spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
11-ian.-2025

Un sucevean, într-o echipă internaţională care antrenează forţele armate și poliţienești din Nigeria împotriva teroriştilor

- Advertisement -

Un sucevean a fost cooptat de una dintre cele mai mari organizaţii private de pregătire antitero şi protecţie VIP-uri din lume, International Security Academy Israel – ISA  (Academia de Securitate Internaţională Israel), făcând parte dintr-un lot de instructori, printre care foşti membri ai trupelor speciale ale poliţiei şi ai armatei israeliene sau gărzi de corp ai unor demnitari din Israel.

Ovidiu Olariu (37 de ani), „Oli” cum îi spun prietenii, împreună cu mai mulţi colegi de la ISA, a fost la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2014 în Nigeria, unde, alături de alţi şase instructori, a antrenat forţele armate şi poliţieneşti din acea ţară, în pregătirea antitero. Timp de o lună de zile, instructorii ISA au perfecţionat antrenamentele a aproximativ 1.000 de cursanţi din cadrul poliţiei, armatei, serviciilor guvernamentale nigeriene, în lupta lor contra grupărilor teroriste din acea ţară, cea mai cunoscută fiind „Boko Haram” (al cărei nume se traduce prin „educaţia occidentală este păcătoasă”), despre care autorităţile din America au precizat că are legături cu organizaţia Al-Qaeda din Magrebul Islamic și că este responsabilă de “moartea a mii de persoane în nord-estul și centrul Nigeriei în ultimii ani, inclusiv civili”.

De câteva zile, Ovidiu Olariu s-a întors acasă, în municipiul Suceava, după un alt curs în Israel, de „upgrade”, cum îl numeşte el: „Counter Terrorism Training – VIP/Close Protection Classic”.

Suceveanul face parte din echipa ISA, fiind până în prezent, în cei 25 de ani de existenţă a acestei organizaţii, doar doi români – el şi un amic de-al său din Iaşi, Alin Atodiresei, care locuieşte efectiv în Spania de mai mulţi ani.

La Suceava nu va sta prea mult, pentru că în curând se va întoarce alături de camarazii săi în Nigeria, pentru a continua pregătirea serviciilor guvernamentale din acea ţară.

Contactat de reporterii Monitorul, Ovidiu a acceptat să ne mărturisească, atât cât se poate, cum a ajuns în echipa ISA şi o parte din experienţele pline de adrenalină trăite la mii de kilometri distanţă de casă.

„Riscurile sunt meseria mea şi am zis să încerc”

Ovidiu Olariu, fost boxer, a lucrat în trecut ca bodyguard în Suceava, dar şi în Bucureşti. Nemulţumit de banii cu care era plătit, suceveanul a încercat să se perfecţioneze în acest domeniu, sperând că astfel va reuşi să lucreze ca gardă de corp profesionistă, evident pe bani mult mai mulţi.

A căutat pe internet, s-a consultat cu mai mulţi prieteni şi în cele din urmă a decis să urmeze un curs în cadrul ISA, curs care durează o lună şi costă aproximativ 8.000 de euro. A strâns toate economiile sale, le-a trimis celor de la ISA documentele cerute (certificat de sănătate, cazier, fotografii etc.), iar în octombrie 2012 a ajuns în Israel.

„Cursul durează o lună, iar la final dai teste. Dacă nu le iei, te întorci acasă doar cu o hârtie că ai urmat acel curs, nu şi cu diploma că l-ai absolvit. Practic, 8.000 de euro aruncaţi pe fereastră. Exista un risc, dar riscurile sunt meseria mea şi am zis să încerc”, povestește Ovidiu, care a ales cursul de VIP/Close Protection Operative.

Antrenamentele ISA. O lună întreagă, de dimineaţa până seara

Încă din prima zi de antrenamente cursanţii au avut parte de un exerciţiu de „bun venit”.

