spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Vasile Pavãl: Important este sã nu uitãm de promisiunile fãcute în campania electoralã

- Advertisement -

INTERVIU Primarul municipiului Vaslui, social-democratul Vasile Pavãl, aflat la cel de-al doilea mandat de edil, vorbeste, într-un interviu acordat AGERPRES, despre investitiile derulate în municipiul resedintã de judet, despre modul cum a reusit sã achite toate datoriile primãriei astfel încât institutia sã nu mai aibã niciun fel de arierate, dar si despre problemele socio-economice cu care se confruntã orasul pe care-l conduce.

AGERPRES: Domnule primar, a trecut un an de la cîstigarea celui de-al doilea mandat. Ce proiecte aveti si cât de mult vã ajutã faptul cã partidul din care faceti parte se aflã acum la guvernare?

Vasile Pavãl: Pentru mine momentul realegerii în functia de primar a venit firesc si mi-a dat posibilitatea sã continui ceea ce am început în primul mandat. În perioada 2008 – 2012 am cãpãtat experienta necesarã astfel încât sã pot acum continua modernizarea Vasluiului prin derularea unor proiecte importante. Oamenii nu m-au votat pentru a intra în scandaluri sau pentru a comenta ce se întâmplã pe scena politicã. Poate cã fãcând parte dintr-un partid aflat la putere, am posibilitatea sã gãsesc mai multe usi deschise, dar usile deschise nu înseamnã neapãrat bani. Trecem cu totii printr-o crizã, sã nu uitãm acest lucru. Important este ca, din orice partid facem parte, sã nu uitãm de promisiunile fãcute în campania electoralã. Chestiunea cu puterea si opozitia este una relativã, esential e sã ne respectãm alegãtorii.

AGERPRES: Criza economicã ne-a afectat pe toti, dar cu toate acestea conduceti una dintre putinele primãrii care nu are datorii. Cum ati reusit acest lucru?

Vasile Pavãl: Am gestionat serviciile locale timp de mai multi ani si mi-am gândit mereu actiunile astfel încât ele sã aibã acoperire din punct de vedere financiar. E important sã nu te întinzi mai mult decât îti este plapuma. Poate dacã mergeam cu gradul de îndatorare mai mare si aveam o mai mare larghete în ceea ce priveste proiectele, adicã începeam multe lucrãri pe datorie, as fi creat presiune pe bugetul local. Eu doresc în relatia mea cu colaboratorii respect reciproc. În colaborarea cu constructorii, de exemplu stiu cã trebuie sã le asigur la timp plãtile, iar ei sã facã lucrãri de calitate si la timp.

AGERPRES: Afirmati la un moment dat cã acest lucru v-a si dezavantajat.

Vasile Pavãl: Da. Pe lângã avantajele date de faptul cã am cãpãtat respectul constructorilor si al cetãtenilor si cã am putut face o analizã clarã pentru proiectele din anii urmãtori, a existat si un dezavantaj, acela cã nu am fãcut mai multe lucruri. De aici a plecat si nemultumirea mea atunci când s-a vorbit cã au prioritate la finantãri cei care au arierate. A fost o nemultumire a mea legatã de faptul cã cine se bagã în datorii hazardându-se la multe proiecte primeste bani, iar cine îsi planificã resursele financiare corect, este dezavantajat.

AGERPRES: Legat de sursele de finantare, s-ar putea face mai mult pentru comunitãtile locale?

Vasile Pavãl: Este o nebuloasã pentru mine si pentru toatã tara de ce nu pot fi fãcute acele parteneriate public – privat despre care se tot vorbeste si care ar ajuta foarte mult autoritãtile locale. Existã o legislatie care reglementeazã astfel de parteneriate, dar este una foarte greoaie, cu comisii centrale, cu verificãri peste verificãri si analize. Totul ar trebui sã fie foarte simplu, de fapt. Primãria pune la dispozitia unui partener un bun pe care îl are, îl modernizeazã si îl exploateazã în comun, pânã la amortizarea investitiei fãcute. Sã sperãm cã pe viitor, se vor clarifica chestiunile care tin de aceste parteneriate.

