*Primele rezultate de la urne arată că în Vrancea a caştigat detaşat USL-ul, singura necunoscută fiind scorul final u majoritatea primarilor care au candidat şi-au păstrat scaunele pană în 2016, obţinand scoruri de nă la 90 % * sunt însă şi cateva surprize notabile în mai multe comune * ziarul nostru vă spune ce primari au fost aleşi în judeţ, în urma numărătorilor parţiale de aseară
USL controlează şi mai abitir judeţul Vrancea în urma alegerilor locale de ieri, singura necunoscută fiind aseară dacă baronul Marian Oprişan se poate împăuna la Bucureşti cu cel mai bun rezultat din ţară. Scarbiţi după o guvernare de criză, care a fost nevoită să ia măsuri anti-sociale foarte dure, vrancenii au predat practic judeţul în mainile oamenilor de la USL. 320.000 de persoane cu drept de vot au fost chemate ieri la vot pentru a alege 1.033 de reprezentanţi în fruntea primăriilor, consiliilor locale, dar şi în Consiliul Judeţean, însă prezenţa la vot abia depăşeşte 50%. Scrutinul a confirmat prăbuşirea PDL, în vreme ce USL avea pregătită şampania la rece. Marian Oprişan a fost reales preşedinte al Consiliului Judeţean, iar Decebal Bacinschi primar al municipiului Focşani, pană în 2016, cand va împlini aproape 70 de ani. În judeţ, cei mai mulţI primari în exerciţiu au fost reconfiormaţi în funcţii, cu cateva excepţii notabile. De asemenea, liberalii pierd în cateva comune, cum ar fi la Vintileasca, în favoarea unor independenţi susţinuţi din umbră de PSD.
Bacinschi stă în continuare
Se pare că la Focşani nu este nici o schimbare, edilul social democrat Decebal Bacinschi continuandu-şi activitatea în fruntea Primăriei încă patru ani. Contactat telefonic, acesta ne-a spus că nu se finalizase procesul de numărare, dar că ar fi caştigat. Alin Trăşculescu, candidatul APV, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, mai ales că aceasta ar fi a doua înfrangere în faţa lui Bacinschi. Şi primarii din celelalte oraşe şi-au învins categoric contracandiaţii. Performerul este Daniel Nicolaş, de la Odobeşti, care a caştigat cu 93%, mai ales că APV nu a reuşit să găsească un candidat. “E un lucru care demonstrează că mi-am făcut treaba faţa de oameni. Un rezultat care mă obligă şi care mă face ca în mandatul următor să fac mai multe proiecte decat am reuşit pană acum”, a declarat primarul din Odobeşti. Şi la Mărăşeşti , liberalul Valerică Chitic se detaşase în caştigător. La Panciu, Ion Petre (PSD) era învingător sigur cu un procent de 70 – 73%, cu puţin timp înainte de finalul procesului de numărare. “E un vot inteligent şi responsabil al păncenilor. Oamenii nu au făcut decat să mergem în continuitate pentru binele oraşului”, a spus Petre. La Adjud, social – democratul Constantin Armencea se detaşase şi el în învingător în faţa urmăritorului său de la APV, Andrei Dulgher
Tulniciul rămane la Oprişan
La Tulnici, unul dintre punctele fierbinţi ale alegerilor locale, Valentin Baznă a caştigat cu aproximativ 70% în faţa democrat – liberalului Cornel Negru de la APV. PDL a pierdut mai mulţi primari. La Dumbrăveni, Ionel Strîmbei, a pierdut în faţa viceprimarului PSD Valentin Tîlvăr. În Soveja, noul primar este Costică Ciolan (PSD), care l-a întrecut pe Costel Pleşa. PDL l-a pierdut şi pe primarul din Cîmpuri, Dumitru Vlădescu, caştigător fiind pesedistul Costel Mateiu.
La Ţifeşti, Gabriel Postolache (PDL) a caştigat cu 80%, fiind la al patrulea mandat. De asemenea, la Cîmpineanca actualul primar, Ştefan Paraschiv (PDL), a reuşit să-şi menţină mandatul. O surpriză a avut loc la Păuneşti, unde viceprimarul Gheorghe Popa a reuşit să-l bată pe primarul PSD Aurel Petrilă. Petrilă s-a dovedit o carte pierdută pentru USL, acesta fiind racolat de la PDL cu puţin timp înainte de alegeri. “Am caştigat alegerile la o diferenţă de 100 de voturi. Tot pe munca mea a ieşit şi fostul primar Aurel Petrilă. De astăzi nu mai am duşman, sunt primarul tuturor”, a declarat Gheoghe Popa, în mijlocul susţinătorilor care sărbătoreau în centrul comunei.
