spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vamesii, dupã gratii! (foto)

- Advertisement -

EPOPEEA DE LA ALBITA

DUPÃ GRATII O zi pe cât de lungã, pe atât de grea, pentru cei 17 vamesi, fatã de care procurorii „Anticoruptie” au emis, în noaptea de marti spre miercuri, mandate de retinere. Dupã ceasuri prelungite de asteptare si pledoarii în fata instantei, vamesii au aflat vestea-soc: magistratii au decis arestarea lor preventivã, pentru urmãtoarele 29 de zile. Desi au izbucnit în plâns, rudele acestora au presupus din timp ce va urma, multe venind cu bagajele cu schimburi, direct la Tribunal. Se pare cã dovezile anchetatorilor coordonati de procurorul Emilian Eva au fost mult mai convingãtoare pentru instantã decât argumentele avocatilor, care au sustinut cã cei 17 nu prezintã pericol public concret si meritã cercetati în libertate. Apãrãtorii vamesilor au anuntat cã ataca sentinta la Curtea de Apel, unde sperã ca instanta sã ia în seamã faptul cã „unii dintre cei 17 vamesi au luat spagã sume mai mari, dar altii…mai mici”.

Încã o loviturã puternicã de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vamesi au fost arestati preventiv asearã, pentru luare de mitã si, într-un caz, trafic de influentã. Procurorii DNA, dupã luni bune de strâns probe, a reusit sã convingã judecãtorii, cel putin în aceastã fazã a propunerii de arestare preventivã, cã vamesii de la Albita obisnuiesc sã ia mitã de la cei care tranziteazã cu diferite mãrfuri acest punct vamal. Situatia rusinoasã vine dupã ce, în 2011, nu mai putin de 47 de politisti de frontierã au fost „sãltati” cu mascatii pentru acelasi gen de infractiune si petrecând si ei câteva luni în arest preventiv. De data aceasta a venit rândul vamesilor! Dupã ce 22 dintre ei au primit începerea urmãririi penale, dupã o sesiune prelungitã de audieri în sediul IJP Vaslui, în care – surprizã! aproape toti au recunoscut cã au luat mitã, ieri searã, instanta Tribunalului Vaslui a fost nemiloasã în fata pledoariilor bine închegate ale unora dintre cei mai buni avocati din zonã (avocatul Marian Gheorghitã, fost sef la DNA Iasi sau Petru Blãnitã, decanul Baroului Vaslui) si, aproape de orele 22,00, au dat sentinta: toti 17 vamesi sunt arestati preventiv pentru 29 de zile! „Ne asteptam sã se facã o distinctie între faptele diferitilor inculpati, pentru cã unii au luat mitã mai mult, altii mai putin. Instanta însã a considerat cã se impune aceeasi mãsurã pentru toti cei 17. Vom declara recurs la Curtea de Apel Iasi”, a declarat avocatul Marian Gheorghitã. Din toatã aceastã schemã au scãpat vamesii care au „ciripit” si desi existau probe si împotriva lor au scãpat deocamdatã. Un caz elocvent este cel al Magdei Cosnitã, care desi a recunoscut cã a primit mitã de mai multe ori nu a fost adusã în fata judecãtorilor. Se pare cã mãrturia sa a înfundat mai multi vamesi si chiar si pe sefa de turã, Cristina Gânju, despre casre se spunea cã era favoritã sã preia functia de sef de vamã la Albita.

Rudele au bãnuit verdictul si au venit cu schimburile la Tribunal!

Se pare însã cã decizia instantei nu a fost surprinzãtoare si pentru vamesii în cauzã – Dicu Antoaneta, Giugaru Alexandru, Lãcãtus Lucian Daniel, Iordache Bebe, Afloroaie Carmen, Adrian Andrei Florentin, Ciobanu Fãnel, Gânju Cristina, Mârza Daniela, Olteanu Constantin, Cristeascu Eugen, Teletin Adrian, Frunzã Lãcrãmioara, Mitescu Costel, Pandelache Frasinica, Pisaltu Liliana, Rudeanu Doru Iulian. Multi s-au pregãtit de acest moment, apartinãtorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei sederi prelungite.”Bãnuiam sentinta. Asteptarea a fost mai grea decât rezultatul”, a sustinut unul dintre vamesii arestati. Într-adevãr, audierile prelungite în fata instantei si consistenta dosarului cu sute de pagini pe care l-au avut de analizat judecãtorii, a fãcut ca sentinta sã seara târziu. Pentru cã 9 dintre vamesi aveau mandate de arestare ce expirau asearã la ora 19,00, mai devreme decât ale celorlalti, s-au fãcut douã complete de judecatã, care însã au avut acelasi verdict: arestarea preventivã!

„Transportatorul” sub acoperire al moldovenilor, omul-cheie în dosar!

