spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluieni, atentie! ANAF a demarat “operatiunea nunta”

- Advertisement -

PE URMELE BANILOR… Au trecut sase luni si încã nu ti-ai primit pozele de la nuntã? Ai fost nemultumit de muzicã, nu ti-a plãcut mâncarea pe care localul a servit-o la cel mai important eveniment al vietii tale? Acum ai ocazia sã te rãzbuni! Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã (ANAF) a început sã trimitã tinerilor cãsãtoriti solicitãri ca acestia sã declare, într-un formular, ce relatii economice au avut, în contextul cãsãtoriei civile si religioase, cu PFA, firme si altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzicã pentru petrecere si spatiul (restaurantul). Practic, prin aceastã mãsurã, vor fi luate la puricat toate nuntile organizate din 2013 si pânã în prezent. Amenda pentru nerespectarea solicitãrii Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

Fiscul vrea astfel sã verifice situatia veniturilor unor persoane sau firme din industria organizãrii de nunti, care cîstigã sume mari de bani, dar care de multe ori nu le declarã pentru a evita plata taxelor. ”Vã solicitãm informatii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societãti Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-ati avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea cãsãtoriei civile si religioase”, este solicitarea ANAF din documentele trimise celor proaspãt cãsãtoriti.

“O imbecilitate”

Încercarea ANAF-ului de a mai face rost de bani la bugetul statului a fost apreciatã, dar a primit si critici. Printre vocile aflate în dezacord cu aceastã mãsurã este chiar cea a ministrului de Finante, Eugen Teodorovici. “El acum e notificat sã îti spunã tie, Fisc, cine a fost la el la nuntã sã îi facã poze, sã îi cânte, sã-l distreze. Vã dati seama cã firmele care au asigurat cateringul, aranjamentul floral si asa mai departe au avut contracte, nu e niciun fel de problemã, si-au declarat la stat veniturile. Persoana fizicã, adicã mirii, pe de o parte, ar trebui sã spunã lucrurile astea. Ei se vor gândi atunci când o sã primeascã hârtia cã poate cineva deja stie cine le-a fãcut pozã la nuntã, de exemplu, si atunci o sã spunã “aoleu ce facem?” sau sã spunã ‘nu îmi mai amintesc’ si nu ai ce sã faci teoretic. Dar poti sã te gândesti, (n.r. în calitate de prestator) ‘domnule dar dacã ãla care mi-a fãcut poze a dat declaratie deja la FISC si a anuntat cã el a fost si cã a primit suma de nu stiu câte mii de lei sã filmez la nuntã?’ În cazul în care mirele declarã chestia asta, cã Popescu a fãcut poze si i-a dat o sumã, Popescu pe de o parte trebuie sã spunã de ce nu a declarat la FISC acel venit si pe de altã parte, mirele trebuie sã declare de unde au avut miile de lei sã îl plãteascã pe Popescu sã îi facã poze. Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacã este în lege. Dacã legea spune cã trebuie sã faci acest lucru, trebuia sã îl faci încã din 2013, ca sã fii proactiv, sã spui domnule de azi înainte toti cei care au de gând sã se cãsãtoreascã prin cununie civilã trebuie sã declare, ca omul sã stie. Asta ar trebui sã fie abordare corectã a ANAF-ului”, a mai spus Teodorovici.

“O mãsurã cu o parte bunã si una proastã”

REACTIE…În judetul Vaslui sunt în jur de 20 de fotografi de nunti. Cei mai buni câstigã în jur de 500 de euro la un eveniment. Am stat de vorbã cu unul dintre ei, pentru a afla cum vede el demersul ANAF-ului. “Mãsura luatã de cei de la ANAF are douã pãrti: una bunã si una proastã. Partea bunã este cã prin aplicarea ei se încearcã aducerea în legalitate a unei activitãti care produce bani. Toti vrem o tarã ca afarã, dar dacã se poate, sã nu plãtim niciunul. Nu se poate! Acum, cã banii pe care îi dãm, nu stim ce face guvernul cu ei, asta e o altã discutie. Singura parte proastã e cã cei care au beneficiat de aceste servicii sunt fortati sã declare cu cine au lucrat la nunta lor. Dacã nu declari, primesti amendã între 2000 si 5000 de lei. Mi se pare un fel de amenintare. Dacã e ceva cu iz penal, da, o pot întelege. Adicã dacã tu, mire, te-ai înteles cu fotograful pentru zece poze si el ti-a dat doar douã, da, e un fel de pãcãlealã si atunci cel care se ocupã cu astfel de practici, trebuie sã plãteascã. În plus, sunt tare curios cum se va depune aceastã declaratie? La ghiseu? În România sunt 100.000 de nunti pe an, asta înseamnã 100.000 de oameni care vor merge la ghisee, pentru a depune aceste declaratii. O faci online, pe ce servere? Mi se pare si putin discriminatorie aceastã mãsurã. De ce se îndreaptã ANAF-ul doar împotriva celor care au legãturã cu nuntile? De ce nu trimit formulare si cu întrebarea “ti-ai sudat toba de esapament în ultimii cinci ani? Unde ai sudat-o si cât i-ai plãtit celui care ti-a prestat acest serviciu?” Asa cum am mai spus la început, sunt de acord sã plãtim, dar sã plãtim cu totii! Am un prieten în Suedia care desfãsoarã o activitate asemãnãtoare cu a mea. Acolo, statul, care este recunoscut pentru gradul de colectare a banilor, te pãsuieste cinci ani. Se considerã o activitate liberalã si o trateazã ca pe un hobby. Abia dupã cinci ani, dacã esti bun si rãmâi pe piatã, te taxeazã” ne-a declarat fotograful vasluian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.