spot_img
2.9 C
Vaslui
06-nov.-2024
spot_img

Vamesii procurorului inculpat Eva au primit ultima amânare din proces

- Advertisement -

PÂNÃ AICI…Pânã si magistratul care judecã procesul în care mai multi vamesi din Vama Albita sunt judecati pentru luare de mitã s-a sãturat de atâtea amânãri dictate. Amânãrile erau fortate de faptul cã procurorii anticoruptie tineau mortis sã fie audiati o serie de martori propusi de Emilian Eva, procurorul DNA aflat în arest pentru fapte de coruptie. Numai cã martorii nu au fost de gãsit si nici unul dintre ei nu s-a prezentat vreodatã în fata instantei. Astfel, la ultimul termen, acesta a decis ca la sedinta programatã pe 8 octombrie sã fie audiati inculpatii, chiar dacã au existat vociferãri din partea apãrãtorilor. La finalul sedintei, magistratul a dispus aducerea martorilor moldoveni cu mandate de aducere.

Procesul vamesilor de la Albita a avut parte de o nouã amânare, dupã ce martorii propusi de cãtre anchetatori nu s-au prezentat nici de data asta în fata instantei si, asa cum spun unii, nici nu se vor prezenta vreodatã. De data asta, instanta a decis ca martorii propusi de cãtre procurori sã fie adusi cu mandat de aducere, asta în cazul în care vor reusi sã îi gãseascã cei însãrcinati cu ducerea la îndeplinire a mandatelor. De asemenea, au existat si câteva discutii mai aprinse în sala de sedintã în momentul în care magistratul a declarat cã, la sedinta din 8 octombrie, va audia si inculpatii dacã martorii nu vor fi adusi. Apãrãtorii s-au opus si au cerut audierea martorilor, dar instanta a fost fermã. Martorii care ar fi trebuit sã se prezinte sunt vecini de-ai nostri de peste Prut si cum au ajuns ei sã aibã calitatea de martori este o poveste cusutã cu atã albã. Sursele povestesc cã, atunci când procurorul de caz a avut nevoie sã probeze cu martori faptul cã vamesii luau spagã, a stat în Vama Albita mai bine de 24 de ore si a reusit sã adune 15 soferi de pe autocare si microbuze care fãceau transport de persoane dinspre Republica Moldova spre România si invers. Dupã ce au fost adunati posibilii martori, acestia au fost chemati la Centrul National Anticoruptie (CNA) din Moldova. Numai cã, la solicitarea procurorului, au mai venit doar sase dintre ei. Pânã la urmã, pe patru i-a convins sã depunã mãrturie, dar si acest lucru s-a defãsurat sub semnul întrebãrii. Pentru audieri, la sediul CNA s-au prezentat si opt avocati români care ar fi trebuit sã asiste la audieri. Acestia au ajuns la locul stabilit de dimineatã si au asteptat sã vinã si martorii. Numai cã aparitia acestora nu se mai întâmpla. În jurul prânzului si avocatii prezenti, dar si procurorii de caz au dorit sã ia masa asa cã fiecare s-a îndreptat cãtre un restaurant din Chisinãu. În timpul mesei avocatii au primit un telefon de la procurorul de caz care i-a anuntat cã audierile nu vor mai avea loc pentru cã martorii nu se mai prezintã. Acest lucru i-a determinat pe avocati sã se îndrepte cãtre casã. Nici bine nu au plecat cã cineva a sunat pe unul dintre avocati si l-a înstiintat despre faptul cã realitatea este alta. Cei patru martori au venit, de fapt, la audieri, dar procurorul a considerat cã e mai bine sã fie audiati fãrã prezenta avocatilor. Luat la întrebãri, acesta a rãspuns cã, de fapt, nu este vorba de audierea unor martori, ci de audierea unor denuntãtori. Cum s-au transformat martorii în denuntãtori într-o asa scurtã perioadã de timp nu se stie deocamdatã. Ceea ce se stie sigur este faptul cã procurorul de caz a fost, între timp, transferat de la Directia Nationalã Anticoruptie, la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Iasi si, pânã în momnetul în care a fost retinut de DNA, a predat lectii de anticoruptie în Republica Moldova.

Procurorul vamesilor arestat si amicul Bodoga, anchetatorul sub acoperire

Procurorul Emilian Eva a fost retinut de Directia Nationalã Anticoruptie. “Nasul” vamesilor din Vama Albita a fost acuzat de luare de mitã, spãlare de bani si tranzactii cu tablouri pictate de Octav Bãncilã, Lucian Grigorescu, Sabin Bãlasa si Tibor Erno. Surse din anchetã au povestit cã procurorul Eva ar fi cîstigat, de pe urma acestei afaceri, peste 300.000 de euro. Pentru ca aceastã sumã sã nu aparã în declaratia de avere, magistratul si-a implicat în afacere propria familie. Potrivit unor stenograme aflate la dosarul de cercetare penalã, Emilian Eva si-ar fi trimis un nepot care sã negocieze cu un colectionar de artã vânzarea unor tablouri. De asemenea, procurorii DNA l-au acuzat cã ar fi primit mitã pentru a închide dosarul penal al unui medic din Iasi. Procurorul iesean si-a lãsat amprenta la Vaslui dupã instrumentarea a douã dintre cele mai controversate dosare în care 22 de vamesi si 47 politisti de frontierã din Punctul de Trecere al Frontierei Albita au ajuns în fata magistratilor, acuzati de luare de mitã. În cazul celor 22 de vamesi, procurorul de caz a încercat sã demonstreze cã inculpatii au initiat si aderat la un grup infractional organizat. Lucrul acesta nu a reusit sã-l demonstreze dar, de-a lungul anchetei, asa cum spun unele surse, s-au cheltuit 1,6 miliarde de lei vechi pentru a proba o mitã de 1.200 de euro. Mai mult, gurile rele povestesc de faptul cã Emilian Eva ar fi luat drept mitã, de la moldoveni, o vilã pe care i-a fãcut-o cadou amantei. Suspendat din functia de procuror DNA, Eva ajunge procuror la Parchetul de pe lângã Tribunalul Iasi si profesor de anticoruptie la Chisinãu, chiar dacã nu ar avea licentã pentru a putea preda asemenea cursuri. Acesta preda împreunã cu Valeriu Bodoga, informatorul sãu din dosarul celor 47 de politisti de frontierã acuzati de luare de mitã. Pe atunci acesta era seful politistilor de frontierã din judetul Vaslui. Ba mai mult, în acest dosar, Bodoga a fost anchetatorul sub acoperire care, în loc sã-si facã treaba asa cum trebuie, acesta instiga vamesii pentru a reusi sã adune probe împotriva lor. Actiunile lui Bodoga s-ar justifica si prin prisma faptului cã, dupã cum spun unii, acesta nu are nicio treabã cu meseria de anchetator sub acoperire.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.