spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vârstnicii adoră să citească ştiri negative despre tineri

- Advertisement -

Când păcatele tinereţii ajung în presă, respectivele materiale fac deliciul persoanelor în vârstă, potrivit unui studiu recent citat de Reuters

Bătrânilor le place să citească ştiri negative despre tineri pentru că aşa le creşte respectul de sine – aceasta este concluzia unui studiu recent citat de Reuters. Sătui să trăiască într-o cultură centrată pe tineri, sătui să tot fie taxaţi negativ de către societate, care-i consideră leneşi şi uituci, vârstnicii îşi iau revanşa. Citind ştiri negative despre tineri, care sunt văzuţi ca având un statut social mai ridicat, ei îşi cresc respectul de sine, după cum afirmă dr. Silvia Knobloch-Westerwick, de la Universitatea de stat din Ohio.

Împreună cu Matthias Hastall, de la o universitate din Germania, Knobloch-Westerwick a realizat o cercetare pe un eşantion de 276 de germani adulţi, din care 178 cu vârste între 18 şi 30 de ani, iar 98 între 55 şi 60 de ani. Tuturor participanţilor la cercetare li s-a spus că vor studia o nouă versiune a unei reviste online. Li s-a dat o perioadă de timp prestabilită pentru a citi fie versiunea negativă, fie cea pozitivă a celor 10 articole selectate. Fiecare material era ilustrat şi cu o fotografie a unui participant la sondaj.
publicitate

Vârstnicii nu vor ştiri despre bătrâni

Cercetătorii au aflat că vârstnicii au preferat să citească ştirile negative însoţite de poze cu tineri, şi în cea mai mare parte au ignorat ştirile de orice fel însoţite de poze cu bătrâni. Tinerii au preferat să citească ştiri pozitive despre tineri. Potrivit cercetătoarei Knobloch-Westerwick, preferinţa vârstnicilor pentru ştirile negative despre tineri are o explicaţie care ţine de modul în care bâtrânii sunt valorizaţi de către societate. „Toată lumea îi place pe tineri, aproape automat. Tineretul este considerat important într-o societate”, spune ea. După ce au parcurs articolele, participanţii la studiu au completat un chestionar destinat să măsoare nivelul respectului de sine. Spre deosebire de omologii lor mai tineri, stima de sine a vârstnicilor a crescut după ce au citit un articol negativ despre oameni mai tineri.

Deşi studiul a fost făcut în Germania, dr. Knobloch-Westerwick susţine că naţionalitatea şi caracteristicile naţionale nu sunt importante. Cu alte cuvinte, rezultatele studiului sunt universal valabile. „Cred că aceleaşi ar fi rezultatele şi în cazul americanilor” dacă un studiu similar s-ar întreprinde în SUA, a spus ea într-un interviu.
gandul.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.