spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Universitarii din Iasi aruncã “mortul” în curtea spitalului din Husi

- Advertisement -

NEDREPT În cãutarea vinovatilor pentru moartea tinerei în vârstã de 20 ani, decedate la câteva zile dupã ce i s-a fãcut o cezarianã în maternitatea “Cuza Vodã” Iasi, medicii ieseni îsi dau toatã silinta sã arunce vina exclusiv pe spitalul Husi, care e mai mic si mai… de gradul IV! Desi femeia a plecat din spitalul local în viatã fiind, într-o stare stabilã, iar moartea a survenit dupã 18 zile de la pãrãsirea institutiei, unde i s-a fãcut o operatie de cezarianã, în timpul cãreia chiar sotul ei a povestit cã s-a petrecut un episod suspect (în timpul cezarienei, medicul Irina Ciupilan s-a panicat, a început sã plângã si a cerut ajutorul altor medici), acum iesenii aruncã responsabilitatea pe ginecologul husean, care ar fi trimis-o pe pacientã târziu la Iasi. Pare acum nesemnificativ faptul cã, la Iasi, femeia a fost purtatã zile la rând între trei spitale, fãrã ca cineva sã-i dea de leac. Chiar si legistul, a povestit sotul tinerei, i-a spus cã de vinã pentru moartea sotiei sale este medicul care a efectuat cezariana, întrucât i-a sectionat apendicele. “Vã dati seama cã e mai simplu sã se arunce vina pe niste medici dintr-un spital micut precum Husul, decât sã se recunoascã faptul cã medicii dintr-o prestigioasã maternitate ieseanã au gafat în acest caz”, au spus cadrele medicale husene.

Interesante sunt si amãnuntele care ies la ivealã în aceastã perioadã, în care se cautã vinovatii pentru moartea tinerei Oana Acsinte. Medicii huseni spun cã atât Oana, cât si sotul acesteia, Andei Acsinte, ar fi ascuns faptul cã sunt bolnavi de TBC, atunci când s-au prezentat la medicul ginecolog. Cel putin sotul femeii decedate, spun medicii, a fost chiar si internat pentru tuberculoza de care suferea. “Doamna doctor specialist, vãzându-l în mass-media pe tânãrul cãruia i-a murit sotia, si-a amintit cã l-a mai vãzut undeva. A cãutat în evidente si a reiesit cã dânsul, în 2014, a fost diagnostocat si tratat de TBC. Mai mult decât atât, în luna iulie, când s-au fãcut analize celor din familie si a persoanelor cu care a intrat în contact, el nu a declarat cã este cãsãtorit sau cã trãieste cu aceastã fatã, motiv pentru care ea nu figureazã în lista celor evaluati medical, pentru a vedea dacã sunt sau nu bolnavi de TBC. Dacã sotul ar fi declarat cã are o relatie, cu sigurantã si fata ar fi fost chematã la analize si s-ar fi descoperit la timp cã si ea are tuberculozã. Acum, odatã cu internarea sa în spital, la Iasi, destul de târziu, s-a descoperit cã luase boala de la sotul sãu, asa explicându-se subfebrilitatea avutã la Husi, tusea si toate celelalte stãri ale sale. E greu de înteles de ce sotul ei nu a spus despre boala de care suferea, chiar dacã, între timp, fusese declarat vindecat. În comunicatul de presã, medicii ieseni spun cã au descoperit la pacientã, într-adevãr, în urma analizelor, o tuberculozã generalizatã”, au spus cadre medicale din spitalul Husi.

Reputatii medici ieseni se spalã pe mâini în cazul “Acsinte”!

“Probabil, dacã era trimisã de la Husi mai repede, lucrurile evoluau mult mai bine”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, în cadrul unei conferinte de presã, lãsând sã se înteleagã cã medicii huseni se fac responsabili exclusiv de decesul tinerei. Numai cã ei nu au explicat de ce, la Iasi, timp de 18 zile, femeia a fost purtatã în zadar între trei spitale (Spitalul de Boli Infectioase, maternitatea “Cuza Vodã” si spitalul “Sfântul Spiridon”) pentru a-i gãsi diagnosticul. „Colega Ciupilan si medicul de la ATI au spus cã pacienta trebuie sã mai fie vãzutã o datã de un chirurg. Ajunge în UPU, face un CT toraco-abdominal si este solicitat ulterior consultul chirurgical. La acest CT se deceleazã pleurezie bilateralã, ascitã în cavitatea peritonealã, deci lichid, difuz, si foarte multe adenopatii peritoneale, celiatice, subdiafragmatice la care medicul chirurg spune asa: observatie – tuberculozã generalizatã cu lichid de ascitã si pleurezie si nu este abdomen acut chirurgical”, a sustinut si prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al maternitãtii “Cuza Vodã” Iasi. Prin urmare, pacienta Oana Acsinte a decedat pe 3 februarie, în sectia de Terapie – Intensivã a Spitalului de Boli Infectioase, în urma sa rãmânând o fetitã, nãscutã prematur. Sotul acesteia, Andrei Acsinte, a fãcut plângere la institutiile care îl pot ajuta sã afle cine se face responsabil de moartea sotiei sale, atât Politia Iasi, cât si Colegiul Medicilor Vaslui, declansând anchete.

Medicul Ovidiu Sandu, tap ispãsitor!

Medicul Ovidiu Sandu, ginecologul care a îngrijit-o pe Oana, a sustinut cã a fãcut pentru pacientã tot ceea ce a trebuit si nu considerã cã trimiterea ei la Iasi s-a fãcut târziu. “În momentul internãrii, pacienta era afebrilã. S-a instituit tratamentul, care s-a mentinut pe durata a trei zile, cât a durat starea afebrilitãtii si, e foarte simplu de vãzut pe documentele medicale, cã a fost vorba de 10 medicamente folosite, nicidecum doar de un Paracetamol sau un Faringosept. A patra zi însã pacienta a prezentat o subfebrilitate (temperaturã a corpului mai micã decât cea normalã, n.r). A cincea zi a fost prima ascensiune termicã, motiv pentru care s-a instituit tratament cu douã antibiotice injectabile si cu antitermice. Tratamentul a fost urmat de scãderea febrei, dupã care, în urmãtoarele douã zile, a avut temperatura normalã. În seara celei de-a saptea zi, pacienta a prezentat iarãsi o subfebrilitate si i s-a administrat antiobiotic injectabil. În dimineata urmãtoare, pe data de 16 ianuarie, pacienta era afebrilã (cu temperatura corpului normalã, n.r.). Am considerat cã este cel mai bine sã solicit opinia unui medic infectionist. Am chemat-o pe doamna dr. Trandafir si, împreunã, am evaluat-o din nou pe Oana, clinic si paraclinic, luând de comun acord decizia de a o trimite la spitalul de Boli Infectioase la Iasi. Era clar cã existã o infectie undeva si cã trebuie investigatii mult mai amãnuntite. Oana nu a vrut sã plece la Iasi, dar am convins-o cã e spre bine ei, deoarece acolo pot fi fãcute analize mult mai complexe”, a explicat medicul ginecolog Ovidiu Sandu, de la spitalul “Dimitrie Castroian” Husi, imediat dupã decesul Oanei Acsinte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.