AGERPRES: Intentionati sã faceti un spital orãsenesc într-un astfel de parteneriat. Mai este acest proiect pe lista de prioritãti a dumneavoastrã?

Vasile Pavãl: Desigur. La Vaslui existã doar Spitalul Judetean de Urgentã, care este al Consiliului Judetean. Acest spital are un corp în care functioneazã acum doar douã sectii, pe care am dori sã-l gestionãm într-un parteneriat si acest lucru se va realiza în perioada urmãtoare, astfel încât vasluienii, care nu au acum un spital municipal, sã poatã beneficia de servicii medicale. Pânã în toamnã sper sã realizez acest lucru.

AGERPRES: Ce proiecte sunt la aceastã datã în derulare în Vaslui, fiindcã se lucreazã destul de mult, circulatia pietonilor si a masinilor este îngreunatã…

Vasile Pavãl: Am cerut întelegere din partea vasluienilor. Ghidându-mã dupã vorba noastrã care spune cã vara trebuie sã-ti faci sanie si iarna car, am adunat cîtiva bani în sezonul rece pentru ca acum sã putem misca lucrurile repede. Avem în derulare Planul Integrat de Dezvoltare Urbanã (PIDU), cu cinci proiecte privind autogara, transportul electric, centrele sociale, refacerea zonei centrale a orasului si refacerea structurii stradale. Acest ultim proiect a fost întârziat din cauza celui de apã si canalizare, derulat de Consiliul Judetean, la care procedurile de trecere de pe fondurile interne pe fonduri europene au durat si dureazã în continuare. Ele sunt acum aproape de final, au început deja unele licitatii. În perioada august- septembrie vom introduce apa si canalul pe strãzile reabilitate în cadrul PIDU. Nu am avut pânã acum posibilitatea sã corelãm cele douã proiecte fiind vorba de surse de finantare diferite si de beneficiari diferiti. Situatia se va rezolva, dar lucrãrile se vor întinde si în 2014.

AGERPRES: Ce obiective vor finalizate în cursul acestui an? Veti continua investitiile la unitãtile scolare?

Vasile Pavãl: Un obiectiv important care va fi dat în folosintã anul acesta este Piata Centralã. Dupã lucrãrile de reabilitare si modernizare demarate în cursul anului trecut, va fi una dintre cele mai moderne piete din tarã. De asemenea, vom reabilita Teatrul de Varã si cartierele Zimbrului, Garã III si Traian, obiective finantate din bugetul local. Se lucreazã si în cartierele 13 Decembrie, Ana Ipãtescu si Donici, la Parcul Copou si la Biserica „Sf. Ioan” si la Curtile Domnesti. Pe lângã aceste proiecte, am o mare responsabilitate cu privire la finantarea învãtãmântului. Mai mult de jumãtate din sursele financiare se duc pe învãtãmânt: salariile profesorilor, cheltuielile materiale, lucrãrile de întretinere. Am realizat cu fonduri europene lucrãri de modernizare si reabilitare la Scoala nr. 3 Vaslui, am definitivat lucrãrile la Scoala Viisoara si Scoala Brodoc, iar investitiile în învãtãmânt vor rãmâne în continuare prioritare.

AGERPRES: Pãrintii care se pregãtesc sã-si înscrie copiii la grãdinitã au de ce sã-si facã griji în privinta locurilor din unitãtile de învãtãmânt prescolar?

Vasile Pavãl: Din informatiile pe care le am, nu existã o problemã din acest punct de vedere. Cereri care nu pot fi onorate sunt pentru copiii de cresã. Am cerut o situatie exactã cu solicitãrile pentru locuri la crese si intentionez sã construiesc o astfel de unitate în Cartierul ”13 Decembrie”, unde este cea mai mare cerere.

AGERPRES: Una dintre problemele cu care se confruntã Vasluiul este lipsa locurilor de parcare. Oamenii vã întreabã mereu despre acest lucru. Ce le-ati putea rãspunde?

