spot_img
spot_img
2.8 C
Vaslui
11-ian.-2025

Un teren de sport pentru o mie de copii

- Advertisement -

Am primit la redactie o solicitare pe care o transmitem tuturor cititorilor nostri. Peste o mie de copii parasiti de parinti, orfani sau in alte situatii dificile, care sint in grija Directiei de Asistenta Sociala Iasi isi doresc un teren de sport pentru ei. Amenajarea acestuia costa aproximativ 12.000 de euro. „Ziarul de Iasi” va ofera posibilitatea de a ajuta la realizarea acestuia. In fiecare zi, pina la Craciun, cite un copil va sustine cauza terenului din Galata.

Are 13 ani si viseaza sa fie antrenor de fotbal. Pina atunci insa, Andrei se antreneaza zilnic sa fie un jucator bun de fotbal. N-a avut sansa de a avea parinti care sa-l sustina si cea mai mare parte a vietii si-a petrecut-o intr-un centru de plasament. Asta nu l-a descurajat insa, ci l-a facut sa munceasca mai mult pentru a obtine ce vrea. Andrei este doar unul dintre sutele de copii din centrele de plasament din Iasi care incearca sa-si croiasca un drum in viata prin fortele proprii. Multi cred ca vor reusi acest lucru prin sport. Totusi, desi exista sute de copii si adolescenti in centrele de plasament din Iasi, acestia nu au la dispozitie un teren de sport pe care sa-l foloseasca doar ei. Directorii centrelor colaboreaza fie cu scolile din apropierea lor, fie cu diverse cluburi sportive din oras. Copiii din centre au insa nevoie de un loc numai al lor.

„Ziarul de Iasi” lanseaza astazi o campanie de stringere de fonduri pentru acesti copii, fonduri care vor fi folosite pentru amenajarea unui teren de sport special pentru ei.

„Un copil cu o vointa extraordinara si o ambitie deosebita”

La 13 ani, Andrei stie exact ce vrea. E in clasa a VII-a si dupa ce termina si clasa a VIII-a intentioneaza sa mearga la Liceul Sportiv. In tot acest timp insa va continua sa se antreneze la fotbal ori de cite ori are posibilitatea, in speranta ca cineva il va remarca si-l va ajuta sa-si gaseasca o echipa. Desi e dinamovist convins, pustiul de 13 ani spune ca nu are importanta echipa la care ar putea sa ajunga, il intereseaza doar sa joace fotbal. Planurile lui nu se termina asa. Andrei vrea sa ajunga antrenor de fotbal, cine stie, poate chiar la Dinamo. L-am gasit pe Andrei in Centrul de Plasament „Veniamin Costache”, unde s-a mutat in urma cu aproximativ un an tot colectivul din fostul Centru de Plasament Tatarasi.

Aparitia pasiunii pentru fotbal se confunda la Andrei cu intrarea in sistemul de protectie, desi lui ii place sa explice altfel. „De opt ani sint in centru si m-am apucat de fotbal de la cinci ani”, povesteste copilul. A fost pe rind atacant, mijlocas, fundas, numai pe postul de portar n-a ajuns deocamdata, insa nu exclude aceasta posibilitate. Cel mai mult ii place postul de mijlocas-atacant. De altfel, si FC Barcelona se numara printre echipele sale preferate, impreuna cu Dinamo. „Imi place Dinamo pentru ca echipa are tactica de fotbal, cei de acolo stiu sa joace”, spune pustiul care probabil a suferit in momentul in care echipa lui preferata a luat bataie de la marea rivala Steaua cu 3-1.

Oricum, isi doreste sa fie ca Gabriel Torje, fost dinamovist, sau Lionel Messi, de la FC Barcelona. „Ca ei vreau sa fiu. Aproximativ”, mai zice Andrei, care are totusi grija sa-mi spuna ca deja e cel mai bun fotbalist din centru. Deocamdata este ocupat cu antrenamentele, s-a inscris la un club sportiv unde joaca fotbal de citeva ori pe saptamina. Mai putin saptamina asta insa, explicatia fiind faptul ca a fost pedepsit.

Conducerea centrului i-a verificat notele de la scoala si cum acestea nu erau la fel de bune ca cele cu care era obisnuit, baiatul a fost pus in situatia de a-si alege o pedeapsa. Copil cu bun simt si foarte silitor de felul lui, Andrei a ales cea mai grea pedeapsa pentru el, ca sa-i arate directoarei centrului ca ii pare rau cu adevarat ca a luat note proaste. „A ales sa nu mearga o saptamina la antrenament la fotbal. Plingea si-mi spunea ca n-o sa se mai intimple si ca va invata mai bine de acum inainte. E un copil cu o vointa extraordinara si o ambitie deosebita”, a declarat Minodora Scutelnicu, directoarea centrului de plasament.

