spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
16-nov.-2024
spot_img
spot_img

Unde e SANEPID-ul? Copiii şi gandacii împart saloanele de pediatrie!

- Advertisement -

Gandacii s-au înmulţit peste măsură la Spitalul Judeţean, situaţie reclamată de părinţi redacţiei noastre. Deşi cadrele susţin că au încercat să extermine aceste insecte periculoase, acţiunile n-au avut efect. ”Cand ne vor permite specialiştii, legislaţia şi timpul, în secţia pediatrie se va face o dezinsecţie prin metoda şoc”, susţin oficialii Spitalul Judeţean. Gandacii de bucătărie pot transmite boli grave, de la tuberculoză, holeră şi anthrax, pană la bacteria Salmonella sau diferite parazitoze. In tot acest timp, Direcţiei de Sănătate Publică se face că nu ştie de această gravă problemă, iar părinţii fug cu copii pe unde văd cu ochii
Gandacii s-au internat la Spitalul Judeţean din Focşani, iar noaptea circulă chiar şi pe feţişoarele copiilor. Nu de puţine ori părinţii care s-au internat cu copiii la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, în loc de linişte şi confort, s-au întalnit cu diferite insecte prin saloanele unităţii. Cea mai mare problemă este însă în secţia de pediatrie, unde în saloanele unde dorm copiii bolnavi şi-au făcut culcuş şi gândacii. Aici gandacii s-au înmulţit peste măsură, situaţie reclamată şi de părinţii care au trebuit să îşi interneze copiii bolnavi. Problema este cunoscută şi de conducerea spitalului, însă nu s-au găsit soluţii eficiente de combatere.
Deşi cadrele au încercat să extermine insectele, acţiunile nu au avut rezultatul scontat. „Din evidenţele Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, ultima dezinsecţie în secţia de pediatrie a spitalului a fost făcută în urmă cu 2 ani. De atunci saloanele secţiei nu au mai fost eliberate şi prin urmare nu s-au aplicat decat măsuri proprii de exterminare a gandacilor prin capcane şi geluri speciale. Această metodă nu a fost eficientă, existand în continuare probleme în saloanele de şcolari şi preşcolari”, se arată într-un răspuns transmis de Spitalul Judeţean, la cererea Ziarului de Vrancea, formulată pe baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, în urma sesizărilor primite de la unii pacienţi.

Oficialii spitalului dau vina pe pacienţi

Apariţia gandacilor în secţia de pediatrie este cauzată şi de unii dintre părinţi, care aduc mancare la spital şi o depozitează în noptiere şi astfel gandacii au un mediu propice înmulţirii, după cum mai spun oficialii unităţii. „Problema a persistat şi din cauza pacienţilor şi a însoţitorilor care depozitează în condiţii improprii mancare în noptiere, aceasta fiind o atracţie permanentă pentru gandaci. Astfel se creează un mediu propice de înmulţire şi creştere a acestor insecte. În perioada imediat următoare, cand ne vor permite specialiştii, legislaţia şi timpul, în secţia pediatrie se va face o dezinsecţie prin metoda şoc, eradicand astfel problema”, au mai transmis reprezentanţii spitalului în acelaşi răspuns.
Din pricina acestei situaţii, mulţi părinţi nu acceptă să-şi interneze copiii în Spitalul Mare, preferand să-i trateze acasă sau să vină cu ei doar la injecţii. ”De cand am găsit gandaci mergand pe faţa copilului meu m-am lecuit de internare la Focşani. E cumplit, nu-mi mai trebuie Spitalul Mare. Te duci cu buzunarele doldora, medicii îţi dau numai tratamente scumpe pe care trebuie să le cumperi de afară, iar condiţii ioc. Plus că uneori nici personalul nu te tratează omeneşte”, ne–a spus mămica unui băieţel, care a solicitat anonimatul.

Dezinsecţie în saloanele „infestate”

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani se pregăteşte în următoarea perioadă o acţiune de eradicare a acestor insecte, după cum promite conducerea. „În prezent, conducerea unităţii a achiziţionat toate substanţele necesare şi a mobilizat personalul propriu specializat pentru a face o dezinsecţie majoră în zonele cu probleme. Pentru o eficienţă maximă a acestei acţiuni, în secţia pediatrie a început să se desfăşoare un program de educare şi informare a bolnavilor şi a însoţitorilor, prin care aceştia sunt învăţaţi să respecte normele de igienă şi să depoziteze corespunzător alimentele aduse de acasă, în dulăpioarele creeate special în acest sens la bucătăria secţiei”, arată oficialii unităţii spitaliceşti.
Reprezentanţii spitalului spun că pentru eradicarea gandacilor în spital se folosesc două metode astfel: o metodă şoc, care se efectuează cu o echipă specializată o dată pe an, de preferinţă în toată unitatea spitalicească, pentru a reduce semnificativ gradul de infestare, şi o metodă de întreţinere prin capcane şi geluri speciale, care se efectuează cu personalul propriu, ori de cate ori este nevoie. „Ultima dezinsecţie majoră (prin metoda şoc) a fost efectuată în spital în primăvara acestui an, în luna aprilie. Este de preferat ca dezinsecţia majoră să se efectueze primăvara sau vara, în perioadele în care spitalul nu este aglomerat, deoarece saloanele trebuie eliberate. La o dezinsecţie prin metoda şoc salonul trebuie să stea închis cel puţin 4-5 ore după pulverizarea substanţei toxice, după care se aeriseşte o oră, două ore se face neutralizarea substanţelor şi abia după aceea se efectuează spălarea şi igienizarea salonului. Pentru a avea eficienţă maximă, această metodă se repetă la un interval de 3 săptămani”, se mai arată în răspunsul primit de la spital.

Boli grave de la gandaci

Gandacii sunt purtătorii unor germeni foarte periculoşi care pot crea mari probleme de sănătate. Cele mai comune specii sunt gandacul negru de bucătărie (Blatt orientalis) şi gandacul roşu de bucătărie (Blattella germanica). Această din urmă specie este purtătoare a tuberculozei şi anthraxului, al bacteriei Salmonella, precum şi organism gazdă intermediară pentru nematozi, viermi care trăiesc în organismele vii. Gandacii sunt în general văzuţi noaptea şi preferă zonele umede şi întunecoase, cum ar fi canalizările sau dulapurile. Dacă sunt văzuţi şi în timpul zilei înseamnă că gradul de infestare este ridicat. Specialiştii avertizează că gândacii pot genera toxinfecţii alimentare sau boli precum holeră, dizenterie, febră tifoidă, tetanos sau diferite parazitoze, cum ar fi giardia, toxaplasma, balantidium echinocrecus, granulosus taenia solium sau entomoeba. Există şi specii de gandaci extrem de periculoase, care se hrănesc cu sange uman şi care pot transmite diferiţi paraziţi care ucid încet dar sigur.
Ţinand cont că Spitalul Judeţean este prima instituţie medicală a judeţului, situaţia ar trebui să intre şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare însă că nici aici nu este vreun interes pentru rezolvarea acestei grave probleme de sănătate publică, iar părinţii caută să-şi interneze copiii în spitale din alte judeţe sau în clinici private din Bucureşti. Şi aşa sistemul public de sănătate are de caştigat pentru că face economie la bani.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.