Vasile Pavãl: Este, într-adevãr, o problemã. Pe de-o parte este lipsa acestor locuri, pe de altã parte ne confruntãm cu soferii care parcheazã la întâmplare, pe treceri de pietoni, pe trotuare, blocând accesul pietonilor sau al altor masini si voi lua mãsuri, se va trece la blocarea rotilor. Ar trebui sã fim mai atenti cum parcãm, cum circulãm, pentru ca o parte dintre problemele legate de parcãri sã se rezolve. Nu putem dezafecta spatiile verzi sau tãia copacii pentru a face parcãri. De asemenea, nu putem face parcãri numai sub geamurile oamenilor. Sunt parcãri care stau goale peste noapte fiindcã oamenii vor cu orice pret sã parcheze masinile chiar lângã bloc. Am chiar exemplul parcãrii de la primãrie, care este în plin centru. Ziua este plinã, iar noaptea are douã – trei masini. Solutia va fi crearea de sensuri unice, iar pe viitor, poate va veni vreun investitor care sã facã parcãri pe terenuri puse la dispozitie de primãrie. Atunci ne vom lãsa masina în aceste parcãri si vom merge pe jos acasã 200 – 300 de metri. Repet, însã, riscãm ca asemenea parcãri sã rãmânã goale fiindcã nu sunt chiar în fata blocurilor.

AGERPRES: O mare provocare într-un oras cu resurse scãzute este asigurarea mãsurilor de protectie socialã. Cum vã descurcati din acest punct de vedere?

Vasile Pavãl: Suntem cu plata la zi pentru asistentii maternali si pentru însotitorii persoanelor cu dizabilitãti. Avem multe cereri pentru ajutoare sociale, este greu, dar încercãm sã ne descurcãm. Si cersetoria este o problemã cu care ne luptãm din greu. Sunt cazuri de copii pe care îi ducem în centre si a doua zi iar sunt pe stradã, la cersit, agasând trecãtorii. Multi când mã vãd trecând, fug. Problemele de naturã socialã sunt greu de gestionat, în conditiile în care banii nu sunt suficienti, dar încercãm sã facem fatã. Traversãm în continuare o perioadã de crizã financiarã si acest lucru se simte.

AGERPRES: Ati ales sã mentineti taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut pentru anul 2013. Când ar trebui sã se astepte, totusi, vasluienii la o majorare?

Vasile Pavãl: Analiza fãcutã pe încasare, care se face în proportie de 96 – 97 la sutã, dar si situatia socio-economicã a vasluienilor, m-a determinat sã nu majorez aceste taxe si impozite. Am vrut sã dau încredere cetãtenilor cã banii lor merg pe lucruri care se întorc tot la ei într-o formã sau alta. Dacã majoram taxele am fi adunat la buget un plus de aproximativ 900.000 de lei, dar am vrut sã demonstrãm cã se poate si asa. Pânã la finalul anului acesti bani care ar fi rezultat din majorare vor ajunge la bugetul local, am câteva variante pentru a atrage fonduri. Evident, o majorare va fi în anul 2014. Impozitele si taxele vor creste cu 16,5%, fiindcã asa spune legea.

AGERPRES: Care este situatia serviciilor aflate în subordinea primãriei, cele de transport local, furnizare apã, canalizare, Politia Localã? Aveati unele nemultumiri legate de activitatea acestora, pe de altã parte angajatii acestora aveau propriile neajunsuri mai ales în ce priveste salariile mici. S-au mai rezolvat aceste probleme?

Vasile Pavãl: Sunt opinii pro si contra, sunt nemultumiri mai mari sau mai mici. La unele am gãsit solutii, la altele nu. Toate nemultumirile pleacã de la veniturile mici ale angajatilor si pentru aceastã problemã nu s-au gãsit solutii. Societãtile din subordinea primãriei functioneazã pe principii economice si am transmis la nivel de conducere cã atâta vreme cât activitatea merge bine, pot creste si lefurile angajatilor. La societatea de transport local am o serie de nemultumiri din cauza faptului cã sunt încã în uz unele masini vechi. Trebuie gãsite câteva variante de modernizare a parcului auto. Mai trebuie, de asemenea, lucrat la respectarea orarului anuntat. Au fost nemultumiri legate de felul în care a functionat serviciul de salubritate în perioada sezonului rece. Activitatea a fost redusã, într-adevãr pe timp de iarnã, nu am transportat toatã zãpada si gheata, dar totul s-a fãcut din ratiuni economice.

