spot_img
13.1 C
Vaslui
12-oct.-2024
spot_img

Varujan Vosganian a plecat cu coada între picioare din județ! Liberalii vasluieni i-au reproșat că s-a întâlnit cu Dan Marian, fostul său coleg, acum membru marcant PSD

- Advertisement -

DESCĂLECARE… EȘUATĂ Varujan Vosganian a plecat cu coada între picioare din Vaslui. Acesta venise țintit în organizația lui Nelu Tătaru, să obțină un vot politic pentru a putea candida pe locul I, în locul doctorului. După ce le-a spus primarilor și membrilor din Biroul Politic Județean (BPJ) că este trimis de la București și că aceasta este voința celor ce conduc partidul, liberalii vasluieni i-au dat un vot negativ. Așa se explică ieșirea lui intempestivă din sediu, uitând și de bunele maniere, nerăspunzând ziariștilor care l-au așteptat 3 ore. Liberalii vasluieni au reacționat în această manieră, pentru că aflaseră că înainte de a venit la sediul PNL, acesta s-ar fi întâlnit cu Dan Marian, fostul președinte PNL din 2016, acum membru marcant PSD. Legătura dintre Varujan Vosganian și Dan Marian este una de dată recentă, de când ambii au fost membrii ALDE. Este știut cât de mult rău a făcut Dan Marian organizației liberale, declarațiile la adresa partidului, dar mai ales slugărnicia arătată lui Dumitru Buzatu și PSD-ului. Nici Barbu, celălalt candidat adus de la Centru, nu a avut parte de un tratament mai blând. Totuși, acesta nu a părăsit ședința și a rămas până la finalul ei, lucru pe care Varujan Vosganian nu l-a făcut.

 

Primarii liberali vasluieni i-au cerut fonduri pentru primăriile lor, noului președinte interimar

Prima ședință la sediul PNL a fost cea cu primarii din județ. Aceștia erau oarecum iritați de declarațiile pe care Vosganian le dăduse înainte de întâlnirea cu ei, într-un interviu luat de un analist politic. Vosganian i s-a destăinuit acestui că vine la Valsui să îi reactiveze pe foștii membri ALDE, care, în opinia sa, au fost marghinalizați în partid. Primarii i-au mai cerut acestuia, dacă tot este președinte interimar cu puteri la centru, să le facă rost de bani pentru că visteriile lor sunt goale și au argumentat că toți colegii primari de la PSD primesc de la Guvernul “Ciolacu” astfel de sume. Vosganian le-a răspuns că vor primi bani și ei, dar după alegeri. Firește că primarii liberali nu au înghițit momeala lui Vosganian și prin urmare i-au transmis că nu își vor da votul lor, pentru ca acesta să deschidă lista la alegerile parlamentare la Camera Deputaților. După ce s-a terminat ședința cu primarii, înainte de a începe BPJ-ul, forul care ia decizii, Vosganian a ieșit la o țigară și părea relaxat. Primarii îl contraseră, dar nu vehement. Încă mai credea că votul în BPJ va fi o formalitate. A promis surâzând ziariștilor, că imediat după ce termină ședința, va face câteva declarații. Numai că nu a fosat așa.

 Membrii BPJ au dat cu Vosganian de pământ

O parte dintre primari, care nu fac parte din BPJ, au plecat, dar sala s-a umplut imediat cu ceilalți membri (consilieri județeni, consilieri locali, președinta de la femei, președinții de la tineret și pensionari). Spiritele s-au încins imediat. I-au reproșat liberalii vasluieni lui Vosganian că vrea să activeze în partid vechile nume, care s-au dus către PSD, cum e cazul lui Dan Marian, primarul Boroș, primarul de la Banca sau Grivița, etc. “V-ați întâlnit cu Dan Marian înainte de a veni aici. De ce? Este un pesedist. A luptat 8 ani împotriva noastră”, i-a reproșat unul dintre membri din Biroul Permanent Județean. Prins la colț, Vosganian a răspuns: “M-am întâlnit întâmplător, ce era să fac? Trebuia să îl salut”, Răspunsul i-a agitat și mai mult pe liberalii din ședință, care i-au spus răspicat că nu îl doresc la Vaslui și că își doresc, ca pe locul considerat eligibil de la Camera Deputaților, să candideze cineva din județ. În culise se discutase înainte de ședință ca avocatul Bobârnat să deschidă lista la Camera Deputaților, iar Vosganian să se ducă la Senat. De fapt, miza acestei rocade este următoarea: după cutremurul produs de dosarul lui Nelu Tătaru la DNA Iași, cu siguranță liberalii mai speră doar la un scor electoral mai mic decât cel prognosticat și care, tradus în termeni de eligibilitate, ar însemna doar postul de deputat. În anul 2020, PNL-ul a obținut la Vaslui 21%. În Parlament au ajuns 2 deputați și un senator. În 2016, să ne amintim că senatorul nu a ieșit, pentru că PNL-ul obținuse doar 19 procente. Iată de ce liberalii vasluieni vor un vasluian, fie el Bobârnat sau oricare altul. Acesta a fost momentul în care Vosganian s-a enervat și a părăsit ședința, spunând: “Voi comunica celor de la București poziția dumneavoastră și păcat că nu ne-am înțeles, duminică am fi putut depune dosarele. Așa, că eu voi comunica faptul că nu mă doriți și vom vedea ce decizie se va lua”, a spus Vosganian, părăsind ședința, secondat de prefectul Daniel Onofrei, care l-a dus pe liderul de la București la hotelul unde avea mașina parcată. Nu a mai stat de vorbă cu presa, a plecat val-vârtej.