Asa cum au afirmat chiar si avocatii inculpatilor, probele din dosar au fost „foarte tari”, clare si greu de combãtut. S-a aflat cu acest prilej faptul cã omul-cheie din probatoriul anchetatorilor a fost un cetãtean moldovean, Igor Feodorov, care lucra sub acoperire, apãrând în fata vamesilor ca un transportator obisnuit. El însã avea nu doar aparaturã pe el, ci si tacticã deosebitã în a-i face pe vamesii nostri sã afirme rãspicat (asa cum înregistrãrile aratã) cã vor sau sunt de acord sã primeasct mitã. Sumele nu era foarte mari, dar se pare cã judecãtorii nu au fost interesati de acest aspect, ci strict de comiterea infractiunii de luare de mitã, în sine. De pildã, în rechizitoriu se aratã cum, în discutia a doi vamesi cu „transportatorul” sub acoperire, moldoveanul, care avea câteva colete într-o remorcã, îl întreabã clar pe vamesi „vã dau 20 de euro, e bine asa?”. Unul din vamesi spune: „da”. Colega de serviciu însã, îi cere moldoveanului procurora: „scoate procura s-o vãd si eu”. „Dar am mai scos-o odatã”, i-a rãspuns agentul sub acoperire. Ei bine, acest gen de dialog a contat pentru anchetatori si instantã, care a considerat cã vamesul român a spus clar cã acceptã mita de 20 de euro, iar colega sa ar fi încercat, prin exprimarea „scoate procurora s-o vãd si eu”, cã ar pretinde si ea bani. Femeia însã s-a apãrat ieri în fata procurorilor, spunând cã doar a vrut sã fie riguroasã în verificãri. Interesant este faptul cã dacã omul anchetatorilor din Republica Moldova, care a „pozat” în transportator si-a fãcut treaba perfect (înregistrãri expresive, dialoguri din care sã rezulte intentia vãditã a vamesilor de a primi foloase necuvenite), ofiterul sub acoperire infiltrat de anchetatorii români pentru a culege probe de coprutie, Cristea Ionitã Adrian, aproape cã a pierdut vremea degeabã în vamã, pânã în luna mai, când a intervenit agentul moldovenilor. În fata probelor video, audio si a martorilor, vamesii în cauzã nu au prea putut sã îsi probeze nevinovãtia, de aceea toti au recunoscut cã era o practicã luarea de bani de la cei care tranzitau Vama Albita.

Dosarul vamesilor, mai tare decât dosarul politistilor de frontierã!

De altfel, spun avocatii, dosarul vamesilor este mult mai bine elaborat decât cel, din 2011, al celor 47 de politisti de frontierã, care a înregistrat un esec rusinos mai ales pentru cei care au instrumentat cazul. Magistratii au spus despre probele acelui dosar cã sunt neclare, cã nu este estimat prejudiciul, cã nu se stie cine a dat mitã, cât, iar filmãrile efectuate nu sunt de mare ajutor în dovedirea faptelor. De data aceasta însã, procurorul care instrumenteazã acest dosar, Emilian Eva, se pare cã a reusit sã adune probe mai concludente. Filmãri, înregistrãri audio, interceptãri telefonice, martori, etc. În acest caz pe lângã perchezitiile din cabinele de la Vamã au fost fãcute si perchezitii la toate casele vamesilor. Pe surse, am aflat cã procurorii au avut mici surprize. În casa fostului director adjuct, Eugen Cristescu s-ar fi gãsit suma de 30.000 de euro. La ceilalti vamesi s-au gãsit sume pânã în 1000 de euro. Se pare cã acestia nu prea îsi mai tineau banii acasã dupã pãtania colegilor din 2011 de la Politia de Frontierã, dar intersant este cã toti îsi tineau economiile în valutã. Pentru perchezitii au fost adusi studenti de la Academia de Politie, care au fost martori asistenti. Ei au venit la Albita cu un autocar pus la dispozitie de DNA. Singura care a fost gãsitã cu multi bani în posetã si nedeclarati înainte de a intra în turã a fost Mârza Daniela, cea însãrcinatã pe turã ghinionistã condusã de Cristina Gânju cu colectarea. Oare cât din ce se strãngea pe o turã ajungea mai sus? Acest rãspuns, propabil îl vom afla din ancheta procurorului Emilian Eva. Poate mãcar de data aceasta superiorii celor retinuti nu vor mai fi avansati si pedepsiti ca beneficiari ai sistemului piramidal infractional, care bãtuie Vama Albita de ani buni.

„Nu este exclus sã existe si o „Reginã” în sistem, dar trebuie descoperitã”!

În conditiile în care nu mai putin de 17 angajati ai Vãmii Albita au fost arestati, iar probatoriul aratã cã luarea de mitã devenise demult o practicã a sistemului, multi sunt cei care îsi pun întrebarea dacã seful Vãmii, Marius Costache, a stiut de toate acestea si cum a actionat el pentru combaterea actelor de coruptie în rândul subordonatilor, în tot acest timp?! Se spune cã procurorul Emilian Eva este decis sã dea, prin toatã ancheta efectuatã, si un rãspuns la aceastã întrebare, dar mai ales sã arate dacã „sistemul corupt” descoperit în parteneriat cu procurorii din Republica Moldova, se limiteazã doar la acesti 17 vamesi, mãrunti ar spune unii, sau are o formã…piramidalã si ajungea undeva… mai sus! „Nu este exclus sã existe si aici o „Reginã” în sistem, dar trebuie descoperitã”, spuneau avocatii vamesilor. De mentionat cã numãrul celor vizati de acest dosar de coruptie, numit generic „Albita 2”, este de 28, din care fac parte si 4 politisti de frontierã. Cu exceptia celor 17, toti sunt cercetati în stare de libertate, unii având si interdictia de a nu pãrãsi localitatea sau tara pentru 30 de zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.