spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
21-dec.-2024

Vacã turbatã, la Blãgesti

- Advertisement -

MÃSURI Autoritãtile sanitar-veterinare din judet au instaurat carantina în localitatea Blãgesti, dupã ce sâmbãtã seara au descoperit într-una din gospodãriile satului o vacã turbatã.

Sâmbãta seara a fost diagnosticat un caz de rabie la o bovinã apartinând unei familii din satul Blãgesti. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui ne-au informat cã au fost sesizati de proprietarii unei vaci dupã ce vineri proprietara animalului observase un comportament ciudat: neliniste, excitabilitate, agresiune, animalul refuzând hrana si apa. Medicul veterinar Mihai Ponea a suspectat cã animalul ar fi infectat cu virusul rabiei si a decis sacrificarea si incinerarea animalului, dar si prelevare de probe pentru laborator care au confirmat diagnosticul de rabie. “ Pentru cã rabia reprezintã un pericol deosebit, am dispus ca toate cele saizeci de vaci din cireada satului cu care a intrat în contact animalul bolnav sã fie vaccinate. De asemenea, vor fi vaccinate si restul animalelor din gospodãriile din care provin bovinele. Toate persoanele care au venit în contact cu animalul bolnav au fost consultate de medicul de familie si, în cazul în care medicul a considerat necesar, au primit tratament specific. Ancheta care a fost deschisã a confirmat cã, în urmã cu o lunã si jumãtate, a fost vãzutã o vulpe în preajma cirezii, ba chiar una din vaci a fost muscatã de aceasta. În aceeaã si perioadã, unul dintre sãteni a ucis o vulpe agresivã care îl atacase” a declarat Mihai Ponea, directorul adjunct al DSVSA Vaslui. Reprezentantul DSVSA Vaslui a mentionat cã, pânã acum, nu s-a mai înregistrat nicun astfel de caz si cã, în urma sacrificãrii animalului, proprietarul va fi despãgubit la valoarea pietii.

Vaca nebunã nu-i o glumã! Rabia este o afectiune incurabilã

Rabia este o boalã comunã animalelor si oamenilor, ea este tradusã adesea prin nebunie pentru cã este vorba de o maladie care afecteazã sistemul nevos. Virusul rabiei sau al turbãrii se gãseste în general la vulpi care pot infesta oricând animalele domestice, virusul este transmisibil prin salivã, iar prin orice muscãturã sau oricare altã leziune produsã de un animal bolnav, boala ajunge la om. Odatã ce apar semnele clinice ale bolii intervine inevitabil decesul, singura modalitate de luptã împotriva rabiei este vaccinarea; acesta trebuie administratã în primul rând preventiv animalelor domestice, dar si cu titlu curativ persoanelor care au fost în contact cu un animal, potential turbat.”De câtiva ani a început lupta de eradicare a rabiei dincolo de campaniile anuale de vaccinare a animalelor din gospodãriile oamenilor din anul 2008 se practicã campanii de vaccinare a vulpilor, iar de anul trecut prin fonduri europene se finanteazã aplicarea unui program inovator de vaccinare oralã antirabicã a vulpilor. Demersurile ultimilor ani se fac simtite în analiza dinamicii cazurilor de rabie înregistrate în ultimii ani”, adaugã Mihai Ponea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.