spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Vacanţa studențească forţată: vor merge acasă şi îşi vor convinge şi părinţii să meargă la vot

- Advertisement -

Profesorii şi studenţii ieşeni privesc cu scepticism ideea Guvernului de a da liber studenţilor în zilele de vineri şi de luni, cu pretextul de a putea merge la vot în oraşele natale pentru a evita aglomerările. „Ziarul de Iaşi“ a consultat mai mulţi studenţi şi cadre didactice de la cele cinci universităţi ieşene şi concluzia tuturor a fost aceeaşi: studenţii nu sunt atât de uşor de manipulat. „Nu cred că ar influenţa cu ceva mersul studenţilor la vot. Pentru studenţi e un prilej pentru o vacanţă prelungită, iar dacă este de votat se poate vota ori acasă, ori la Iaşi, e acelaşi lucru pentru cineva care e hotărât să meargă la urne“, a declarat Andrei Donţu, de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

Aceeaşi idee este preluată şi de colegii săi din Campusul „Tudor Vladimirescu“, care au declarat pentru „Ziarul deIaşi“ că, dacă vor merge acasă, vor încerca să îşi ia şi părinţii la vot în cazul celor care nu voiau să meargă de la început. „Dacă tot am liber şi stau mai mult acasă, o iau şi pe mama, şi pe mătuşa mea, care au votat în turul I amândouă cu Meleşcanu, şi vorbesc şi cu tatăl meu, poate îl conving să nu voteze cu Ponta“, a precizat Andrei S., student în anul al III-lea la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi.

„Toată lumea e revoltată“

Deşi au fost persoane care au spus că o astfel de decizie îi poate descuraja pe tineri, care în turul I au votat împreună, îndemnându-se unul pe altul să meargă la urne, studenţii susţin că o astfel de decizie, dincolo de faptul că le dă câteva zile de vacanţă, este „absolut inutilă“. „Este o mare prostie. Puteam vota de oriunde, şi nu cred că influenţează deloc această decizie. Nu vor veni mai mulţi sau mai puţini la urne dacă le dau drumul studenţilor acasă. În primul rând, puteau să îi ducă, să îi îndrume în primul tur pe cei care făceau coadă la secţiile din Copou spre altele din oraş. Eu am votat spre exemplu în Frumoasa, şi mi-a luat câteva minute. Nu era nevoie să fie trimişi studenţii acasă. Toată lumea cred că e revoltată“, a declarat Mihaela Mursă, studentă la Facultatea de Farmacie a Universităţii „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Mai mult, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România susţin că în cazul alegerilor europarlamentare, când se putea vota doar de acasă şi nu pe liste suplimentare, aceştia au făcut o serie de demersuri pentru a obţine transportul gratuit şi o zi liberă pentru studenţi, ca aceştia să poată merge acasă să voteze. Conform acestora, toate cererile le-au fost respinse. „Este ciudat faptul că tocmai acum, când putem vota oriunde, pe liste suplimentare, se dau zile libere şi atunci când s-a cerut la europarlamentare nu“, a declarat Brînduşa Lungu, studentă la UMF Iaşi.

„Studenţii nu sunt aşa de uşor de manipulat“

Cadrele didactice ale universităţilor din Iaşi susţin că decizia nu va încurca desfăşurarea examenelor parţiale, care au loc în această perioadă, dar dacă Guvernul şi Ministerul Educaţiei pun problema recuperării cursurilor „pe baza autonomiei universitare“, atunci trebuia şi decizia cu liberele să fie lăsată pe acelaşi principiu. „Dacă era vorba de autonomie universitară, atunci ne lăsau pe noi să hotărâm dacă să dăm zilele libere sau nu. Oricum, acestea se pot recupera, două zile nu e cine ştie ce mare lucru de recuperat într-un timp mare, dar eu prefer să nu mă pronunţ asupra acestei decizii pentru că, până la urmă, este una politică“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, decan al Facultăţii de Geografie şi Geologie de la UAIC.

Cadrele didactice din cadrul UMF susţin că o serie de prezentări şi de laboratoare au trebuit să fie amânate pentru a fi reluate săptămâna viitoare, în timp ce prof.dr. Ovidiu Călţun, de la Facultatea de Fizică a UAIC, susţine că decizia nu va avea impactul scontat asupra studenţilor. „Pe de o parte, nu se întâmplă nimic dacă în aceste zile nu se vor face ore. Pe de altă parte, nici nu trebuie să ne închipuim că studenţii sunt chiar atât de uşor de manipulat. Nu are un impact atât de mare cum încearcă unii să spună nici de-o parte, nici de alta, studenţii trebuie să rămână liberi să gândească aşa cum cred“, a declarat prof.dr. Ovidiu Călţun.

De aceeaşi părere a fost şi prof.dr. Constantin Baciu, de la Universitatea Tehnică  „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, care a argumentat că studenţii „pot decide de unii singuri dacă, unde şi cu cine vor vota“, iar această decizie nu încurcă cu nimic procesul didactic. Cel mai vehement în această direcţie a fost însă prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului UAIC, care într-o declaraţie de presă a precizat că Ministerul Educaţiei face jocul clasei politice, existând riscul ca studenţii să meargă mai mult la vot dacă rămâneau în centrele universitare. „Este şi o metodă mascată de a împiedica eventualele proteste ale tinerilor şi studenţilor“, a declarat prof.dr. Constantin Rusu.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/vacanta-studenteasca-fortata-vor-merge-acasa-si-isi-vor-convinge-si-parintii-sa-mearga-la-vot–79864.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.