spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluienii care au mers la Valea Uzului cer pedepse grele pentru arborarea altor steaguri

- Advertisement -

PEDEPSE… Închisoare pânã la 3 ani pentru arborarea unui alt drapel decât cel national, iar lipsa drapelului aduce amenzi de 50.000 de lei. Este un proiect de lege depus în Senat de parlamentarii de la PMP, în frunte cu fostul presedinte Traian Bãsescu, proiect care este sustinut de patriotii din judetul Vaslui, care au fost la Valea Uzului, la finele sãptãmânii trecute. Potrivit initiativei legislative, arborarea necorespunzãtoare a drapelului României, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice, poate fi sanctionatã cu amenzi cuprinse între 25.000 de lei si 50.000 de lei. Initiatorii proiectului legislativ propun si pedepse cu închisoarea. „Am fost în zona de lângã Dãrmãnesti si am vãzut atât de multe steaguri maghiare, încât am crezut cã suntem în Ungaria. Unii chiar arboraserã acele steaguri pe gardurile cimitirului. Este momentul ca România noastrã sã fie respectatã, iar cei care încalcã legea sã ajungã la puscãrie”, este reactia unuia din cei 50-100 de vasluieni care au mers la Valea Uzului.

Astfel, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 la 3 ani arborarea drapelelor altor state, decât în situatia vizitelor oficiale, când se arboreazã si drapelul tãrii oaspete, dar si arborarea drapelului Unitãtilor administrativ-teritoriale neaprobat conform legii. Constatarea acestor contraventii sau infractiuni se va face de cãtre persoanele „împuternicite de ministrul de interne, de cãtre prefect sau de împuternicitii acestuia” si va fi aplicatã conducãtorului autoritãtii sau institutiei publice, primarului, presedintelui consiliului judetean, precum si persoanei fizice sau juridice vinovate de sãvârsirea contraventiei sau infractiunii. Initiativa legislativã mai prevede: a) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreunã cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitãti si reuniuni internationale, pe clãdiri oficiale si în locuri publice stabilite, cu respectarea prezentei legi; b) Arborarea drapelului României la manifestãrile care se desfãsoarã sub egida organizatiilor internationale se face potrivit reglementãrilor si uzantelor internationale; c) În locurile în care se arboreazã drapelul României poate fi arborat si drapelul Uniunii Europene; d) Drapelul Unitãtilor administrativ-teritoriale se arboreazã doar în asociere cu drapelul României astfel: în dreapta drapelului României sau în mijloc când cele douã drapele sunt însotite de drapelul Uniunii Europene.” Semnatarii initiativei legislative sunt mai multi parlamentari PMP. Membrii partidului lui Bãsescu afirmã cã în legea 75/1994 apare sintagma „drapelul Consiliului Europei”, care trebuie schimbat cu „drapelul Uniunii Europene”. În plus, spun initiatorii, legislatia actualã nu prevede sanctiuni pentru arborarea unor steaguri, altele decât cel national sau pentru lipsa arborãrii steagului României la anumite ceremonii sau la unitãtile administrativ-teritoriale. Recent, strãzile din Sfântu Gheorghe au fost decorate cu steagul Ungariei. Municipiul Sfântu Gheorghe a fost decorat, pe 13 martie, cu steaguri rosu-alb si verzi, pentru cã dupã-amiazã urma sã aibã loc vernisajul unei expozitii comemorative organizate de Institutul Balassi-Centrul Cultural Maghiar.

Momentul Valea Uzului nu trebuie uitat niciodatã de patriotii români

Unul dintre cei care au observat agresivitatea cu care maghiarii folosesc steagurile Ungariei în România este un activist din Bârlad, Paul Munteanu. Acesta a fost prezent, pe 6 iunie, la evenimentele de la Valea Uzului. „Ne-am strâns, dupã calculele mele, în jur de 2.000 de români, din toatã tara, erau masini din toate judetele, o mobilizare incredibilã. Când am ajuns la cimitir, m-a frapat ceva: în fata maghiarilor, care fãceau un lant uman de-a lungul cimitirului, era un cordon de jandarmi, în timp ce poarta era blocatã cu lacãte mari, peste care puseserã harta Ungariei Mari. Jandarmii nu ne lãsau sã ne apropiem de cimitir, sã ne plângem mortii, eroi români. Acestia au fost jandarmii români, ne-au blocat pe noi, românii, sã ne ducem la cimitirul eroilor nostri! Cred cã, la un moment dat, ne-am adunat cam 3.000 de români, iar maghiarii erau cam 100 de persoane, unii plângeau, iar altii stãteau cu ochii în jos. Nu le-am fãcut nimic acelor oameni, ne-am dat seama cã nu erau vinovati. Cineva i-a obligat sã stea acolo”, a recunoscut bârlãdeanul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.