Luptă stransă la Dumitreşti şi Homocea
La Dumitreşti nu se ştiau rezultatele votului pană la închiderea ediţiei, rezultatul fiind foarte strans. Primarul PNL Sandu Crintea era cap la cap cu independentul Petrică Dogaru, fost primar PSD al comunei, susţinut în ascuns tot de social democraţi. De asemenea, la Homocea nu este exclusă o surpriză, Neculai Ionescu fiind umăr la umăr cu candidatul PNG, Vasile Petrea. Acesta din urmă s-a aliat cu cei de la APV şi a reuşit să atragă un numar mare de voturi. Din cauza atmosferei tensionate, primarul Ionescu chemase aseară jandarmeria pentru a potoli spiritele. Liberalii au probleme în USL. La Vintileasca, primarul Marian Georgescu a pierdut pirmăria în favoarea independentului Viorel Georgel Spătaru, un pădurar susţinut din umbră de către PSD. Liberalii îşi păstrează Chiojdeniul, prin primarul Şerban Parlogea, şi
Reghiu, prin Răduţă Macovei (90 %), însă pierd Vanătoriul, Gheorghe Macovei urmand să predea cheile de la primărie candidatului independent Ionel Lupu. La Vidra Nică Micu (PSD) a ieşit iar caştigător, chiar dacă independentul Bogdan Marica i-a dat ceva emoţii. Zona de munte a rămas la PSD din cate se pare, oamenii lui Oprişan neavand mari emoţii în a se impune. Ştefan Sîchin, după numărarea voturilor din 5 secţii din cele 6 existente la nivel de comună, era învingător la Boloteşti. “Toţi ceilalţi contracandidaţi ai mei au la un loc 584 de voturi, iar eu am 938. Mai aştept acum numărătoarea de la cea mai mare secţie din comună dar nu imi fac griji că aceea este secţia mea. Aş fi foarte fericit dacă aş caştiga cu 50% plus unu din voturi”, a declarat Sîchin.
Preşedintele BEJ: “Au fost mici nereguli, ca de fiecare dată”
Procurorul Florin Ţîrlea, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, spune că procesul electoral din Vrancea a fost bine supravegheat, astfel încat nu au fost mari probleme. “Au fost mici nereguli, ca de fiecare dată, dar nu fost probleme majore care să afecteze în mod grav procesul electoral. Au fost opt linii telefonice la care am răspuns, am controlat tot judeţul. Oamenii au fost instruiţi foarte bine, au ştiut ce să facă. Au fost probleme cu cetăţenii care şi-au stabilit domiciliul în judeţ şi care nu apăreau în listele electorale permanente, în legătură cu copiile după procesele verbale, cu cine are acces în toate secţiile de votare. Nu am avut semnale de mită electorală sau alte probleme grave”, a declarat preşedintele BEJ.
Iată rezultatele parţiale de aseară
LOCALITATE Primar
Focșani Decebal Bacinschi (PSD)
Adjud Constantin Armencea (PSD)
Panciu Ion Petre (PSD) – 70 – 73%
Odobeşti Daniel Nicolaș (PSD)
Mărăşeşti Valerică Chitic (PNL)
Andreiaşu de Jos Ionel Budeanu (PNL)
Băleşti Stancu Bălescu (PNL) – aprox. 70%
Bilieşti
Bîrseşti Costica Hirsu (PSD)
Bogheşti Sandu Aur (PSD)
Boloteşti Ștefan Sîchin (PSD)
Bordeşti
Broşteni Ion Alanei (PSD)
Chiojdeni Șerban Pîrlogea (PNL)
Ciorăşti Ninel Braicau (APV)
Cîmpineanca Ștefan Paraschiv (APV)
Cîmpuri Costel Mateiu (PSD)
Cîrligele Ștefan Moscu (PSD) – aprox. 90%
Corbiţa Emil Tacu (PSD)
Coteşti Dorel Ion Bolovan (PSD) – aprox. 75%
Fitioneşti Iordache Cazacu (PSD)
Dumbrăveni Valentin Tâlvăr (USL)
Dumitreşti Petrica Dogaru (independent) diferenta mica fata de Sandu Crintea
Garoafa Gheorghe Maghiaru (PSD)
Gugeşti Vasile Vatră (PSD)
Goleşti Alexadru Zar (PSD) – aporx. 80%
Gologanu Dumitru Robu (PSD)
Gura Caliţei
Homocea
Jariştea Cătălin Toma (PNL)
Jitia Ion Gheorghiță (PNL)
Măicăneşti Costel Necula (PSD) – aprox. 50%
Mera
Milcovul Mihai Neață (PSD)
Moviliţa
Năneşti Neagu Stoica (PSD)
Năruja Cristian Panțuș (PSD)
Nereju Ion Păucă (PSD)
Negrileşti Ion Văsăinau (PSD)
Nistoreşti Ion Gogoriță (PSD)
Obrejiţa Nicu Pardoș (PSD)
Paltin Tudorel Bîtcă (PSD)
Păuleşti Vasile Bratosin (PSD)
Păuneşti Gheorghe Popa (APV)
Ploscuţeni Ștefan Solomon (PSD)
Poiana Cristei Vlad Petruș (PSD)
Popeşti Nicolae Ciocănel (PSD)
Pufeşti Maricel Nițu (PSD)
Răcoasa Sebastian Vladimir Păun (PSD) – 60%
Răstoaca
Reghiu Răduță Macovei (PNL) – aprox 90%
Rugineşti Ion Avram (PSD)
Sihlea
Slobozia Bradului Valerica Zamfirescu (PNL)
Slobozia Ciorăşti Elena Girneata (PSD)
Soveja Costica Ciolan (PSD)
Spulber Vasile Rusu (PSD) (70%)
Străoane
Suraia Vasile Grosu (PSD)
Tănăsoaia Romeo Vulpe (PSD)
Tătăranu Nicolae Pavel (PSD)
Tîmboieşti Daniela Mihalcea (PSD)
Tulnici Valentin Bîznă (PSD)
Ţifeşti Gabriel Postolache (PDL) – aprox. 80%
Urecheşti
Valea Sării Nicu Bercuci (PSD)
Vidra Nică Micu (PSD)
Vintileasca Viorel Georgel Spătaru (Ind.)
Vizantea Livezi Fănică Ciobotaru (PNL)
Vînători Ionel Lupu (Independent)
Vârteşcoiu Viorel Mîrza (PSD) – 68%
Vrîncioaia
Vulturu Nicusor Pacuraru (PSD)
www.ziaruldevrancea.ro