Traian Bãsescu, interviu în exclusivitate pentru cititorii Vremea Nouã
INTERVIU Traian Bãsescu, presedintele suspendat al României, a decis sã vorbeascã vasluienilor, cu câteva zile înainte de referendumul din 29 iulie. În exclusivitate pentru ziarul nostru, Bãsescu a vorbit despre situatia politicã în care se aflã tara, despre nevoile omului de rând, dar si despre intentiile celor din USL. Nu în ultimul rând, Bãsescu si-a amintit de perioada în cae a fost deputat de Vaslui, la începuturile carierei sale politice. „Eu cred în vasluieni si, veti vedea, ei vor fi alãturi de ceilalti români care vor da o lectie politicienilor care au plecat în aventuri si au riscat viitorul tãrii” a declarat Traian Bãsescu.
Rep: Domnule presedinte, ce mesaj dati vasluienilor acum, în prag de referendum, mai ales cã dumneavoastrã nu sunteti un strãin pentru judetul Vaslui?
Traian Bãsescu: Le transmit vasluienilor mesajul sã meargã duminicã, 29 iulie la referendum si sã-si apere, alãturi de toti românii, libertatea, democratia si tara. Uitati-vã cu totii în jur ce fac si cum fac actualii guvernanti! Vã dati cu totii seama ce vor face mai încolo, când vor avea toatã puterea, dacã le-o dati?
Rep: Mai avem stat de drept, în acest moment, în care toatã Europa este cu ochii pe ceea ce face USL în România?
Traian Bãsescu: Încãlcarea statului de drept în promovarea acestui proiect al USL de acaparare printr-o loviturã cu precizie militarã a întregii puteri în stat, eliminarea principalelor trei functii în stat s-a fãcut cu încãlcarea Constitutiei. Au fost emise ordonante de urgentã care au modificat Constitutia, desi stiau cã prin Constitutie nu se emit ordonante pe legi aflate în control de constitutionalitate la Curte, ordonante care vizeazã institutii fundamentale si drepturi electorale. Dar acest lucru s-a fãcut dupã preluarea Monitorului Oficial, a televiziunii si radioului public, si schimbarea abuzivã si neconstitutionalã a Avocatului Poporului. Astfel nu avea cine sã atace ordonantele neconstitutionale si ilegale. În fine, publicarea ordonantei privind limitarea drepturilor Curtii Constitutionale de a controla hotãrârile Curtii s-a fãcut concomitent cu cele de demitere ale sefilor Camerelor, pentru a nu putea fi atacate între timp, aici fiind utilizat Monitorul Oficial. O loviturã la adresa statului de drept care a fost vãzutã de toate diplomatiile acreditate la Bucuresti si care ne-a costat un raport de tarã care ne dã în urmã cu ani buni pentru cã repune în discutie stabilitatea institutiilor democratice, ireversibilitatea procesului democratic în România, ne introduce în monitorizarea specialã a Comisiei Europene si ne reintroduce o listã de pe timpul celebrelor stegulete pe care le-am avut si de care am scãpat în 2007, la intrarea în UE. Cine îsi asumã aceste costuri? Cine va plãti pentru rãul produs României cu bunã stiintã? Acum au recunoscut cu totii abuzurile si au inversat procesul, un singur lucru nu se poate inversa: pierderea de prestigiu a României, element pe care l-am construit cu migalã, ani de-a rândul, cu toate institutiile statului, si care a fost aruncat în aer în cele 4 zile negre ale democratiei în România, 3-6 iulie.
„Vor ca Parchetele sã rãspundã în fata prefectilor”
Rep: Aveti sã vã reprosati ceva, dacã analizãm evenimentele din ultimele luni?
Traian Bãsescu: În ceea ce mã priveste, am acceptat controlul Parlamentului – controlul Parlamentului ca institutie, nu lovitura datã statului de drept cu mijloace juridice prin fortãri si încãlcarea flagrantã a Constitutiei si suprematiei legii, care a adus aici. Am acceptat, m-am prezentat în fata Parlamentului, am explicat cã declaratiile nu sunt fapte si am subliniat, ceea ce mentiona si Curtea Constitutionalã, cã nu sunt încãlcãri ale Constitutiei în activitatea mea. Parlamentul nu a tinut cont de prevederile exprese ale Constitutiei în privinta suspendãrii Presedintelui si au trecut la vot. Deci mã voi prezenta în fata poporului la 29 iulie, încercând sã conving românii, dupã opt ani de mandat si trei ani de mãsuri de austeritate, cã nu sunt motive pentru întreruperea mandatului. Nu o fac pentru scaun, eu am fost presedinte opt ani, si nu e un scaun comod. Dar o fac pentru cã actuala conducere a statului, actuala majoritate vrea sã dea o loviturã si sã controleze justitia, pentru a-si scãpa colegii puscãriabili de instante. Vor sã preia controlul parchetelor, a instantelor de justitie, vor ca aceste institutii sã rãspundã în fata prefectilor dar, mai ales, a sefilor de filiale judetene si locale, în fata partidului. Cu acest lucru mã bat, pentru independenta justitiei si restabilirea institutiilor statului de drept si am certitudinea cã poporul va da din nou o palmã politicienilor si va repune la loc încrederea partenerilor din Uniunea Europeanã în România, cã are mecanismele de a se apãra în cazul unei asemenea lovituri date de politicieni pentru acapararea puterii prin abuz de drept.
