spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
24-ian.-2025

Vasluiencele care lucreazã ca bone, menajere sau bucãtãrese vor beneficia de pensie si asigurare de sãnãtate

- Advertisement -

PROIECT… Vasluiencele care lucreazã ca bone, menajere, bucãtãrese si ale categorii de lucrãtori casnici vor putea obtine dreptul la asigurãri de sãnãtate si la pensie. Autoritãtile iau în calcul plata acestor persoane printr-un sistem de tichete înregistrate de Agentia Nationalã pentru Ocuparea Fortei de Muncã (ANOFM).Anuntul a fost fãcut de Ministrul Muncii, Raluca Turcan, oficialul mentionând, într-o postare pe Facebook, cã Guvernul are în vedere reglementarea activitãtilor casnice. Mai exact, este vorba despre un sistem de platã si eviden a persoanelor care desfãsoarã activitãti casnice ocazionale prin tichete cumpãrate de beneficiar, care pot fi preschimbate în cash de cãtre prestator. Dupã retinerea contributiilor si a impozitului, lucrãtorul casnic ar dobândi calitatea de asigurat.

Proiectul, discutat marti cu patronatele si sindicatele, vizeazã reglementarea desfãsurãrii activitãtilor casnice ocazionale, de cãtre o persoanã fizicã având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. „Am dezbãtut astãzi reglementarea activitãtilor casnice cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, având cu totii convingerea cã acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piata muncii si pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toti cei care astãzi muncesc în acest fel, fãrã a fi asigurati medical si fãrã a putea sã obtinã un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populatie inactivã si estimãm cã aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obtine aceste drepturi odatã ce activitãtile casnice, care în prezent se desfãsoarã majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzãtor”, a explicat Raluca Turcan.

„Ne dorim ca aceste activitãti sã fie accesibile somerilor indemnizati si beneficiarilor de venit minim garantat”

De asemenea, aceasta a subliniat cã efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regãsesc în prezent în piata muncii si în cresterea numãrului celor care vor plãti contributii de asigurãri sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obtinerea unui drept de pensie. „Ne dorim ca aceste activitãti sã fie accesibile somerilor indemnizati si beneficiarilor de venit minim garantat si lucrãm pentru a obtine cea mai bunã variantã tehnicã, astfel încât activitãtile casnice sã fie suficient de atractive pentru ca oamenii sã prefere sã lucreze legal, nu la negru”, a adãugat ea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Sunt tare curios cum o să reglementeze ei muncă la negru din agricultură, mergeți domnilor zi de zi pe câmp mai ales acum în campaniile agricole să vedeți cu cine lucrează terenul asa zișii fermieri care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem. Se lucrează numai cu zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi, fără niciun document legal , iar acești zilieri nici la azil nu ii primește nimeni sa nu mai vb de spitalizare sau medicamente gratuite. Fermierii vor nu mai la negru zilieri iar marfă produsă o vand la negru in zona evaziunii fiscale spălării banilor. ITM, ANAF, Apia dorm la fel și autoritățile locale de la comune toți văd ce se întâmplă dar nimeni nu face absolut nimic. La ce mai dăm bani ptr subvenții dacă nu dezvoltată zonele rurale nu aduc plus valoare economiei creează locuri de munca etc agricultură a devenit raiul mafiotilor dornici de îmbogățire rapidă peste noapte.

  2. N-au decât sa-și bage pensia in c.ur poate ii satura dracu, noi oricum nu mai apucam
    Când o sa impoziteze averile și afacerile bisericii după asta sa ne caute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.