spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Un tinar bacauan reprezinta România la Campionatul european de break – dance din Rusia

- Advertisement -

– Bacauanul se va confrunta la Sankt Petersburg cu 15 cei mai buni b – boy din Europa de Est – Cistigatorul va participa la Campionatul mondial de break – dance din Brazilia – Competitia din Rusia se va transmite live pe internet

“Ne-am urcat intr-o zi pe un bloc sa filmam un videoclip, ma rugase un prieten. Si a venit o doamna in virsta, ne-a vazut tatuati si a inceput sa strige la noi: «Drogatilor, plecati de aici». Am incercat sa-i spunem ca e un videoclip frumos, nu ne-a ascultat. Umblu imbracat asa, cu blugi rupti, cu tatuaje, si ii las sa creada ca sint vreun etnobotanist”, spune Franke, un tinar de 23 de ani, din Bacau, talentat si reputat b-boy (break – boy), membru al trupei Freakquency, din Bucuresti. Aceasta este de regula perceptia pe care societatea o are asupra lor, a tinerilor creativi, reprezentanti ai culturii urbane, a b-boy-lor, care au ales sa mute confruntarea din lumea strazii, in lumea artei, si sa se exprime non – violent, prin dans. Franke, dupa numele sau real Marian Octavian Mihai, va reprezenta România, pe 4 august 2012, in etapa europeana a celei mai importante competitii internationale de break – dance a momentului, Red Bull BC One, care va avea loc in Rusia, la Sankt Petersburg, unde bacauanul se va confrunta cu 15 cei mai buni dansatori din Albania, Bulgaria, Slovenia, Turcia, Grecia, Statele Baltice, Kazakhstan, Ucraina, Iran, regiunea Caucaz, Polonia si Rusia. Cistigatorul va reprezenta apoi Europa de Est la finala mondiala, 2012 Red Bull BC One World Final, din Brazilia. Concursul din Rusia va fi jurizat de cei mai renumiti b – boy ai momentului la nivel international.

“Conteaza cum mingii podeaua, cit de fin esti”

In finala Campionatului National de Break – Dance din România, care i-a adus calificarea pentru intrunirea din Rusia a celor mai talentati b-boy din Europa de Est, bacauanul s-a confruntat chiar cu un coleg din trupa “Freakquency”, din care face parte, Curca Bogdan, aka Bugy. “Am fost atent la detalii, dezvaluie Franke din tactica folosita pentru a cistiga. Dansul este multa matematica, fizica, gravitatie, biologie, dar este in primul rind energie. Ca spectator, ca public, trebuie sa simti energia unei astfel de confruntari. Si conteaza cum controlezi energia publicului, pentru ca tu trasnmiti o energie spectatorilor, si ei ti-o transmit inapoi, sub alta forma, dar ti-o transmit, si astfel celalalt concurent nu mai are. Conteaza cum mingii podeaua, cit de fin esti, cum raspunzi la cum danseaza celalalt”.

A inceput sa danseze inspirat de trupa Simplu

Franke s-a apucat de dans in 2003, la virsta de 14 ani, inspirat de trupa de break – dance Simplu, pe care a vazut-o la televizor. “Cred ca toata lumea din România care s-a apropiat de break – dance in anii 2000 a facut-o datorita trupei Simplu. Imi placea pentru ca era ceva nou, era o scapare din societate. I-am vazut la TV si m-am apucat si eu, incet. La inceput, ne adunam la Bazinul de inot. Am dansat pe ploaie, pe ninsoare, am trecut prin multe”, povesteste Franke despre inceputurile sale ca b – boy. Doi ani mai tirziu, in 2005, a cistigat o competitie de break – dance din Timisoara, “Bring it on the floor”, la care a participat fara sa vrea, pentru ca l-a inscris un prieten. “Am cazut cu o trupa foarte buna, «Moon Walkers», din Timisora, care este si acum. Atunci am pus Bacaul pe harta in mediul asta”, a punctat bacauanul campion national la break – dance. Tot atunci avea sa-i cunoasca pe viitorii sai colegi din trupa Freakquency, al carei membru a devenit in 2006. Astazi Freakquency este numita de apropiati ai genului “cea mai buna trupa de break – dance din România”. Inca din 2007, Freakuency a inceput sa cistige premii la competitii internationale de gen din Franta, Grecia sau Ungaria. In 2011, Franke a cistigat locul I la competitia The Jam, din Ungaria. Era prima data cind un b-boy român obtinea un premiu in strainatate.

