Rãsturnare spectaculoasã de situatie
DOSAR… Întorsãturã neasteptatã în dosarul vamesilor de la Albita, arestati pentru luare de mitã: vamesa Lenuta Tiron, încarceratã mai târziu decât ceilalti, pe 11 noiembrie, a izbutit sã scape, ieri, de arestul preventiv. Când nimeni nu se mai astepta, solutia magistratilor ieseni i-a fost favorabilã, în ciuda precedentului creat de esecul colegilor sãi, care, în conditii relativ similare, au fost considerati ca “pericol public” si, prin urmare, lãsati în spatele gratiilor. Aparent, procurorii sunt cei care, cu aceastã ocazie, au pierdut în demersul lor, însã gurile rele sustin cã acestia, de fapt, si-au atins scopul: cei rãmasi afarã, precum Magda Cosnitã, s-au înspãimântat suficient, încât sã nu mai creadã cã îsi pot schimba declaratiile initiale, fãrã repercusiunile de rigoare.
Desi, pentru o cauzã inexplicabilã, nici pânã acum procurorii DNA nu au lãsat sã se afle motivele concrete pentru care Lenuta Tiron trebuia arestatã preventiv, iatã cã, indiferent care au fost ele, magistratii Curtii de Apel le-au considerat neîntemeiate. Ei au admis recursul formulat de apãrãtorii lui Tiron si astfel, asearã, dupã 3 zile de stat în spatele gratiilor, vamesa a putut pleca acasã. Dupã propriile declaratii, se pare cã procurorii au considerat cã, în cazul ei, este necesarã schimbarea mãsurii preventive, din interdictia de a nu pãrãsi tara, în cea privativã de libertate, dupã ce Tiron si-ar fi schimbat declaratiile date initial, în noaptea de 22 spre 23 octombrie. Lenuta Tiron a spus atunci cã în Vama Albita existã “cutuma” luãrii de mitã de la cei care trec frontiera, în schimbul controlului superficial, sau deloc, al coletelor. Între timp, ea a revenit asupra celor declarate, sustinând cã banii strânsi în Vamã erau, de fapt, sume pe care urma sã le dea colegilor cu probleme familiale sau de sãnãtate, dar si pentru anumite cazuri umanitare. Enervati, procurorii au cerut arestarea sa preventivã, supãrati fiind cã una din declaratiile de bazã din dosar nu le mai poate fi de ajutor. Nu au avut însã suficiente argumente pentru judecãtorii ieseni, în ciuda faptului cã, pe cei de la Tribunalul Vaslui, i-au convins. De altfel, apãrãtorii Lenutei Tiron, foarte bucurosi de succesul neasteptat înregistrat în acest caz, au mers în recurs, cu argumente care sã arate cã “prea usor instantele de fond de la Vaslui, fac tot ce spune DNA-ul, fãrã evaluarea obiectivã a probelor”. “De asta s-a si admis acest recurs de cãtre instanta Curtii de Apel”, au spus, multumiti, avocatii.
Luni, cei 17 vamesi aflã dacã vor mai sta dupã gratii sau nu!
Chiar dacã unii considerã cã procurorii sunt cei care au pierdut teren, în conditiile eliberãrii vamesei Tiron, altii sunt de pãrere cã scopul anchetatorilor a fost, de fapt, atins. Ei au vrut sã arate cã “se joacã dur” în acest dosar, iar cei care intentioneazã sã îsi mai schimbe declaratile, s-ar putea sã stea si ei câteva zile la închisoare. Este cazul Magdei Cosnitã, consideratã unul dintre “atu-urile” procurorilor. Initial, Cosnitã, ca sã fie lãsatã în libertate, a fãcut multe declaratii despre cele ce se petrec în Vama Albita, sustinând, prin depozitia sa, acuzele procurorilor. Între timp, internatã la spitalul Socola Iasi, ca urmare a unei depresii puternice, dupã cum au arãtat actele medicale, Magdalena Cosnitã a anuntat cã nu mai vrea sã facã niciun fel de declaratii. A fost chematã la DNA, însã… nu se stie care i-a fost atitudinea, mai ales pe fondul sensibil al arestãrii colegei sale, Lenuta Tiron. De altfel, luni, 18 noiembrie, va avea loc procesul cu propunerea de prelungire a arestãrii preventive, pentru cei 17 vamesi, arestati încã de pe 23 octombrie. Desi vor sã creadã cã sunt sanse mari ca acestia sã scape de cãtuse, avocatii recunosc faptul cã, de vreme ce procurorii merg în instantã pentru a arãta cã, pe lângã “luare de mitã”, existã si “asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni”, lucrurile vor fi mai complicate pentru vamesi.