Parasit de sapte ani

Andrei provine dintr-o familie dezorganizata. Tatal sau e plecat in Spania de ceva timp, de mama lui nici nu mai stie nimeni nimic. Pina in 2004 Andrei a stat cu o bunica, insa femeia era deja prea batrina si nu mai putea sa aiba grija de el. Atunci a ajuns baiatul in centrul de plasament impreuna cu una din surorile sale. Acum a ramas doar el aici. Mai tine legatura cu o sora de-a sa, pe la care mai merge in vizita, insa cea mai mare parte din timp si-o petrece in centru, unde activitatea lui preferata e tot fotbalul. „Le e greu tuturor copiilor, chiar daca situatia din centre s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, amprenta frustrarilor din prima parte a copilariei ramine. Andrei e totusi norocos ca inca tine legatura cu o parte a familiei sale, chiar daca lipseste relatia parinte-copil”, a mai spus directoarea centrului.

Asistentii sociali din centrele de plasament au gasit insa o solutie pentru ca acesti copii mai putin norocosi sa aiba totusi o viata normala. „Majoritatea copiilor de la noi sint in perioada adolescentei si preadolescentei si au extraordinar de multa energie. Prin sport isi pot consuma aceasta energie si se pot afilia astfel unui grup in care invata ce inseamna fair-play. Competitia ii face sa-si doreasca sa fie tot mai buni mereu si sa fie pe primul loc”, a adaugat Minodora Scutelnicu.

„Sint copii care nu de putine ori au facut performanta”

Desi poate mai lipsiti de noroc decit alti copii, multi dintre cei care au crescut in centrele de plasament au stiut sa-si valorifice potentialul si au reusit sa ajunga acolo unde si-au dorit. De altfel, sportul a si fost o rampa de lansare pentru asemenea copii. In urma cu citiva ani un pusti a ajuns in acest centru dupa ce fusese lasat de familie intr-un spital. Plin de energie, dar si cu o nervozitate specifica poate copilului abandonat de familie, Ciprian a dat multe batai de cap asistentilor sociali. Fotbalul l-a ajutat totusi sa treaca peste problemele cu care se confruntase pina atunci. „Ciprian era hiperactiv, indaratnic si avea chiar si probleme la scoala. Fotbalul l-a disciplinat si i-a dat un scop in viata. A devenit chiar meseria lui. Dupa ce a implinit 18 ani, baiatul a fost reintegrat in familia largita, respectiv la bunici, insa a plecat in Bucuresti unde joaca in continuare fotbal la Juventus. Lumea trebuie sa inteleaga ca centrele de plasament nu mai sint vechile orfelinate. Acest centru e pur si simplu o casa in care cresc copii, copii normali, copii care au dorinte la fel ca toti ceilalti care stau cu familiile lor. Copiii mei invata la 28 de scoli din oras, sint copii foarte buni la invatatura si nu de putine ori au facut performanta in domeniile pe care si le-au ales, inclusiv in sport. Un teren de sport care sa fie doar pentru copiii din centre ar fi un lucru extraordinar”, a mai spus directoarea.

Cum puteti ajuta

Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi a identificat deja un loc in care ar putea fi amenajat un teren de sport, respectiv in curtea Centrului de Plasament Galata. Aici tocmai s-au terminat lucrarile de reabilitare la mai multe cladiri in care vor fi mutati copii din alte centre. Intr-un final in cladirile din complex vor fi cazati 50 de adulti si 64 de copii. De terenul de sport vor putea beneficia insa copiii din toate centrele de plasament din Iasi.

„Am ales Galata pentru ca acolo este mai mult spatiu. Proiectul prevede un teren de sport de 15 metri latime si 40 de metri lungime. Practic, amenajarea lui ne-ar costa in jur de 12.000 de euro si inseamna nivelarea terenului, amplasarea unei platforme de beton si apoi a unui strat de gazon artificial. Terenul va necesita apoi un gard inalt din plasa de jur-imprejur si echipamente specifice diverselor tipuri de sport, porti pentru fotbal, cosuri pentru baschet etc”, a declarat Marian Serbescu, seful serviciului de programe si proiecte din cadrul DGASPC.

Aproape 1.000 de copii si tineri institutionalizati in cele noua centre de plasament de tip rezidential, trei vile si noua apartamente care sint in momentul de fata in municipiul IasI, ar putea beneficia de terenul de sport care ar urma sa fie amenajat.

Cei care vor sa ajute copiii din centrele de plasament sa-si urmeze visele de a face sport ii pot ajuta facind donatii in contul deschis de DGASPC la Trezoreria Iasi, respectiv RO07TREZ4065007XXX000512. De asemenea, donatiile se pot face si la sediul „Ziarului de Iasi”, strada Smirdan nr. 5, si la sediul DGASPC, strada Vasile Lupu nr.57 A, persoana de contact Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al institutiei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.