Reactia parlamentarilor vasluieni!
JIGODIILE DE LA PUTERE În timp ce tãranii din Pungesti se luptau pentru pãmânturile lor, înfruntând loviturile jandarmilor si indiferenta autoritãtilor, parlamentarii judetului priveau din bãncile lor din Senat si Camera Deputatilor cum o mânã de amãrâti înfruntã un sistem bine pus la punct; o masinãrie diabolicã, giratã chiar de cãtre cei care i-au ales în Parlament si care au format Guvernul USL în urma alegerilor parlamentare din 2012. I-am întrebat pe parlamentari ce cred despre revolta oamenilor de la Pungesti si modul în care au reactionat. Unul dintre cei mai importanti parlamentari ai Puterii, deputatul PSD Adrian Solomon a avut o replicã ironicã: „La mine în colegiu nu se foreazã. Nu se instaleazã nicio sondã”.
Gabriela Cretu, senator PSD de Bârlad: „Cred cã nu trebuie sã minimalizãm aceste demonstratii. Oamenii au dreptul sã se manifeste cum doresc, atunci când considerã cã li se încalcã dreptul, inclusiv prin nesupunere civicã. Dacã ies în stradã, pot avea dreptate sau pot gresi, conteazã cã au dreptul sã protesteze. Manipularea este posibilã în astfel de cazuri si probabil s-a si petrecut, a fost realã. Cred cã autoritãtile trebuie sã organizeze campanii de informare corecte si transparente, iar oamenilor sã li se explice avantajele sau dezavantajele unei exploatãri, fie cã vorbim de gaze, de aur sau de alte bogãtii ale subsolului. E clar cã, în cazul de la Pungesti, dar si în alte zone, oamenii sunt vulnerabili, în raport cu campaniile care s-au organizat pânã acum. Se invocã, observ, ideea cã oamenii sunt neinformati. E posibil ca si atunci când am fost de aceeasi parte a baricadei sã fi fost neinformati, însã eu cred cã dacã ne-am fãcut treaba corect atunci ar trebui sã fie informati. Vã spun pãrerea mea: trebuie sã-i luãm în serios acum, asa cum i-am luat în serios si anul trecut, când eram alãturi de ei. Nu cred cã sunt interesanti doar atunci când ne voteazã, trebuie sã-i ascultãm si sã vedem pãrerile lor. Eu sunt parlamentar care a investit acest Guvern. În aceste conditii, este nenatural sã manifest împotriva mea, la un miting în care se va protesta împotriva Guvernului Ponta”.
Florin Ciurariu, deputat de Negresti, presedintele PNL Vaslui: „Nu cred cã a fost vorba de manipulãri, astfel de lucruri se pot petrece întotdeauna. Sunt si oameni de bunã credintã, dupã cum pot fi si persoane cu diverse interese. Cred cã lumea nu a avut suficiente informatii. Nu poti privi cu detasare ceea ce s-a întâmplat la Pungesti în ultimele zile. Eu am fost în permanentã în legãturã cu viceprimarul de acolo, este liberal si a fost mereu printre oameni. Mi-as dori ca acei oameni din Pungesti sã nu cadã victime unor manipulãri, pentru cã, pe de o parte sunt tot felul de ONG-uri, iar pe de altã parte existã o firmã privatã cu tot felul de interese. Se pot alege cu dosare penale, pot fi tot felul de accidente si alte lucruri pe care nu le dorim. Eu sunt de pãrere cã trebuie sã existe niste criterii destul de clare, în ce conditii se fac astfel de explorãri sau exploatãri. Nu pot sã mã iau nici dupã filmuletele de pe Internet, nici din ceea ce-mi prezintã o firmã privatã. La prima întâlnire cu europarlamentarii nostri, o sã cer o lãmurire privind discutiile din Parlamentul European pe tema gazelor de sist”.
