spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Unde se fac bebeluşi la eprubetă

- Advertisement -

Creşte rapid numărul clinicilor unde cuplurile cu probleme de fertilitate se pot trata, însă programul prin care aceste proceduri urmau să fie acoperite de asigurări a rămas la stadiul de proiect.

Numărul centrelor din România unde se pot face tratamente de fertilizare in vitro (FIV) creşte într-un ritm rapid. Nu acelaşi lucru se poate spune de spre demersurile Ministerului Sănătăţii (MS) pentru a compensa într-o formă sau alta costurile pe care le implică tratamentele pentru cuplurile care au probleme de sterilitate.

Două clinici noi s-au deschis recent: una la Timişoara şi alta la Constanţa. Primul departament de fertilizare in vitro din Constanţa, din cadrul Spitalului privat Euromaterna, a fost inaugurat ieri, iar cel de la Timişoara – săptămâna trecută.

Alte zeci de unităţi medicale aflate în spitale de stat sau clinici private oferă servicii de acest gen, costurile tratamentului şi ale procedurii în sine variind între 1.800 şi 5.000 de euro.

Alternativă la clinicile din Ungaria şi Austria

Cel mai modern centru de fertilizare in vitro şi-a început activitatea recent la Timişoara, sub coordonarea primului medic român care a reuşit să aducă pe lume (în 1996) primul copil conceput „în eprubetă”, Ioan Munteanu. Centrul se află în cadrul Spitalului Athena, din Timişoara, iar pe listele de aşteptare sunt deja sute de cupluri.

Centrul din Timişoara grupează medici din România şi Grecia, o echipă care până acum a făcut peste 7.000 de fertilizări in vitro, aducând pe lume peste 3.000 de copii. „Odată pornită activitatea în acest centru, oamenii nu vor mai pleca spre Szeged, Budapesta sau Viena pentru astfel de proceduri”, a spus medicul Ioan Munteanu. Acesta conduce echipa propusă de un fost student grec al său, care, acum câţiva ani, a decis să înfiinţeze la Timişoara o clinică de obstetrică- ginecologie.

Echipa de la Timişoara vrea să determine MS să se implice într-un program naţional care să ofere compensare financiară cuplurilor ce au nevoie de FIV pentru a procrea.

„S-a mai discutat despre aşa ceva în urmă cu câţiva ani, susţinerea FIV din fondul de asigurări de sănătate, şi şase cupluri au beneficiat atunci, după care totul s-a oprit. Ne dorim să putem oferi acces gratuit la FIV câtorva cupluri anual„, a mai spus doctorul Munteanu.

Patru fertilizări acoperite de stat în Franţa şi Grecia

Toate ţările europene acoperă de ani buni aceste proceduri. „În Franţa, cuplurile sub 42 de ani au dreptul la patru FIV gratuite, iar în Grecia, de asemenea, cuplurile au dreptul la patru FIV suportate de asigurări şi la un bonus de 1.000 de euro, pentru tratament”, a spus medicul Konstantinos Giatras.

Fertilizarea in vitro este o procedură care, în funcţie de problemele cuplului tratat, durează între 20 şi 35 de zile.

„Începem un tratament de stimulare ovariană, care va fi monitorizat de către medic, atât prin ecografie, cât şi prin dozare hormonală sangvină pentru a evită anumite hiperstimuluări ovariene. În momentul în care considerăm că foliculii au atins o dimensiune optimă pentru a fi recoltaţi, vom declanşa ovulaţia, după care pacienta împreună cu soţul se vor prezenta pentru recoltarea foliculară”, explică medicul Lavinia Stelea o parte a procedurii.

Ea mai spune că datorită dotărilor de la clinica timişoreană, şansele de reuşită sunt până la 45%. Costul unei FIV e între 1.800 şi 2.600 de euro. O intervenţie similară în Grecia costă până la 4.500 de euro, iar în SUA ajunge la 17.000 de dolari.

ALTE CLINICI DIN BUCUREŞTI ŞI DIN ŢARĂ

Tratamente pentru sterilitate la promoţie în Capitală

  • Clinica Promed, din Bucureşti (021.230.90.87), oferă cuplurilor timp de un an, în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2011, o fertilizare gratuită pe lună. Participanţii trebuie să aibă vârsta sub 40 de ani şi un venit brut pe familie de cel mult 3.500 de lei. Înscrierea în campanie se poate face on-line, pe fiv.clinica-promed.ro, între 7 noiembrie 2010 şi 2 ianuarie 2011.

Centre din Bucureşti unde se fac tratamente pentru fertilitate:

  • Spitalul „Panait Sârbu” (Giuleşti). (021.316.12.73) 1.400 de euro procedura FIV (dacă e nevoie de ICSI nu există costuri suplimentare; transferul de embrioni este inclus în preţ). La al doilea FIV se face o reducere de 300 de euro, iar la următoarele se face o reducere de 600 de euro. Congelarea co stă 150 de euro. Clinica posedă bancă de spermă şi ovule.
  • Medlife (021.209.40.30). Preţurile pentru FIV încep de la 6.800 de lei şi ajung la 7.800 de lei (FIV+ICSI). Crioprezervarea costă 1.265 de lei pe an, inseminarea inatrauterină, o procedură – 1.045 de lei şi două proceduri – 1.265 de lei, iar transferul de embrioni decongelaţi 1.705 lei.

Oferte ale centrelor din ţară:

  • Timişoara: Centrul de fertilizare de la Clinica de Obstertică şi Ginecologie Bega (0256.191.747). O procedură FIV+ICSI costă 2.800 de euro, la care se adaugă medicamentele (aproximativ 1.100de euro) şi analizele de sânge (300 de lei). La a doua încercare e posibilă o reducere de 500 de euro. Aceste preţuri nu includ însă medicaţia şi analizele efectuate anterior.
  • Cluj: Departamentul de Reproducere Umană Asistată (0264.592.771). Preţul unui FIV standard este de 800 de euro, în timp ce un FIV+ICSI este 1.000 de euro.
  • Craiova: Clinica HitMed (0351.408449), o procedură FIV simplă costă 1.400 de euro, iar ICSI 1.900 de euro. Crioconservarea co stă 300 de euro, iar transferul embrionilor 500 de euro.
    evz.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.