AGERPRES: Va mai rãmâne în vigoare acel indice de corectie aplicat de SC Aquavas, care ridicã foarte mult valoarea facturilor la apã menajerã?

Vasile Pavãl: Aquavas este o societate solidã, care se finanteazã fãrã probleme, mentine acel coeficient de corectie care creeazã nemultumiri în rândul cetãtenilor care spun cã trebuie sã plãteascã ceea ce de fapt nu consumã. Pentru rezolvarea acestei probleme trebuie mers din bloc în bloc, din scarã în scarã. Unde se constatã cã sunt consumuri nejustificate de apã, trebuie intervenit imediat. În doi – trei ani, dacã societatea va face un program serios de contorizare si dacã cetãtenii vor declara mereu consumul corect, situatia se poate rezolva si coeficientul de corectie va scãdea vizibil.

AGERPRES: Va sprijini Primãria în continuare activitatea FC Vaslui?

Vasile Pavãl: Nu am uitat cã avem echipã în Liga I si încã una care a fãcut performantã si s-a situat pe un loc fruntas. Pregãtim baza sportivã pentru ca toate conditiile sã fie asigurate când va începe noua editie de campionat. Se efectueazã lucrãri de igienizare, de modernizare, de completare a bazei sportive, pentru ca meciurile sã se desfãsoare în bune conditii. Fiindcã a venit vorba de sport, trebuie mentionat cã finantãm activitatea de la Liceul cu Program Sportiv Vaslui si nu în ultimul rând, am un obiectiv ambitios pe care l-am declarat public, legat de promovarea în primul esichier în sezonul urmãtor a echipei HC Vaslui. Îi finantãm, suntem aproape de jucãtori, de echipa tehnicã, se vor aduce noi jucãtori si se va concretiza o nouã formulã, astfel încât obiectivul privind promovarea sã fie realizat. Iatã cã în acest Vaslui cu probleme si cu criza pe care o traversãm, se poate vorbi de performantã în plan sportiv.

AGERPRES: I-ati pus pe jar în ultima vreme cu unele declaratii pe tinerii care vor sã stea mai mult seara la terase si pe nuntasii care sunt speriati cã nu mai pot fura mireasa la nunti…

Vasile Pavãl: La terase trebuie respectat un program, asa este în toatã lumea, trebuie sã ne învãtãm si noi cu niste reguli. M-am întors recent dintr-o delegatie din strãinãtate si chiar am remarcat cã la terase se respectã un program. Dacã vor sã stea mai mult în oras, tinerii se retrag în discoteci, în cluburi, în spatii special amenajate. La terase nimeni nu scoate plasma afarã, nimeni nu tipã, nu înjurã, nu rãspunde la claxoanele celor care trec cu masina. Acolo as vrea sã ajungem. Din partea mea, putem umple Vasluiul de terase, dar trebuie sã existe un respect pentru cei din jur. Sunt acum unele terase unde se face atâta gãlãgie, încât oamenii de la blocurile din jur spun cã nu pot dormi. Cât priveste furatul miresei, nu e nicio problemã atâta vreme cât acest obicei se respectã pãstrând niste limite. Am avut niste discutii cu proprietarii de restaurante pentru a vedea dacã nuntile se pot organiza, la fel ca în alte zone din tarã, pe timp de zi. Au fost si la primãrie mai multe cereri în acest sens. Nu s-a decis nimic din acest punct de vedere, dar, probabil, în urmãtorii ani, aceste petreceri se vor desfãsura cu precãdere ziua. Asta nu înseamnã cã vom împiedica un obicei foarte frumos, cel al furatului miresei. AGERPRES/(A-Loredana Ciobanu)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.