Irinel Stativã, deputat PSD Colegiul Murgeni: „Ceea ce s-a întâmplat la Pungesti… Nu privesc în niciun fel ce s-a petrecut acolo, nu sunt nici pro, nici contra. Punctul meu de vedere este cã atâta timp cât lucrurile sunt legale si corecte totul trebuie sã se desfãsoare cât mai transparent si legal. Dacã se creeazã niste locuri de muncã si nu se afecteazã mediul înconjurãtor, nu stiu ce probleme ar fi. Eu cred cã lumea nu este suficient de informatã, se stie mult mai putin decât ar trebui. Cei care acum doi ani erau împotrivã, acum sunt pentru. Acesta este adevãrul, dacã mã uit la ceea ce face acum PDL. Se stie prea putin despre gazele de sist, iar dacã sunt tehnologii corecte se poate face exploatarea, dacã afecteazã mediul sã nu se facã. Nu am punct de vedere ferm, nu mã situez de niciuna din pãrti, nici nu am analizat foarte bine ce se petrece cu Chevron si ce se doreste sã se facã. Am cumva o pozitie de mijloc. Dacã se respectã legile statului român si nu se afecteazã mediul, nu vãd ce probleme pot fi”
Doina Silistru, senator PSD de Vaslui: „Am venit dintr-o delegatie, iar acum sunt la spital, nu mã simt prea bine. Dar, pot sã vã spun ce cred despre ce s-a întâmplat în zona Pungesti. Trebuia stat de vorbã cu oamenii, mai mult decât s-a fãcut pânã acum, trebuie explicat ce se doreste a se face. În cazul evenimentelor din Pungesti, cred cã este si o manipulare din partea unor oameni care vor sã facã rãu comunei si primarului. Sunt niste conflicte locale, care acum s-au acutizat, sunt unii oameni care au acum ocazia sã se rãzbune.
Dan Bordeianu, deputat PNL, Vaslui rural: „Ca deputat al colegiului Vaslui rural, din care face parte si comuna Pungesti, sunt solidar cu locuitorii din colegiul meu, fiindcã ei m-au sustinut în toate proiectele mele. Am vrut încã din primele zile, când conflictul a escaladat, sã fiu prezent alãturi de ei, însã nu am dorit sã politizez în niciun fel o manifestatie ca aceasta. Prezenta mea acolo ar fi dat loc la multe interpretãri si nu vreau sã întinez în niciun fel protestul localnicilor, care este unul curat, oamenii fiind îngrijorati cã mediul în care trãiesc de o viatã va fi contaminat. Sunt mândru cã oamenii din colegiul meu si-au manifestat nemultumirea într-un mod pasnic, fãrã a riposta în niciun fel la actiunea fortelor de ordine trimise la fata locului. Asa cum am prezentat în comunicatele anterioare, atunci când am formulat o întrebare parlamentarã cãtre dna Rovana Plumb, ministrul Mediului, pe aceastã temã, a gazelor de sist, consider cã autoritãtile competente au responsabilitatea legalã sã monitorizeze aceste lucrãri de amenajare si forare si sã informeze permanent populatia, mass-media si ceilalti factori interesati cu privire la eventualele riscuri asupra sãnãtãtii umane si a mediului înconjurãtor.
Ana Birchall, deputat PSD, Colegiul Zorleni: „Trebuie sã precizãm cã, în momentul de fatã, în Vaslui este vorba despre o activitate de explorare, care nu prezintã nici un risc si care se face cu respectarea legii. Economia judetului Vaslui are nevoie de aceste investitii si de locurile de muncã aferente, poate mai mult decât orice alt judet din România. Ceea ce este foarte grav, este cã ieri s-a declansat o adevãratã isterie mediaticã, fapt care a creat climatul perfect pentru propagarea unor zvonuri si minciuni extrem de periculoase. Cred cã trebuie sã fie o prioritate pentru noi sã depistãm cine are interese sã lanseze zvonuri precum cel cã ieri ar fi murit un om la Vaslui, din cauza interventiei jandarmilor. Faptul cã se apeleazã la astfel de metode mã face sã cred cã cei care nu doresc independenta energeticã a României si dezvoltarea economicã a României fac totul pentru a bloca acest proiect. Sunt sigurã cã România nu va ceda acestor presiuni si va rãmâne fidelã parteneriatului strategic cu SUA. Am încredere de asemenea cã toti politicienii responsabili vor sustine proiectele menite sã creeze locuri de muncã si crestere economicã în Vaslui, vorbim totusi de cel mai sãrac judet din România si printre cele mai sãrace judete din UE”.
Nelu Tãtaru, senator PNL de Husi: „Ceea ce s-a întâmplat la Pungesti reprezintã o lectie extrem de importantã pentru noi toti, oameni politici îndeosebi. Situatia de acolo aratã limpede cã s-a gresit într-un punct esential: comunicarea deschisã, fãrã echivoc, fãrã ocolisuri, fãrã vreo teamã, cu oamenii din zonele unde sondele vor fi amplasate si, de altfel, cu toti românii. Am spus public cu mult înainte de petrecerea unor asemenea evenimente nedorite, cã rostirea jumãtãtilor de adevãr, absenta specialistilor de referintã care sã fie capabili sã explice exact si sincer efectele explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, bune sau rele, cum sunt ele, pentru România, ar putea duce la tensiuni sociale. Era si încã este nevoie de informatie realã, care sã arate ce beneficii sau ce dezavantaje avem dacã explorãm gazele de sist. Pânã acum, unii spun <<da>>, altii spun <<ba>> si nimeni nu stie adevãrul despre viata noastrã, despre ce va urma sã se întâmple. Nimeni nu spune cã a încuraja investitiile strãine la noi e un lucru rãu, din contrã, dar sã o facem cu responsabilitate. Sper foarte mult ca factorii decidenti din acest caz sã fi înteles cã este nevoie de mai multã comunicare cu oamenii, mai multe argumente, fie pro, fie contra, în urma cãrora oamenii din Pungesti, si de oriunde din România, sã aibã o atitudine clarã, formatã în cunostintã de cauzã, fatã de asemenea proiecte de anvergurã”.
Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad: „Opinia mea este ilustratã de un citat al lui Aristotel: <<Posibilitatea de a sustine un lucru fãrã a-l accepta este semnul unei minti educate>>. În rest, poate cã o parte dintre cei care au protestat au fost de bunã-credintã, vom vedea”.
Toader Dima, deputat PSD, Colegiul Husi: „Regret tot ceea ce s-a întâmplat la Pungesti si nu pot sã spun decât cã trebuie mai atent chibzuite asemenea investitii. Indiferent de ce vom face si de ce se va decide pânã la urmã, noi trebuie sã stim cã vrem sã avem oameni sãnãtosi, un pãmânt sãnãtos si ape curate. Dacã toate acestea ne sunt asigurate, atunci orice investitie este binevenitã. Dacã nu, trebuie sã chibzuim mai bine toate actiunile noastre”.
Sefii Consiliului Judetean nu rãspund la telefoane!
Ieri, am încercat sã discutãm si cu sefii Consiliului Judetean. Nici presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, nici vicepresedintii nu au fost de gãsit, în mod „miraculos”. Totusi, în absenta sefilor de la judet am remarcat opinia unui expert în politici de energie si infrastructurã de transport, Ana Otilia Nutu, care ar trebui sã fie un exemplu si pentru Buzatu. „Si guvernul, si Chevron trebuie sã înceteze sã-i mai trateze pe oameni ca pe niste cretini. E absolut legitimã îngrijorarea cã statul român e incapabil sã respecte interesul public si sã aplice reguli stricte de mediu. Nu cu incompetentii cocotati în fruntea autoritãtilor publice, reglementatori, autoritãti centrale si locale si clientela lor de partid. E absolut legitimã îngrijorarea publicului câtã vreme nu existã niciun studiu pe România, nicio notã de fundamentare clarã pentru avize, nu s-a fãcut nicio consultare adevaratã, adicã informatã, nu cu emotii pro si contra. În plus, poate ne trezim si aici cu vreo lege pentru exproprieri fãcute de privati, cã avem deja un precedent. În plus, spre deosebire de SUA, localnicii nu se aleg cu mare lucru din resursã, doar cu deranjul. Nu e de mirare cã existã opozitie localã. Trebuie discutat si ce sume (de exemplu redevente sau alte impozite speciale) se duc spre comunitãtile locale”, a declarat expertul.
Tudor Ciuhodaru,deputat PPDD, Colegiul Bârlad, singurul parlamentar care a mers la Pungesti
„Oamenii au spus ce-i doare. Din punctul meu de vedere, acei oameni de la Pungesti au dreptate. Îsi apãrã sãrãcia, nevoile si neamul. Oamenii sunt supãrati cum au fost înselati de actuala putere, cei de la USL care au fãcut la 180 de grade fatã de ce le spuneau oamenilor în decembrie 2012 si acum au devenit sustinãtorii Chevron. De ce i-am mai crede? Vã reamintesc faptul cã în data de 7 mai 2011 Guvernul PDL a cãzut, iar la primul punct al motiunii cei de la USL le reprosau contractele cu gazele de sist. Acum, oamenii i-au ales pe cei de la USL si le cer sã se tinã de promisiuni. E simplu. Vointa oamenilor trebuie sã fie respectatã de cãtre alesi. Parlamentarul este în slujba poporului, dar nu am observat niciun parlamentar al actualei majoritãti prin zonã, pe la Pungesti, cred cã se ocupã mai mult de buzunarul propriu. Au mintit si au spus cã vor fi mai multi bani la Vaslui, s-au fãcut tot felul de promisiuni fatã de oamenii acestui judet, inclusiv slujbe sau locuri de muncã. Cei care vorbesc despre manipulare i-as ruga sã se gândeascã: când i-au manipulat pe acei oameni? Înainte de decembrie 2012, când le spuneau cã exploatarea gazelor de sist este un lucru grav, sau acum? Majoritatea USL pare cã a uitat ce a spus acelor oameni, ce promisiuni le-au fãcut, ca acum sã devinã sustinãtorii Chevron. Asa s-au obisnuit: când sunt în opozitie spun un lucru, când ajung la putere spun altceva”, a spus deputatul Ciuhodaru.