CONCURS… Initiativã ineditã: prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, îi provoacã pe vasluieni la concurs. Si nu oriunde, ci pe pagina sa de facebook. Regulile concursului sunt simple: prefectul lanseazã un subiect de discutie, iar cei care lasã comentarii la postarea respectivã intrã în joc. Câstigãtorul este ales prin tragere la sorti. „Când am început acest concurs, în urmã cu câteva luni, nu aveam o functie publicã. Mi s-a pãrut cã e altceva fatã de ceea ce ne oferã spatiul acesta online al comunicãrii. Mie îmi place sã mã întâlnesc cu oamenii si sã vorbesc cu ei, sã discutãm lejer, relaxat, fãrã a tine cont de anumite protocoale. Iar reactiile au fost pozitive, pânã acum nu m-a înjurat nimeni. Bine, cã încerc sã pun în concurs teme de actualitate si de interes pentru oameni. Din pãcate, reusesc din ce în ce mai rar sã pun în practicã acest concurs. Spre exemplu, la cel lansat luna trecutã, abia sâmbãta de sãptãmâna viitoare voi putea sã aleg câstigãtorul, pentru cã sãptãmâna aceasta sunt prins cu niste treburi. Însã mi-as dori sã nu se interpreteze gresit, pentru cã nu-mi doresc publicitate prin acest concurs. Este doar un lucru pe care îl fac cu drag, fãrã vreun scop politic”, ne-a spus prefectul.
Ultimul concurs, lansat luna trecutã, pune în discutie o subiect interesant: modul în care e reflectat judetul Vaslui în mass-media. „Dragi prieteni, în ultima vreme am fost plãcut surprins sã citesc în presa localã, aproape zilnic, articole despre copiii exceptionali din judetul Vaslui, care se întorc acasã cu rezultate deosebite, de la concursurile din tarã, dar mai ales din colturi îndepãrtate de lume. Informaticã, matematicã, arte, tehnologii, astronomie, proiecte europene, aproape cã nu exista domeniu la care copiii nostri sã nu reuseascã sã obtinã premii importante, si sã arate cã, prin munca lor continuã, a profesorilor si a pãrintilor care îi sustin, se poate face performantã. Cred cã ei trebuie sã fie prezenti mai des în discutiile noastre si meritã sã fie felicitati oricând pentru plusul de valoare pe care îl aduc comunitãtii din care fac parte. Totusi, constat cã proportia articolelor care prezintã, încã de pe primele pagini, evenimente negative din judetul Vaslui, este mai mare. De aceea, vã propun o nouã temã de discutie pentru concursul nostru obisnuit, cu premii în cãrti. Vã rog sã îmi spuneti ce pãrere aveti despre modul în care este reflectat judetul Vaslui în presã. Credeti cã sunt exagerãri voite sau aceasta este realitatea? De asemenea, as vrea sã stiu cum credeti cã putem schimba perceptia negativã despre judetul nostru”, a fost apelul prefectului cãtre vasluieni.
Premiul: 25 de cãrti
Câstigãtorul va fi ales prin tragere la sorti, dintre cei care vor rãspunde la postarea prefectului de pe pagina de Facebook. Premiul constã într-un pachet de cãrti cu urmãtoarele cãrti: „Mihail Kogãlniceanu, un arhitect al României moderne” – Al. Zub, Maria Lãtãretu, Folclor, CD inclus, „Cãciuli Tricotate” – Frauke Kiedaisch, „Leonardo Da Vinci, titan al renasterii” – Ovidiu Drimba, „Drumul spre Los Angeles” – John Fante, „Poezii alese” – Vasile Alecsandri, „Aristocratie americanã” – Pierre De Coulevain, „Cartea de la San Michele” – Axel Munthe, „Mântuitorul. Viata lui Isus” – Ernest Renan, „Pe treptele tronului” – Edmond Rossier, „Mãrturisiri. Viata mea alãturi de Che Guevara” – Aleida March, „Evadeazã. Cele mai bune 50 de locuri din lume, unde o femeie îsi poate face vacanta singurã” – Teresa Rodriguez Williamson, „Descoperã dinozaurii”, „Carte de bucate pentru copii” – Maria Cristea Soimu, „Rãzboiul secret al lui Churchill” – Boguslaw Woloszanski, „Cum sã ne comportãm cu copiii în functie de temperamentul lor” – Nicole Bedard, „Istoria vinului” – Jean-Francois Gautier, „Conflicte care au schimbat lumea. De la Rãzboiul Troiei la Revolutia Francezã” – Rodney Castleden, „Codul Bunelor Maniere în Dragoste”, „Captarea si folosirea în gospodãrie a apei din precipitatii”, „Albinãritul pastoral” – Marc-Wilhelm Kohfink, „Tragedia romilor deportati în Transnistria 1942-1945”, „60 de sfaturi pentru a rãmâne tânãrã”, „Ghidul lenesului” – Tom Hodgkinson, „Dulciuri care nu îngrasã” – Prosper Montague.