 Ce se va întâmpla la PNL Vaslui, după plecarea intempestivă a lui Varujan Vosganian? Ce decizii vor lua cei de la centru?

Surse politice spun că Vosganian ar fi fost sunat de Ciucă și i s-a propus să preia organizația de la Vaslui înainte de Biroul Politic Național, în care s-a luat decizia demiterii lui Nelu Tătaru, din toate funcțiile politice. Acest lucru se întâmpla la 8.30, când încă nu se știa ce se întmplî la Huși. Presa furniza doar informații că se fac percheziții la spital. Este clar că decizia venirii lui Vosganian la Vaslui s-a luat întrt-un cerc restrâns. De abia la ora 9,00 a început BPN-ul, unde, oficial, s-au luat deciziile deja cunoscute. Un scenariu posibil, după refuzul organziației județele de a-l valida pe Vosganian, drept candidat pe locul I la camera Deputaților, este dizolvarea acestuia de către președintele partidului, Nicolae Ciucă. Statutar, președintele are această putere și poate să o facă oricând, mai ales în condițiile de criză, când dosarul lui Nelu Tătaru pare că se complică. Mai mult, Biroul Politic Național al PNL va numi un nou Birou la Vaslui, prietenos cu Vosganian, format din Sorin Braniște, de exemplu, fostul șef al ALDE Vaslui, sau cei cîțiva membri care și în timpul ședințelor de astăzi l-au criticat pe Nelu Tătaru, spunând că listele de la parlamentare s-au făcut fără să fie consultați membri județeni ai partidului. Vorbim aici de consilierul local, Mitică Jora. O altă- variantă ar fi aceea ca Vosganian să cedeze și să plece pe lista de la Senat, lucru puțin probabil. Vosganian a mai făcut o imprudență în timpul ședinței. A spus că el va sta puțin la Vaslui, pentru că este convins că Nelu Tătaru se va întoarce repede, după ce va rezolva problemele în Justiție, lucru care se știe că nu va fi așa. Dosarul lui Nelu Tătaru va dura.

Este mai presus Vosganian de Nelu Tătaru?

Varujan Vosganian este un politician în vârstă de 66 de ani, care, prin fuziunea din primăvara acestui an dintre ALDE și PNL, a ajuns, iatî, în pragul alegerilor parlamentare, liberal sadea și, mai nou, președinte iunterimar al organizației județene a PNL Vaslui. Demiterea din funcție a deputatului Nelu Tătaru, ca urmare a anchetei DNA-ului care îl vizează pe fostul ministru al Sănătății, i-a venit mănușă lui Vosganian, care vrea doar să își asigure un loc eligibil la alegerile de pe 1 decembrie. Liberalii vasluieni însă nu sunt naivi. Știu bine că Vosganian nu poate fi “reformatorul”, onestitatea acestuia fiind pusă sub semnul întrebării. Mai mult decât atât, a fost și el vizat de anchete penale, între care cel mai sonor fiind dosarul “Romgaz”. Aici a fost cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Dacă procurorii, într-un final, au clasat partea care îl avea în vedere, ceea ce l-a făcut să răsufle ușurat, nu se poate uita faptul că pe numele său s-a cerut de către anchetatori două ori ridicarea imunității parlamentare. Reacțiile disperate ale lui Varujan Vosganian, plânsetele de la tribuna Senatului, precum și rugăciunile, mătăniile ori datul cu mir în public, au arătat nu doar “tăria” lui Varujan, cât mai ales modul în care s-a străduit să fugă de răspunderea în fața legii. Colegilor parlamentari li s-a făcut milă de el la propriu și au respins ambele cereri ale procurorilor, de a-l lăsa fără imunitate parlamentară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul! E copia fidela a celui scris de Saizu. Sau ala e copia fidela a articolului publicat de voi? Ori exista o ”esplicatie”, celor de la Vacanta Mare (ca parca sunteti in una dintre scenetele lor)! Ati scris si voi si Saizu dupa dictarea lui Onofrei ca de se va inchide conducta cu bani in campania electorala. Ca doar nu o fi fraier PSD sa va plateasca publicitate electorala dupa ce i-ati porcait atat timp!

  2. În cazul lui Buzatu, primarii, consilierii au făcut scut în jurul lui. Îl mai țineți minte pe Popica? Mai avea un pic și se dezicea de socru-su, plângând după Buzatu, “al doilea tată”
    La Nelu, abia au așteptat un moment vulnerabil ca unii colegi să îl pună la zid. De aceea PSD e un partid mare: sunt uniți, la bine și la greu. Ori PNL-un au ajuns doar un partid de trădători. Mai lăsați vrăjeala cu au fugit de Tătaru, ca nu ține. Oamenii au fugit după os de ros. Cine trădează o dată, va trăda și a doua oară. Ce doctrine, ce partid… interesul poartă fesul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.