„O targă pe care se transportă o persoană şi un bidon de apă de 25 de litri şi cu care trebuie să alergi aproximativ 10 kilometri, cât de repede poţi, într-un anumit timp. Dacă depăşeşti timpul dat, repeţi proba. E un concept din armata israeliană: nu lăsa pe nimeni în spate. Dacă reuşeşti, primeşti o geantă cu două tricouri ISA şi echipament de protecţie pentru exerciţiile următoare”, îşi aminteşte Ovidiu prima experienţă în cadrul ISA, în octombrie 2012.

Zi de zi, grupa sa, formată din zece cursanţi, participă la cursuri teoretice, urmate de antrenamente istovitoare: condiţie fizică, exerciţii combinate în care se punea accentul atât pe pregătirea fizică, pe agresivitate, dar şi pe modul în care cursantul gândeşte, ia decizii în anumite situaţii limită.

Au fost incluse apoi pe lista antrenamentelor şi tehnicile Krav Maga, un sistem de luptă de autoapărare dezvoltat în Israel şi folosit prima dată de forţele de securitate israeliene, dar şi exerciţii de tragere cu arme de foc. De dimineaţă până seara târziu.

Iar la final, în ultima săptămână, teste din tot ceea ce au făcut la cursuri şi antrenamente.

„Pe mine, de exemplu, m-au trimis în cadrul testelor la graniţa cu Siria, într-un sat plin de musulmani şi mi-au dat următorul scenariu: eşti garda de corp a unui VIP care vrea să deschidă o afacere în zonă. A trebuit să fac un plan pentru acel VIP, iar a doua zi a trebuit să prezint acel plan, cu schiţe, fotografii, plan de evacuare, căi de acces, riscurile identificate etc.”, povesteşte Ovidiu Olariu.

„Oli” a avut cele mai bune rezultate dintre toţi cursanţii şi, astfel, a intrat în atenţia celor de la ISA.

„Nu contează cât de mare eşti”

Întors acasă, la Suceava, nu a apucat să stea prea mult alături de soţia şi fiica lui, fiind chemat de cei din Israel să participe, alături de ceilalţi instructori, la un stagiu de formare şi pregătire în Nigeria, în cadrul unui proiect antitero al guvernului nigerian.

Echipa din care a făcut parte Ovidiu Olariu a fost condusă de Nir David, fost membru al trupelor speciale IDF – Israel Defence Forces (forţele militare ale statului Israel).

„Misiunea mea acolo a fost de a preda tehnici de Krav Maga, autoapărare fără armă, şi exerciţii de agresivitate. Începând cu aprilie 2014, urmează un nou stagiu cu un lot de câteva mii de practicanţi antrenaţi pentru acţiuni contra terorismului în Nigeria Centrală şi de Nord”, explică suceveanul.

Din Nigeria a ajuns, la chemarea celor de la ISA, într-un centru de instrucţie cu circuit închis aflat în partea de nord a Israelului, unde a participat la un stagiu de pregătire a instructorilor de protecţie şi antitero, alături de reprezentanţi de peste tot din lume.

„A fi bodyguard nu înseamnă neapărat să ai doi metri şi 130 de kilograme. Înseamnă 80% a preveni şi doar 20% a acţiona. Nu contează cât de mare eşti. La ISA au gărzi de corp şi de 60-65 de kilograme, care lucrează pentru demnitari, miniştri…”, precizează Ovidiu Olariu.

Deşi misiunile ISA îi sunt plătite cu mii de euro, suceveanul speră totuşi să îşi găsească un serviciu ca gardă de corp în România, mai aproape de soţia şi fetiţa lui, în vârstă de 8 ani, Anastasia.

O bună parte din banii munciţi de Ovidiu Olariu sunt pentru pregătirea fetiţei sale, elevă în clasa a II-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, care studiază pianul şi a câştigat până acum patru premii I la concursurile naţionale şi un loc III în cadrul unui festival internaţional de pian.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Reportaj/2014-03-19/Un-sucevean-intr-o-echipa-internationala-care-antreneaza-fortele-armate-si-politienesti-din-Nigeria-impotriva-teroristilor#ixzz2wUQoTuMu

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.