spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Vara „a umflat” dobânzile la ipotecare, toamna le-a scăzut

- Advertisement -

Iulie a fost luna în care s-a schimbat cursul costurilor la toate creditele din piaţă, atât la cele pentru case, cât şi la cele de consum.

Ordonanţa 50 a avut şi ea un cuvânt de spus în acest sens. După ce, de la începutul anului, dobânzile la creditele ipotecare în euro s-au încadrat între intervalul de 5 şi 6 procente, în cel de-al treilea trimestru al anului acestea au ajuns să fie peste 7 procente, potrivit revistei „Capital”.

Cu toate acestea, creditele din segmentul imobiliare s-au ieftinit uşor în luna septembrie în comparaţie cu cea anterioară. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie a scăzut cu 0,7 puncte, ajungând la 6,7% în septembrie, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Naţională a României.

Chiar dacă înregistrează un trend în scădere, ele sunt în continuare mai scumpe decât erau la începutul anului. Cel mai mic preţ efectiv la creditele noi pentru case a fost perceput de bănci în luna februarie, când a fost o dobândă medie de doar 5,49%.

Dacă la creditele pentru locuinţe situaţia arăta din ce în ce mai îmbucurător, nu acelaşi lucru se poate spune şi pentru împrumuturile de consum în monedă europeană. În luna a noua a acestui an, au crescut cu 0,23 puncte procentuale, până la 9,73%. Ca şi la cele ipotecare, costurile efective pentru creditele de consum au început un trend ascendent tot în luna iulie.

La lei, împrumuturile au stagnat

În septembrie, creditele de consum în monedă naţională au rămas la aceeaşi valoare ca în luna precedentă. Ordonanţa 50 a schimbat evoluţia lor în lunile de vară pentru că, tot în iulie, acestea au început să crească semnificativ. Faţă de iunie, dobânzile s-au majorat cu un punct procentual, până la 18,77%, se mai arată în datele BNR.

Mişcarea este cel puţin ciudată, pentru că băncile au scumpit acest tip de împrumuturi chiar dacă cererea nu încuraja acest lucru.

Potrivit revistei „Capital”, băncile au interogat de aproape 328.000 de ori baza de date a Centralei Riscurilor Bancare a BNR pentru a stabili bonitatea unor potenţiali clienti. O activitate atât de intensă s-a înregistrat ultima dată în ultimele două luni din 2008, când criza nu muşcase încă din veniturile firmelor şi ale populaţiei.

A crescut şi soldul

Soldul creditului neguvernamental era în septembrie de cu 4,5% mai mare, în termeni nominali decât cel consemnat în septembrie 2009.

7,38 la sută/an
a fost nivelul cel mai ridicat al dobânzii anuale efective pentru creditele ipotecare în monedă europeană. La cele de consum dobânda a trecut de 18,77% pe an

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

487 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.