spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Unul dintre agresorii lui Cristian Căjvănean conducea din puşcărie o reţea de traficanţi de ţigări

- Advertisement -

Unul dintre agresorii lui Cristian Căjvănean, arestat încă din 2009 şi încarcerat într-o celulă a Penitenciarului Botoşani, a pus la cale o afacere de mari proporţii. Constantin Lungu, de 32 de ani, din Suceava, s-a apucat de contrabandă cu ţigări chiar din spatele gratiilor. Condamnat la 25 de ani de închisoare în dosarul uciderii lui Cristian Căjvănean, suceveanul aflat în Penitenciarul Botoşani s-a „recalificat” din mers. De la jumătatea anului trecut, Constantin Lungu a pus bazele unei reţele de trafic de ţigări aduse din Ucraina, marfă pe care acoliţii săi aflaţi în libertate le preluau şi apoi le revindeau pe piaţa locală. Totul a fost posibil cu ajutorul unui agent supraveghetor de la Penitenciarul Botoşani, Petru Olenic, de 33 de ani, care l-a ajutat pe Lungu să introducă în celulă obiecte interzise, cum ar fi: cartele telefonice, telefoane mobile, băuturi alcoolice, pliculeţe cu substanţe etnobotanice şi diverse articole de îmbrăcăminte.

„Suspectul Lungu Constantin, în prezent încarcerat în Penitenciarul Botoşani, iniţiatorul şi liderul grupului, ţinea legătura prin intermediul telefonului mobil cu mai mulţi cetăţeni ucraineni, cu care stabilea modalitatea de introducere în România a ţigaretelor, respectiv preţul de achiziţie, locul şi ora tranzacţiei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.

Ce s-a găsit în celula lui Lungu

Gruparea a fost monitorizată din octombrie 2011, iar ieri s-au demarat acţiunile de anihilare. Oamenii legii au efectuat 16 percheziţii, majoritatea în judeţul Suceava, dar şi un control în celula lui Constantin Lungu din Penitenciarul Botoşani.

„Până în prezent, urmare a percheziţiei efectuate, s-au descoperit telefoane mobile cu cartele SIM, substanţe posibil din categoria etnobotanicelor şi un pet de 0,5 l alcool”, se arată într-un comunicat al Penitenciarului Botoşani.

Pe lângă aceste percheziţii, lucrătorii Gărzii Financiare Suceava au demarat mai multe controale economice la societăţile comerciale administrate de o parte din învinuiţi.

Cine erau ceilalţi doi membri „fondatori” ai reţelei

În afara lui Constantin Lungu, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au identificat alţi doi indivizi care au „fondat” gruparea. Este vorba de Constantin Cosovanu, de 34 de ani, din Suceava, şi Mugurel Băiţan, de 40 de ani, din Şcheia. Toţi trei sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, dare de mită şi instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar.

Cum funcţiona gruparea

Oamenii legii au reuşit să afle şi cum funcţiona reţeaua. Astfel, după ce primeau comanda, ucrainenii plasau în apropierea fâşiei de frontieră, în zona Straja – Vicovu de Sus, coletele cu ţigarete şi informau partea românească. Sub coordonarea lui Constantin Lungu şi a cărăuşilor Vasile M, de 21 de ani, Tudor P,, de 22 de ani, Dumitru P., de 30 de ani, Radu P., de 20 de ani, toţi din comuna Adâncata, şi Mugurel C., de 23 de ani, din municipiul Suceava, marfa era preluată şi încărcată în autovehicule special pregătite pentru transportul baxurilor cu ţigări.

Ulterior, cu sprijinul lui Adrian D., de 22 de ani, Vasile P., de 38 de ani, Ioan C., de 21 de an, şi Dumitru B., de 57 de ani, toţi din municipiul Suceava, ţigările erau transportate până la locurile de depozitare de la locuinţele lui Mugurel Băiţan şi Mihai Lungu, tatăl lui Constantin Lungu, individul din puşcărie, iar pentru a evita controalele din trafic foloseau „antemergători”.

De la locurile de depozitare, Mugurel Băiţan, Constantin Cosovanu, precum şi Dumitru B., Vasile P, Ioan C. şi Florin M, de 22 de ani, din municipiul Suceava, respectiv Nicolae B, de 48 de ani, şi Viorica G, de 45 de ani, ambii din comuna Bosanci, distribuiau ţigările pentru comercializare fie în municipiul Suceava, fie unor cumpărători veniţi din alte judeţe.

De-a lungul timpului, anchetatorii au reuşit indisponibilizarea a cinci transporturi de ţigări de contrabandă, reprezentând 38.820 de pachete.

S-a început urmărirea penală faţă de 25 de persoane

Procurorii DIICOT Suceava spun că până acum s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 25 persoane. Documentarea întregii activităţi a fost posibilă cu ajutorul poliţiştilor BCCO Suceava, IPJ Suceava – SIR, IPJ Botoşani – SIR, IJJ Suceava, IJJ Botoşani, DGIPI şi SRI Secţia Judeţeană Suceava. Aseară, audierile erau în plină derulare, o parte dintre suspecţi primind ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore, iar astăzi vor fi prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă.

Ce pedeapsă a primit Lungu în dosarul Căjvănean

Constantin Lungu a fost deja condamnat în dosarul tâlhăririi şi uciderii lui Cristian Căjvănean, chiar dacă soluţia nu este încă definitivă. Lungu a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni: complicitate la tâlhărie – 21 de ani, constituire de grup infracţional organizat – zece ani şi deţinere fără drept de droguri de risc – trei ani. Prin contopire a rămas pedeapsa cea mai grea, la care s-a adăugat un spor, astfel încât Constantin Lungu va sta după gratii 25 de ani.

Lungu, transferat din Penitenciarul Botoşani în arestul Poliţiei Suceava

După percheziţiile de ieri din Penitenciarul Botoşani, Constantin Lungu a fost transferat în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Măsura s-a luat ca urmare a faptului că Lungu urma să fie audiat de procurorii DIICOT Suceava şi cel mai probabil astăzi va fi dus pentru emiterea unui nou mandat de arestare, deşi se află sub incidenţa mandatului de arestare din dosarul „Căjvănean”.

www.monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.