Rep: Omul de rând este disperat. Cresc facturile la gaze, la electricitate, se scumpesc carburantii. Cât va mai suporta românul situatia aceasta tensionatã, creatã de actuala majoritate parlamentarã?
Traian Bãsescu: Impactul se vede deja. Se vede în cursul leului, în scãderea ratingului de tarã, în costurile dobânzilor si împrumuturilor, în locurile de muncã pierdute prin blocarea unor investitii, în cele ce se pierd prin retragerea unor investitori, în instabilitate politicã ce aduce cresterea preturilor la benzinã si inflatie. Este un proces care duce departe, poate afecta drepturi ale românilor dobândite deja în UE, au dus deja la izolarea tãrii în UE si la plasarea într-o categorie foarte de jos, în alterarea greutãtii cuvântului României în treburile europene, în apropierea deciziilor pentru un buget pe șapte ani al UE, poate duce la suspendarea fondurilor – s-a întâmplat deja în Ungaria – poate duce la limitarea liberei circulatii, a dreptului la muncã, a recunoasterii diplomelor emise în România. Toate aceste drepturi obtinute pas cu pas sunt pierdute, iar atitudinea diferitelor state poate duce la blocaje a unor solicitãri ale României pe teme diverse, de la acordãri de prelungiri de perioade de conformare la limitãri si pierderi multiple, cu costuri greu de estimat. USL a demonstrat cã pentru ea nu conteazã nimic, nu conteazã aceste pierderi, ci doar acapararea controlului asupra justitiei si preluarea puterii complete în stat. Dacã au fãcut ce au fãcut în patru zile, au demis principalele trei persoane în stat în 36 de ore, au schimbat presedintele în 24 de ore, ce se va întâmpla cu viata cetãteanului obisnuit dupã ce vor prelua puterea totalã? Cine va apãra drepturile acestor cetãteni cu o justitie subjugatã politic, cu procurori care dau raportul la partid? Eu cred însã cã ei se însealã, cã avem de a face cu alte institutii fatã de 2004, cã justitia e alta, cã e învãtatã sã fie independentã, cu conditia ca sã nu fie alterate functionalitatea si conducerea ei.
„Voi veghea la functionarea institutiilor statului”
Rep: Ce veti face în special pentru vasluieni, pânã la sfârsitul mandatului, în anul 2014, având în vedere cã judetul Vaslui este poarta de intrare în Europa, mai ales Husul – polul de dreapta, actual si dintotdeauna?
Traian Bãsescu: Stiti cã nu fac promisiuni. Nu le-am fãcut la alegerile prezidentiale, cu atît mai putin acum, când am un guvern ostil. Dar ceea ce fac este sã veghez ca institutiile statului sã functioneze, sã nu fie transformate în oficine de partid, si lupt în continuare pentru modernizarea României, un proiect necesar pentru a scãpa de crizã definitiv si a recupera ce s-a pierdut în aceste zile de început de iulie. stiu cã unii români, unii vasluieni sunt supãrati pe mine, poate, a trebuit sã-mi asum mãsurile de austeritate dupã ce am vorbit cu Guvernul, cu Banca Nationalã, cu FMI, cu Banca Mondialã, cu Comisia Europeanã vreo douã sãptãmâni pentru cã România nu mai putea împrumuta de pe piatã pentru a acoperi deficitul bugetar si riscam sã nu mai dãm deloc pensii si salarii. Noi am evitat asta, dar cu efortul tuturor românilor. Si nu am avut nici faliment si bãtãi ca-n Grecia, nici somaj de 25 – 30% din populatia activã ca-n Spania si 50% între tineri. Criza ne-a costat, dar ne-a permis sã ne ridicãm. Ar fi pãcat ca acum, aventura noii conduceri a statului de acum, cea vremelnicã, sã-i împingã pe români sã achite noi costuri, sã treacã printr-o nouã etapã de austeritate, doar pentru a plãti cu totii ambitiile nemãsurate, aventurismul si nepriceperea unor politicieni zvãpãiati si excesiv de voluntari care vor puterea si blocarea dosarelor puscãriabililor din Parlament si politicã. Asta nu se poate, si am certitudinea cã românii sunt constienti de lucrul acesta.
Mesajul lui Bãsescu : „Eu cred în vasluieni!”
Rep: Domnule presedinte, v-am ruga sã treceti în revistã momentele care v-au marcat cariera politicã, cât ati activat ca deputat în judetul Vaslui.
Traian Bãsescu: E greu acum de rememorat o epocã de început a democratiei, din anii ’90. Am fost deputat si am reprezentat judetul Vaslui. Sunt legat de vasluieni, de moldoveni, am copilãrit în Iasi, sotia mea, Maria, este moldoveancã si stiu cã si la Vaslui sunt alegãtori, oameni destoinici, oameni care îsi doresc stabilitate si bunã rânduialã. Iar moldovenii sunt mai molcomi, mai asezati, gândesc pe îndelete si simt, au acel bun simt al românului gospodar si echilibrat care stie automat ce nu se cade, ce nu-i cinstit, ce-i trebuie si ce ar putea sã echilibreze spiritele mai încinse si zvãpãiate ale unor novici în ale politicii, chiar dacã sunt sustinuti de voturi. Eu cred în vasluieni si, veti vedea, ei vor fi alãturi de ceilalti români care vor da o lectie politicienilor care au plecat în aventuri si au riscat viitorul tãrii.