spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

Un vasluian curajos i-a făcut parastas mareșalului Antonescu

- Advertisement -

OMAGIU… Mareșalul Ion Antonescu a fost pomenit, astăzi, la 72 ani de la asasinarea sa, chiar în biserica pe care a ctitorit-o alături de generalul de divizie Ion Rășcanu, adică în Biserica Sfânta Parascheva din Vaslui. Astfel, în amintirea marelui erou, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala Vaslui, condusă de colonelul (r) Mihai Ștefan Focșa, a organizat un parastas la care au participat cadre militare în rezervă, profesori precum și simpli cetățeni.

In scurta sa alocutiune colonelul în rezervă  a multumit celor prezenți la eveniment : „multumesc  pentru participare familiei Coman din Dănești, profesori cu o înaltă conștiință patriotică,  ce țin treaz, continuu,  spiritul românismului. Mulțumesc, de asemenea,  parintelui paroh Darie Ionel, pentru frumoasa și emotionanta slujbă de pomenire pe care a tinut-o și cuvintele înălțătoare adresate participantilor, referitoare la viața și activitatea mareșalului Ion Antonescu”.

Colonelul (r) Focșa: „vă rog să aprindeți o lumânare în amintirea marelui patriot Ion Antonescu”

De asemenea, colonelul Focșa a transmis un mesaj către toți românii: „Stimați prieteni, stimați camarazi, oriunde vă aflati, vă rog să vă opriti și să aprindeți o lumânare in amintirea marelui patriot Ion Antonescu, care a luptat întodeauna pentru apărarea chiar cu prețul vieții a celor trei elemente definitorii ale existenței noastre ca nație, aici în ” papucul celor trei imperii ”: țara, mama și credința. Vă readuc aminte crezul marelui român: „Fii bun, fii drept și recunoaște că pe deasupra ambițiilor, urilor și intrigilor este veșnicia nemaului și acolo trebuie să ne întâlnim de fiecare dată. Păcat  că asemenea activități sunt umbrite de o lege antiromâneasca (legea nr.  217 / 2015 ), concepută de alții, dar pusă în aplicare de români (păcat că-și mai spun „români și liberali”, pe deasupra), prin care marile personalități ale nației române sunt ”îndepărtate ” din manuale, se caută ștergerea numelor lor din istoria neamulu” .

Mareșalul Antonescu, în momentul execuției: „mai trageţi o dată, că nu m-aţi omorât!”

Pe 1 iunie 1946, Mareșalul Ion Antonescu, fost conducător al statului român (n.r. titulatură ce avea avea echivalent cu rangul de prim-ministru), a fost executat prin împușcare, în curtea închisorii Jilava. Acesta  a fost condamnat la moarte de către un Tribunal al Poporului, imputându-i-se că „a săvârsit cea mai mare crimă petrecută în istoria poporului român, alăturându-se Germaniei hitleriste la agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietică, care doreau o colaborare pașnică cu poporul român”, dar și crime de război împotriva populației evreiești. Potrivit documentelor istorice, execuţia lui Antonescu a avut loc la ora 18:03. Ion Antonescu a cerut să fie executat de armată, dar a fost refuzat. De altfel, în filmul execuţiei se observă că plutonul de execuţie era echipat în uniforme de culoare maron care aparţineau Corpului Gardienilor Publici. I s-a dat ultimul cuvânt şi a spus că moare pentru idealurile poporului român. Au fost întrebaţi dacă vor să fie legaţi la ochi, iar Antonescu a spus că nu. În momentul tragerii, Antonescu a salutat, după care a căzut. S-a ridicat pe mâna dreaptă zicând că nu e mort şi să se tragă din nou. „Am auzit cum a spus: mai trageţi o dată, că nu m-aţi omorât! A venit comandantul plutonului de execuţie şi a tras din nou. Imediat după, medicul a vrut să constate moartea. Şi constată că Antonescu nu e mort, că Vasiliu nu e mort. Comandantul mai trage încă o dată. În acel moment, lui Vasiliu i-au zburat creierii. Erau toţi morţi. Am plâns toţi. Ne-a impresionat execuţia”, povestea, în urmă cu câțiva ani, un fost subofițer al Jandarmeriei. Doctorul a constatat decesul mareşalului în jurul orei 18:15.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.