“Ma intereseaza mai mult filosofia artei, decit materialul”

Chiar daca aproape orice nou concurs inseamna un nou premiu cistigat, Franke marturiseste ca in fapt premiile nu-l intereseaza, pentru ca nu-i dau nicio satisfactie spirituala. Ceea ce iubeste este confruntarea in sine, dansul. “La un moment dat ma antrenam doar pentru concursuri, pe asta lucram. Eram ca un robotel, programat. Insa in dans gasesc satisfactia, nu in scopul de cistig. Ma intereseaza mai mult filosofia artei, decit materialul. De asta este arta, pentru ca este ceva spiritual, transmiti ceva, o idee. Arta este o scapare, e o lume a ta. In arta nu e nimic rau, buna sau proasta, cum o fi ea”, spune tinarul bacauan. Desi nu zona materiala este cea care il intereseaza, Franke martiriseste ca isi doreste, totusi, sa poata trai facind ceea ce ii place si crede ca virsta de 30 – 35 de ani il va gasi tot in dans, insa, probabil, intr-o alta tara. “In România nu cistigi din b-boying, evenimentele sint facute mai mult cu bani din buzunar. Nu cred ca la 30 de ani voi mai fi in România, dar voi continua sa dansez. Viitorul ni-l cream noi. Sint un simplu om care face ceea ce ii place, si cam atit”. Deocamdata, insa, energia sa este focalizata pe competitia din Rusia de la sfirsitul saptaminii viitoare, unde va intilni cei mai buni b – boy din Europa de Est. Pentru acest moment nu pregateste totusi un anumit dans, ci se va baza pe inspiratia momentului. “Este vorba de creativitate spontana. Sint niste miscari de baza, pe care apoi le dezvolti, in functie de inspiratia momentului. Prin dans arati personalitatea ta. Pe linga improvizatie prezinti trecutul tau, apoi prezentul, apoi viitorul, pe care il stii sau nu. In break – dance conteaza tehnica, elementele de forta, originalitatea, dar cel mai important este mentalul. Ceea ce vreau eu sa transmit este ca vreau sa fiu liber, sa fiu creativ, sa-mi depasesc limitele. Simt ca dansul este o energie de la Creator, simt ca sintem niste materiale ale Creatorului, si el danseaza prin noi”, si-a exprimat Franke filosofia de dans. Campionatul European de Break – dance din Rusia se va transmite live pe internet.

Un spirit liber, creativ

Interesat de evolutie personala spirituala, Franke a parasit mereu locurile comune, care il tineau pe loc. Din acest motiv, in anul 2007, cind era in clasa a X-a, a renuntat la scoala, pentru ca nu ii placea mediul educational românesc. In 2009 s-a reinscris, insa la liceu, la cursurile cu frecventa redusa, dar doar pentru a obtine o diploma, pentru ca in interesul sau pentru studiu este in continuare dirijat in zona artelor. In prezent aceasta tendinta spre evolutie se manifesta prin dorinta de a parasi in viitorul apropiat b-boying-ul si a explora alt forme, conexe, de dans. “Nu mai vad nimic nou la dansatori, e o rutina. Practic b-boying-ul dar nu ma mai definesc prin asta”, spune Franke. Pentru spctacolele sale de dans, tinarul bacauan se inspira din dansul contemporan, teatru, arta plastica si literatura. Este interesat de experimental dance theatre si isi doreste ca in viitor sa fie implicat, ca dansator, intr-un spectacol de teatru. “In experimental dance theatre, nu exista reguli, limite, esti natural. Imi place pentru ca pentru a-l practica trebuie sa strudiez mai multe zone ale artei, care, in fond se leaga intre ele. Trebuie sa ai informatie, cunoastere, pentru a te putea dezvolta. Prin dans poti inclusiv picta, printr-o miscare a piciorului pe parchet, si poti cinta, pentru ca energia vibreaza prin tine. Din orice te poti inspira, si din masa asta (arata spre masa la care purtam dicutia, n.red.), ca energie, ca forma. Totul e energie. Teatrul ca mediu, ca grup de oameni care il practica. e mai civilizat, e mai comod, imi da o stare de bine. In Anglia, de exemplu, sint teatre care colaboreaza cu b-boy, societatea lor este mult mai deschisa”, isi explica Franke interesul pentru o noua zona de cercetare a dansului.

Hip – Hop, “forma de pace si egalitate”

Breakdancing-ul (B-boying-ul) este una dintre componentele principale ale culturii urbane, din care mai fac parte forme de exprimare artistica precum graffiti sau hip – hop, de exemplu. “B-boying-ul a inceput din Statele Unite ale Americii, ca forma pasnica de confruntare fizica. Hip – hop-ul este o foma de pace si egalitate. In strainatate au reusit sa se implice inclusiv social, sa promoveze campanii anti – violenta. In România, cind auzi de hip – hop, zici Puia, zici droguri. B-boying-ul ca dans nu este foarte cunoscut la noi, si poate ca sintem si noi vinovati, ca nu-l promovam, noi cei care-l practicam sintem cei care trebuie sa faca lumea sa-l inteleaga”, a conchis Franke.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.