LA COADĂ… Închiderea marilor fabrici din județ și neînlocuirea lor cu alte companii reprezentative, precum și lipsa promovării Vasluiului pentru atragerea de noi investitori într-un județ care a furnizat de-a lungul timpului forță de muncă bine calificată au condus la situația în care cel mai mare angajator din județul Vaslui să fie Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Șansele ca lucrurile să se schimbe în bine în viitorul apropiat sunt mici, județul Vaslui fiind considerat, în prezent, cea mai proastă zonă din țară unde să îți începi o afacere.
Topul celor mai bune zone pentru business a fost realizat pornind de la o metodologie folosită de ediția americană a revistei Forbes, prin analiza celor mai relevanți indicatori macroeconomici și socio-economici. Metodologia a fost ajustată pentru a reflecta mai bine specificitatea economiei românești. Astfel, criteriile utilizate în evaluarea atractivității zonelor de afaceri au inclus Produsul Intern Brut, investițiile străine directe, salariul mediu net, rata șomajului, numărul de companii active, cifra de afaceri și profitul net obținut, infrastructura rutieră și feroviară modernizată, traficul aerian, precum și numărul de locuințe și de instituții de învățământ. Valorile au fost ajustate în funcție de populația fiecărui județ și au fost acordate punctaje suplimentare pentru zonele deservite de aeroporturi și pentru cele cu mai multe proiecte smart-city în desfășurare.
Cifrele județului Vaslui
După ce s-a făcut adunarea punctelor și s-a tras linia, județul Vaslui a ieșit pe ultimul loc pe țară. Conform datelor oficiale, la 1 ianuarie 2023, stocul investițiilor străine directe în județul nostru a fost de 200 de milioane lei, la egalitate cu Botoșani și Mehedinți. Diferența a făcut-o rata șomajului, care la noi în județ este cea mai mare din țară, 8,56%, devansând celelalte zone recunoscute ca cele mai subdezvoltate, precum Teleorman (8,55%), Dolj (8,09), Mehedinți (7,77%), Suceava (6,17%), Olt (5,64). Vasluiul nu are doar cei mai mulți șomeri, ci și printre cele mai ridicate niveluri ale șomerilor neindemnizați din țară (87,62%). La finalul anului trecut, județul Vaslui avea și cel mai mic PIB per locuitor din țară, de doar 7.522/euro/locuitor. Pe următoarele locuri în topul lipsei de performanță economică și productivitate se aflau județul Botoșani, cu 8.534 euro/locuitor, și județul Călărași, cu 8.832 euro/locuitor. La polul opus se situau județele din vestul țării: Timiș – 20.366 euro/locuitor, Cluj – 22.787 euro/locuitor și Brașov – 19.690 euro/locuitor.
PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator de măsurare a producției și reflectă performanța economică și creșterea productivității.
Cine nu i-a lasat
Cel mai mare angajator este DGASPC, unde angajările se fac cu șpagă, personal neprofesionist, beneficiarii sunt tratați inuman, bătuți și înfometați în centrele din Vaslui, se fura orice, mâncare, haine, bani de la orfani și nimeni nu vede, toți sunt orbi.
Mirlaneala….. ….ghiolbania…. parsivenia. . Minciuna si parsivenia……eschiva….. teapa si cokalareala ….. cea mai mare la nivel de județe…. în RO….. BETIVANEALA…… PUTUROSENIA…. PARAZITISMUL…… LA TOT PASUL… IN JUD. VS