PASIUNE… Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade” și-a desemnat câștigătorii, iar vasluienii privesc cu admirație spre acești copii de gimnaziu, talentați și ambițioși, pentru că ei, peste câțiva ani, au toate șansele să fie viitorii medici, profesori, cercetători de succes sau specialiști redutabili în protecția mediului! Și de aceea este interesant de aflat care este motivația lor pentru căutarea excelenței în acest domeniu, întrucât de pe acum ei își conturează viitorul. Cei 8 elevi de gimnaziu care vor reprezenta Vasluiul în acest concurs cu mare miză pentru toți pasionații de Biologie au fost felicitați de Inspectoratul Școlar pentru rezultatele lor. Emoție, bucurie, dar și o determinare demnă de o competiție de nivel național – toate sunt numitorul comun pentru succesul împărțit deopotrivă de acești elevi excepționali și de profesorii lor îndrumători. De la clasa a V-a până la clasa a VIII-a, iată cine sunt premianții care și-au adjudecat pe merit un loc în acest lot de nivel național al Vasluiului: Ana Maria Conache, Ecaterina Stoleru, Tudor Parfene, Sofia Elena Dediu, Eduard Christian Codău, Matias Dumitrache, Ștefania Eliza Filip și Luiza Popescu. Cu câțiva dintre ei, reporterii Vremea Nouă au reușit să ia legătura pentru feed-back-ul așteptat în urma publicării rezultatelor.
„Felicitări, dragi elevi! Felicitări, stimați profesori și distinși părinți”, a fost esența mesajului transmis de conducerea Inspectoratului Școlar, care a publicat numele celor care s-au calificat în etapa următoare a competiției. „Județul Vaslui va fi reprezentat la etapa națională din acest an a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade” de elevii: Conache Ana Maria- Clasa a V-a, Școala Gimnazială Racova, comuna Gârceni, profesor îndrumător Dudescu Elena; Stoleru Ecaterina – Clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr.1 Draxeni, profesor îndrumător Sandu Daniela; Dediu Sofia Elena – Clasa a VI-a, Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, profesor îndrumător Robu Ionela; Parfene Tudor- Clasa a VI-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, profesor îndrumător Romașcu Gianina Gioconda și profesor CJEX Vaslui, Mardare Mădălina; Codău Eduard Christian- Clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, profesor îndrumător Diaconu Daniela și profesor CJEX Vaslui, Mardare Mădălina; Dumitrache Matias- Clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, profesor îndrumător DIACONU Daniela; Filip Ștefania Eliza- Clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, profesor îndrumător Diaconu Daniela; Popescu Luiza- Clasa a VIIII-a, Școala Gimnazială „Mihai David” Negrești, profesor îndrumător la clasă, dar și la CJEX Negrești, Mititelul Lăcrămioara. Mulțumim pentru susținere tuturor colegilor implicați în organizarea și buna desfășurare a acestei importante competiții școlare”, a fost mesajul conducerii ISJ Vaslui.
Elevul Tudor Parfene: „Am participat și anul trecut la acest concurs, dar nu am reușit să ajung la națională. Asta pe mine m-a motivat să învăț și mai mult”
Tudor Parfene este unul dintre elevii care merg la faza națională cu determinarea de a obține un rezultat cât mai bun pentru Vaslui. Este în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și este un bun exemplu pentru toți copiii buni, care, uneori, pot fi descurajați de un mic eșec. Tudor povestește că anul trecut nu s-a calificat la „Națională”, însă acest lucru i-a adus o motivație în plus de a-și dovedi sieși în primul rând, că succesul este doar o chestiune de mobilizare exemplară. „Pentru mine, Biologia este una dintre cele mai interesante materii, la care învăț cu plăcere. Este materia la care detaliile fac diferența. Am participat și anul trecut la acest concurs, dar nu am reușit să ajung la națională. Asta pe mine m-a motivat să învăț și mai mult anul acesta. M-am pregătit din timp, am citit din toate manualele, iar doamna profesoară Gianina Romașcu a lucrat foarte mult cu noi la clasă și la orele de pregătire pentru concurs. Anul acesta materia la Biologie este foarte complexă, cuprinde atât Botanică, cât și Anatomie. Mie mi se pare fascinantă Anatomia: descoperi cum funcționează corpul uman. Pentru concurs, așa cum spuneam, am început să mă pregătesc încă de la începutul anului școlar. Asta m-a ajutat să înțeleg materia și să fiu sigur pe mine în ziua concursului. Cele 92 de puncte m-au bucurat, dar mi-a părut rău că am pierdut 3 puncte după ce am completat greșit o grilă pe care o rezolvasem corect. Cu siguranță voi fi mai atent pe viitor. Știam că un punctaj peste 90 de punct este bun, totuși am avut emoții până la afișarea rezultatelor. Etapa națională va fi în mai, până atunci mai am timp să pun la punct materia nouă. Momentan mă focusez pe Geografie, pentru că sâmbătă va fi etapa județeană și îmi doresc foarte mult să ajung și acolo la etapa națională”, susține Tudor Parfene.
Eduard Christian Codău, un viitor medic neurochirurg! Concursurile sunt pentru el cel mai bun „antrenament intelectual”!
