spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

V-ati cumpãrat “la negru” masinã second-hand? Inspectorii de la Antifraudã ar putea sã vã batã la usã!

- Advertisement -

SCANDAL… În perioada aprilie-iunie 2016, în cadrul operatiunii XENON, inspectorii antifraudã au verificat 200 de firme din toatã România, printre care si câteva din judetul Vaslui, care au efectuat achizitii intracomunitare de autoturisme second hand în valoare de peste 1 miliard de lei. Rezultatele preliminare au confirmat evaluarea initialã a riscului de fraudã, întrucât doar 19 societãti dintre cele verificate au avut un comportament fiscal adecvat. La 25 de societãti, actiunile de verificare continuã din cauza absentei administratorilor, refacerea evidentei contabile sau necesitatea unor alte verificãri suplimentare. “Deoarece cumpãrãtorii sunt tentati de un pret cât mai mic al autoturismelor, trebuie sã cunoascã si faptul cã demonstrarea unei întelegeri între acestia si persoanele de la care cumpãrã autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligatiei de platã a TVA va avea ca efect stabiliea unor sume suplimentare si în sarcina lor si chiar acuzarea de evaziune fiscalã”, se aratã într-un comunicat al DGAF, trimis pe adresa redactiei Vremea Nouã. Asta înseamnã cã, în cazul în care vasluienii au cumpãrat masini second hand de la o firmã cu probleme, s-ar putea trezi cu un inspector antifraudã la usã, lucru nu tocmai plãcut.

Un numãr de 67 societãti (cca 30%) nu au fost gãsite functionând la sediul social declarat, fiind initiate procedurile legale (sesizare inspectie fiscalã/organe de urmãrire penalã), inclusiv privind inactivarea fiscalã a acestora. Principala deficientã constatatã la restul societãtilor a fost aplicarea eronatã a regimul marjei de TVA la vânzarea cãtre clientii persoane fizice, fapt care a produs prejudicii calculate doar pânã în acest moment de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penalã, iar 55 de milioane de lei reprezintã prejudicii provenind din TVA si impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizatã Inspectia Fiscalã. “Pe parcursul verificãrilor au fost identificate o serie de scheme de fraudare, dintre care amintim categoria celor care cumpãrã autoturismele din unele state membre si apoi le revând cãtre alte state membre UE (Franta, Italia, Spania), valoarea depãsind 170 milioane lei. În aceste cazuri, schimburile de informatii cu aceste state au demonstrat de cele mai multe ori cã frauda de TVA are loc în acele state, firmele românesti facilitând frauda adesea prin emiterea de facturi duble, având ca scop schimbarea ilegalã a regimului de TVA aplicat la destinatie (locul înmatriculãrii efective a masinii).

Aviz amatorilor de chilipiruri: se verificã societãti înmatriculate în Bulgaria

Inspectorii antifraudã au demarat verificarea tranzactiilor derulate de 6 societãti bulgãresti înfiintate de cãtre cetãteni români, scopul fiind acelasi de comercializare auto tot pe teritoriul României la “un pret competitiv”, atins tot prin schimbarea ilegalã a regimului de TVA. Înfiintarea de societãti în Bulgaria pare a fi preferatã de persoanele care deja au fost anterior angrenate în fapte de evaziune fiscalã în România, acestea fiind puse în imposibilitatea de a-si înfiinta noi societãti dupã introducerea formularului 088. Inspectorii au în derulare mãsurile legale si privire la aceste situatii”, se mai aratã în comunicat. Totodatã, inspectorii antifraudã au constatat cã în aproximativ 20 de cazuri, administratorii firmelor sunt în fapt persoane interpuse si au identificat acei cumpãrãtori ulteriori care au achizitionat mai multe autovehicule de la respectivele firme, pe care le-au revândut ulterior. Acesti clienti vor fi semnalati inspectiei fiscale persoane fizice pentru a verifica dacã desfãsoarã activitãti economice cu/fãrã autorizatie (dacã respectã reglementãrile legale privind înregistrarea/declarararea acestor activitãti).

Avem firme în judetul Vaslui, implicate în mafia retelelor de vânzare a autoturismelor second-hand?

Constatãrile preliminare au condus la urmãtoarele concluzii: au fost confirmate analizele de risc care au relevat existenta unor retele organizate care se ocupã de comertul cu autoturisme second hand, aceeasi societate fiind folositã de mai multe persoane pentru achizitiile de autoturisme din vestul Europei. Aceste persoane se ocupã adesea de “adusul masinii la comandã”, lucru care se întâmplã si în judetul Vaslui. DGAF detine instrumentele necesare analizelor si verificãrilor cu privire la comertul online de autovehicule, care a cãpãtat o pondere foarte mare, în conditiile în care mare parte a achizitiilor este realizatã de pe platformele online operate de furnizorii intracomunitari. Comertul traditional a suferit astfel multe modificãri, clientul final comandând autovehiculul dorit prin intermediul persoanelor care se ocupã de “adusul masinii la comandã”, fapt usor demonstrabil prin plãtile efectuate în contul acesteia din urmã. Beneficiul este cã nu va plãti TVA, pretul real fiind astfel diminuat. Factura pe care o primeste contine TVA românesc pe marjã, mai mic uneori decât costul unei spãlãri a autovehicului, în loc sã fie calculat la întreaga valoare a masinii, asa cum prevede legea. Instrumentele si platformele de cooperare internationalã la care este racordatã ANAF au condus la identificarea rapidã a societãtilor fraudatoare, obtinerea de documente si derularea de verificãri suplimentare si vor asigura si pe viitor acest lucru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.