spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
07-feb.-2025

Valul cu boicotarea supermarketurilor a ajuns și la Vaslui: „Să facem cumpărărturi doar din magazinele românești”

- Advertisement -

 

NEMULTUMIRI… Un val de boicoturi împotriva marilor lanțuri de supermarketuri s-a extins în mai toate județele României, inclusiv în județul Vaslui, unde din ce în ce mai mulți cetățeni susțin organizarea unui astfel de protest pe 10 februarie. Inițiativa, care își găsește din ce în ce mai mulți adepți în mediul online este promovată ca un mijloc de susținere a producției locale, însă specialiștii avertizează că acest demers ar putea avea efect de bumerang, afectând grav chiar producătorii români.

Un protest împotriva prețurilor mari din supermarketuri, inițiat în Balcani, începe să prindă contur și în România. Pe rețelele sociale, oamenii sunt îndemnați să evite marile lanțuri de magazine, în speranța că un boicot va forța retailerii să reducă prețurile. În Croația, protestul a avut un impact major: vânzările au scăzut cu 53% într-o singură zi, iar comercianții au fost nevoiți să reducă prețurile la sute de produse. Inspirată de acest rezultat, mișcarea începe să capete amploare și la noi.

„Poate va funcționa și la noi”

În mediul online, boicotul supermarketurilor a împărțit vasluienii în două tabere. Mulți susțin această mișcare, aducând ca principal argument rezultatele din Croația. „Dacă la ei s-a putut, poate va funcționa și la noi. Suntem cetățenii Uniunii Europene cu cele mai mici salarii, însă la prețuri batem toate țările dezvoltate. Curentul a luat amploare în partea de est a Europei pentru că oamenii de aici sunt considerați de mâna a doua de către marile corporații. E timpul să luăm atitudine și să punem piciorul în prag”, a scris Liviu pe un grup de pe Facebook. Acesta a fost susținut de Andreea, care `n prezent locuiește într-un oraș din estul Italiei. „Aici, în weekend, toate supermarketurile sunt închise în ideea de a proteja micile magazine locale. Dacă italienii țin la micii lor comercianți, la producătorii locali, noi de ce nu am putea să o facem?” În tabăra celor anti-boicot sunt cei care susțin că o astfel de mișcare ar afecta chiar economiile locale. „Aceste supermarketuri oferă locuri de muncă vasluienilor, poate datorită lor rata șomajului e menținută la un procent de o cifră în județ”, a scris Marian.

De unde a pornit totul

România a avut, în ultimii ani, una dintre cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană. Și cu toate astea, țara noastră a avut printre cele mai mari creșteri la produsele din supermarketuri.  Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la fructe, legume și detergenți, iar oamenii resimt din ce în ce mai greu povara scumpirilor.

În pragul boicotului, un supermarket a anunțat reduceri de prețuri

Retailerul Carrefour România anunță că reia campania sa prin care reduce temporar prețurile la o serie de produse,chiar  cu câteva zile înainte de boicot. Carrefour anunță astfel că, între 7 februarie și 31 martie, lansează o serie de reduceri între 5% și 25% pentru 1.500 de produse. Retailerul spune că aceasta este primul val din 2025 dintr-un program mai amplu de reduceri pe termen lung introdus de retailer în 2024. Programul va fi aplicat în magazinele Hipermarket și Market Carrefour, precum și online. Campania acoperă între 600 și 1.500 de produse în hipermarketuri și între 250 și 800 de produse în magazinele de tip supermarket, inclusiv produsele cele mai apreciate de consumatori. Printre categoriile-cheie se numără produsele congelate, articolele de băcănie (mic dejun, patiserie, conserve, petfood, ingrediente, snacking sărat și dulce), lactatele, brânzeturile, cosmeticele, produsele pentru întreținerea casei și băuturile.

Florin Barbu

Ministrul Agriculturii: „Acest boicot va duce la falimentarea producătorilor români”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, atrage atenția asupra efectelor negative pe care un astfel de boicot le-ar avea asupra industriei agroalimentare românești. Potrivit acestuia, majoritatea produselor din supermarketuri sunt procesate în România, iar o scădere a vânzărilor ar pune în pericol afacerile locale. Cred că acesta este un subiect mai mult politic. Și vă spun acest lucru de ce? Pentru că, în magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești. Sunt realizate de către procesatori români. Știți ce s-ar întâmpla o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vindem produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde – că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier – și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. In Norvegia Lidl a dat faliment dupa 6 luni si a plecat din tara din cauza ca toti refuzau sa cumpere de acolo . O romanca maritata cu un norvegian zicea ca sotul nu o lasa sa cumpere de acolo pentru ca nu e o firma norvegiana si ca in curand or sa lucreze toti pentru firme straine pe degeaba , spre deosebire de REMA 1000 care are un fondator norvegian si e considerata de a lor .
    Sa fim patrioti , dar trebuie sa cumparam direct de la tarani prin abonament , nu de la tiganii samsari din piata cu marfa din Turcia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.