„Concursul național de Biologie „George Emil Palade” reprezintă pentru mine începutul de drum pentru viitor, deoarece îmi doresc, încă de mic, să fiu medic neurochirurg. Acest concurs mi-a oferit oportunitatea excelentă de a-mi testa cunoștințele de Biologie. Consider că este un concurs dificil, pentru că nu este vorba doar despre memorare, ci despre înțelegere, logică și complexitatea termenilor. Am mai participat anul trecut la nivel național la acest concurs, la care am luat locul 2. Pot spune ca Biologia a devenit o pasiune frumoasă pentru mine. Această pasiune s-a dezvoltat și datorită doamnei profesoare de Biologie, prof. Diaconu Daniela, pentru că prin felul ei calm și blând, a reușit să îmi deschidă o cale frumoasă spre viitor. Indiferent de rezultatul de la națională, eu voi continua să iubesc Biologia cu adevărat, pentru că sunt un elev care pune și suflet în competițiile la care participă și fac parte din planul meu de pregătire pentru viitor. Îmi face plăcere să particip la concursurile care mă antrenează intelectual. Particip cu drag la concursuri de Matematică, Fizică și Biologie. Îmi doresc pe viitor să descopăr și Chimia, la nivel competițional. Consider că competițiile trebuie să reprezinte experiențe frumoase, care să contribuie la formarea unor abilități esențiale pentru viitorul nostru”, a precizat Eduard Christian Codău.
Două steluțe strălucitoare ale învățământului din mediul rural au dovedit că succesul ajunge și pe ulițele satului, dacă acolo sunt copii și profesori ambițioși
ISCUSITE… La Concursul Național de Biologie „George Emil Palade”, învățământul din mediul rural vasluian a avut steluțele sale strălucitoare! Este vorba despre două eleve de clasa a V-a, din comunele Gîrceni și, respectiv, Draxeni. Ambele s-au calificat pentru faza națională a competiției și vor reprezenta județul Vaslui. Este vorba despre eleva Ecaterina Stoleru, îndrumată de profesoara Daniela Sandu, de la Școala Gimnazială nr. 1 din Draxeni și de eleva Ana Maria Conache, îndrumată de profesoara Elena Dudescu, de la Școala Racova, comuna Gîrceni. Ana Maria Conache este cea care a luat cel mai mare punctaj și profesoara sa, Elena Dudescu, a spus, cu emoție, că rezultatul elevei sale vine să răsplătească acele multe ore de lucru de după orele de curs, pe care ambele le-au dedicat unei pregătiri serioase pentru acest concurs. Profesoara Dudescu susține că Ana Maria este o fetiță receptivă, interesată cu adevărat de Biologie și hotărâtă să obțină rezultate excelente. „Să știți că Biologia integrată nu este deloc ușoară pentru un copil de clasa a V-a, pentru că avem doar o oră pe săptămână și este nevoie de multă, multă muncă suplimentară. Dar succesul a venit!”, a spus, cu încântare, profesoara Elena Dudescu, cea care, de altfel, a mai avut un elev calificat la faza națională a acestui concurs în 2019. „Cu bucurie am primit vestea că am luat locul I pe județ și merg la faza națională. Acolo merg pentru a câștiga”, a spus, încrezătoare, micuța și ambițioasa elevă de la Gîrceni, Ana Maria Conache.
„Competiția a reprezentat o experiență pentru elevii de gimnaziu pasionați de Biologie, curajoși, dedicați studiului”
PRECIZĂRI… De reamintit că acest Concurs Național de Biologie „George Emil Palade”, etapa județeană, s-a desfășurat sâmbătă, 22 martie 2025, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Vaslui. „Competiția a reprezentat o experiență pentru elevii de gimnaziu pasionați de Biologie, curajoși, dedicați studiului, care își doresc să se împlinească și să exceleze în acest domeniu interesant și complex. Concursul Național de Biologie „George Emil Palade” se adresează elevilor din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, fiind inițiat în județul Prahova, încă din anul 2002, iar denumirea concursului s-a dorit a fi un semn de prețuire pentru savantul american, de origine română, George Emil Palade cu contribuții în domeniul Biologiei Celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel. La etapa națională, din fiecare județ participă primii 2 elevi, pentru fiecare nivel de studiu. Acest concurs reprezintă un suport motivant care oferă inspirație, încurajare și răspunsuri pentru elevii din clasele de gimnaziu, dornici de a atinge excelența la disciplina Biologie. Pregătirea pentru performanța la nivel național este o provocare interesantă, care presupune experiență competițională, pasiune, emoții, tensiune și concentrare”, au ținut să menționeze reprezentanții ISJ Vaslui.
Copilul care an de an a mai urcat o treapta a valorilor . Bravo, Edi ! Felicitari dnei prof. Diaconu si, in egala masura, parintilor tai ! Succes !
Success sa aveti, copii frumosi!
În cazul copiilor sârguincioși, rezultatele bune sunt previzibile. Cred însă ca diferența o fac și profesorii.
Felicitări speciale doamnei profesoare de la Garceni care ne demonstrează ca atunci când ești un dascăl dedicat, implicat și apropiat de copii succesul nu întârzie să apară indiferent ca ești la o școală de top sau una fără pretenții!
Felicitări tuturor elevilor!
👏👏👏