurări veți rămâne! Cunoașteți zicala: pănă este a mea îi mănânc și rahatul după aceea i-l dau și pe al meu! Ce importanță are că e de 7 și nu de 10 etaje? Maxim bloc de patru etaje permite zona! Deși, chiar nu are sens să înghesuie un bloc în loc să asigure spațiu verde cu arbori! Să construiască un zgârie nori în mijlocul Grădinii Botanice! Și opiniile cele mai importante sunt ale locuitorilor din proximitate, pentru că centrul orașului este mare, însă afectați direct sunt cei din vecinătate, nu de peste strada Ștefan cel Mare, turnul din intersecție sau blocurile din apropierea Școlii generale nr. 5.

    Așa după cum magazinul Aurocor din centru afectează etajele inferioare (parter și un nivel) ale celor două blocuri învecinate la care nu mai pătrunde soarele vreodată.
    Sunt foarte curioasă cât contează opinia cetățenilor care locuiesc deja acolo! Sau aburim o consultare în care își dau cu părerea și locuitorii din suburbii? Mai ales cei care lucrează la Primărie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.