DECIZIE Curtea Constitutionalã a României a declarat neconstitutionalã Legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare, contestatã la sfârsitul lunii decembrie 2011 de parlamentari ai USL. Asta înseamnã cã, în varã, vasluienii vor merge la urne, pentru a-si alege cei 86 de primari, presedintele de Consiliu Judetean sau consilierii locali si judeteni, urmând ca, la începutul lunii decembrie, sã se organizeze alegeri pentru Parlament. Unii dintre politicienii judetului pot sã se simtã linistiti. Vor merge de douã ori în fata electoratului în acest an si ar putea avea o sansã, fatã de situatia în care ar avea o singurã sansã.
Ieri, magistratii Curtii Constitutionale au decis cã alegerile locale si parlamentare vor avea loc separat, iar comasarea alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionalã. Pe 18 ianuarie, Curtea Constitutionalã a decis sã amâne dezbaterile, pentru a solicita Guvernului informatii suplimentare privind impactul economic al comasãrii alegerilor locale si parlamentare, având în vedere cã în expunerea de motive a actului normativ se arãta cã organizarea separatã a alegerilor ar avea un impact financiar asupra cheltuielilor din bugetul de stat mai mare decât dacã acestea ar avea loc în acelasi timp. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a spus, în sesizare, cã prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcã articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale – respectiv Codul bunelor practici în materie electoralã, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii. Guvernul si-a angajat rãspunderea, în decembrie 2011, în fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 în aceeasi zi. Cabinetul Boc a motivat necesitatea comasãrii alegerilor prin faptul cã astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede si reducerea numãrului de parlamentari.
Reactii din judet
„Este o decizie a Curtii Constitutionale care trebuie respectatã si pentru PDL nu este nicio problemã acest lucru. Practic, initiatorii legii au avut argumente solide la momentul promovãrii acestei legi, dar dacã membrii Curtii Constitutionale au gãsit elemente de neconstitutionalitate în lege, aceastã decizie va fi respectatã întocmai, ceea ce înseamnã cã legea va fi retrimisã în Parlament unde, dupã sosirea motivatiei de la Curtea Constitutionalã, initiatorii, comisiile parlamentare si, în final, plenul Parlamentului, vor decide forma finalã a legii”, a precizat senatorul Vasile Pintilie, presedintele PDL Bârlad.
„Curtea Constitutionalã nu a fãcut decât sã-si îndeplineascã rolul sãu fundamental de a restabili ordinea constitutionalã în fata abuzurilor majoritãtii actuale. CC a dat dovadã cã poate sã-si mentinã rolul de institutie independentã si aceasta este o lectie pentru activitatea ulterioarã a CC cât si pentru guvernãrile care vor urma”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si vicepresedinte al CJ Vaslui.
„Era si normal sã fie declaratã neconstitutionalã aceastã lege. Ea încãlca anumite dispozitii legale si, mai ales, principiile fundamentale ale democratiei. Acum, fiecare organizatie din cadrul USL Bârlad îsi va redimensiona eforturile, pentru cã alegerile locale sunt foarte aproape iar noi (PNL Bârlad – n.r.) nu am finalizat dialogul cu PD pentru alegerile locale. Probabil cã discutiile pe marginea acestui subiect privind alegerea candidatului la Primãria Bârlad vor continua, însã noi nu am primit niciun semnal, asa cã ar trebui sã ne pozitionãm definitiv în curând”, a spus avocatul Dumitru Boros, presedintele PNL Bârlad.