INCERTITUDINE La mai bine de o lunã dupã încheierea activitãtii de recenzare a terenurilor agricole si a animalelor din gospodãrii ori ferme, cei care au muncit la strângerea acestor date nu stiu când sau cu câti bani vor fi plãtiti. Marea parte a acestor participanti la recensãmânt sunt bugetari, profesori sau functionari ai primãriilor locale, care au fost afectati puternic de reducerile salariale de anul trecut. Acum se pare cã ei vor primi o nouã loviturã de la guvernanti, pentru cã, dupã încheierea activitãtii de recenzare, s-a primit o directivã de la Ministerul de Finante prin care, pe lângã impozitul pe venit de 16%, din banii cuveniti, li se vor retine si asigurãrile sociale (de pensii ori pentru sãnãtate), undeva în jur de 27,5%. Directiile Judetene pentru Agriculturã au cerut lãmuriri suplimentare cu privire la plata acestor contributii sociale, ceea ce înseamnã cã pe moment a fost amânatã, pentru cel putin o sãptãmânã, plata contravalorii muncii prestate încã de acum trei luni de participantii la recensãmânt. În aceste conditii, ne întrebãm, în toamnã, când va începe recensãmântul populatiei, va mai fi cineva care se va lãsa pãcãlit?
Persoanele care au participat la recensãmântul agricol încã îsi asteaptã banii. La nivelul judetului Vaslui, 940 de persoane implicate la recensãmântul agricol – 720 de recenzori, 134 de recenzori sefi, 86 de coordonatori încã nu stiu când sau câti bani vor primi pentru activitatea desfãsuratã. Dacã, chiar de la început, celor cooptati la recensãmântul agricol li s-a pus în vedere cã li se vor încheia conventie pentru aceastã activitate, iar suma totalã va fi impozitatã cu 16% – impozitul normal pe venit, acum, dupã ce si-au terminat treaba, au aflat cã, din sumele cuvenite pentru activitatea de recenzare, li se vor opri si CAS-ul, CASS-ul etc. Aceastã mãsurã survine dupã ce sumele necesare au fost deja virate în conturile Directiilor Judetene pentru Agriculturã, dar la începutul acestei sãptãmâni s-a primit o adresã de la Ministerul Finantelor. Aceasta înseamnã cã alti 27,5% din banii cuveniti pentru activitatea desfãsuratã de recenzori vor merge tot la bugetul de stat, deci practic, aproape jumãtate din banii cuveniti pentru desfãsurarea acestei importante activitãti nu vor ajunge în buzunarele celor care au muncit.
“Noi ne-am fãcut treaba, asteptãm sã fim plãtiti conform întelegerii initiale!”
“Pentru noi, cei care am fãcut aceastã muncã si care rãspundem pentru corectitudinea datelor culese sau prelucrate, este o adevãratã loviturã. Gânditi-vã cã cea mai mare parte a personalului implicat sunt functionari bugetari, profesori, functionari de la primãrii, care deja am fost loviti de reducerile de salarii de anul trecut. Mãcar dacã stiam de la început cã aproape jumãtate din banii promisi pentru aceastã activitate ni se vor opri sub formã de impozite, pentru multi dintre colegii nostri, care au fost afectati de reducerile salariale de anul trecut, aceasta era o oportunitate de a-si mai regla finantele personale. Nu este corect sã ni se promitã ceva si apoi, dupã ce treaba a fost fãcutã, sã aflãm cã nu vom primi decât jumãtate din banii promisi!” era de pãrere unul dintre recenzorii afectati de ultima hotãrâre a Ministerului Finantelor.
A fost sistatã plata, se asteaptã lãmuriri suplimentare
“Trebuie mentionat cã judetul Vaslui a fost între primele trei din tarã care au încheiat recensãmântul si care au transmis datele la STC. Cu toate acestea, abia zilele trecute au fost virati banii pentru activitatea de recenzare si colectare a datelor în conturile Directiei. Banii au ajuns deja în conturile Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui, decontãrile pentru transport sau alte cheltuieli se vor primi la o datã care urmeazã a fi anuntatã ulterior. Listele erau deja fãcute, dar luni, 28 februarie, s-a primit o adresã de la Ministerul Finantelor, prin care ni se cerea retinerea si a contributiilor sociale, în jur de 27,5% din sumele brute cuvenite. Noi, odatã cu celelalte Directii Agricole din tarã, am cerut lãmuriri suplimentare si, pânã la primirea rãspunsului, am sistat plata acestor drepturi. Am fost pusi într-o situatie foarte delicatã, fatã de cei care au muncit în ultima perioadã pentru realizarea Recensãmântului Agricol, mai ales cã, pentru opt comune, noi deja virasem banii si a trebuit sã solicitãm returnarea sumelor respective. Primim zilnic telefoane de la recenzori care ne interpeleazã pe aceastã temã, dar deocamdatã nici noi nu stim ce rãspuns sã le dãm. Sperãm ca, pânã sãptãmâna viitoare, sã se reglementeze situatia si sã putem face plãtile cuvenite”, declarã directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã Vaslui, Mihai Ardeleanu.