spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Un pui de lebãdã de pe barajul Delea, salvat prin solidaritatea vasluienilor | VIDEO

- Advertisement -

SALVAT… Un pui de lebãdã, care avea ciocul prins într-un cârlig de pescuit, a fost salvat de Politia animalelor Vaslui, dupã ce aceasta s-a autosesizat în urma unei postãri din mediul online. Apelul de ajutor a fost fãcut de o iubitoare de animale aflatã în zona Delea, care a transmis coordonatele geografice echipei de politie. Totusi, cel care a fãcut ca actiunea sã aibã un final fericit a fost un muncitor care se odihnea în apropiere. Acesta nu a ezitat si a sãrit în apã dupã pui, reusind sã-l aducã la medicul ofiter, care i-a scos cârligul înfãsurat în jurul ciocului, dar si firul de pescuit din stomac. Politia animalelor cunostea deja zona în care a avut loc incidentul. Cu doar o lunã în urmã, un alt caz în care a fost implicatã, se pare, chiar lebãda-mamã s-a petrecut la barajul în cauzã. Din pãcate, atunci nu s-a mai putut face nimic pentru pasãre, iar politistii au deschis dosar penal pentru a afla cauza decesului.

Echipajul de politie s-a deplasat la locul incidentului indicat de o femeie pe grupul numit „Protectia animalelor Vaslui”.”Ne-am sesizat din oficiu dupã ce am vãzut o postare de pe o retea de socializare. Colegii mei, adicã medicii din cadrul biroului, s-au deplasat la fata locului. Cu ajutorul unui localnic, au adus la mal puiul de lebãdã si au scos acul care era prins de cioc. Acul provenea de la o unditã, era o bucatã de fir cu alge, iar în capãt avea o momealã în formã de pestisor. Lebãda a înghitit si i s-a prins acul de cioc. Acum lebãda este vioaie. Cazul este rezolvat”, a declarat Comisar sef Rotariu Gelu. Mai multe detalii ne-a dat, însã, femeia care era la fata locului si a fãcut tot ce i-a stat în putintã pentru a salva pasãrea. „Am vãzut lebãda cu cârligul înfãsurat în jurul ciocului. Am postat pe pagina Protectia animalelor Vaslui, cu tot cu coordonate. Politia animalelor era la Bârlad, la un alt caz. S-a autosesizat deoarece ei urmãresc pagina si au venit în scurt timp. Între timp, lebedele s-au ascuns în stufãris. Le-am cãutat, împreunã cu politia si niste muncitori care se odihneau în zonã, de pe un mal pe altul. Am cãutat si pâine prin vecini pentru a le ademeni, dar nu stiam cã nu este indicat sã le dai pâine. La un moment dat au iesit din stufãris, iar unul dintre muncitori s-a aruncat în apã dupã pui. L-a prins, iar una dintre politiste avea un fel de cleste cu care i-a tras bietului animal un fir mare plin de vegetatie din stomac. Când a tras de cârlig a iesit si firul. Spiritul comunitar a ajutat la salvarea puiului. Am vãzut cã au fost scrise si mesaje rãutãcioase la postare. Spiritul comunitar nu înseamnã sã stai acasã si sã comentezi de altii. Dacã nu se implicau toti acesti oameni, poate nu s-ar fi rezolvat. Noroc de oamenii care erau în zonã, cã au ajutat”, a povestit femeia. Postarea acesteia a strâns mesaje de urã din partea unei internaute, care considerã cã solutia la aceastã problemã este înfiintarea unei asociatii în Vaslui, care sã se ocupe strict cu problemele lebedelor: „Sã sune la o asociatie care se ocupã cu lebedele , ce e asa de greu? Ce folos sã vezi si sã nu ajuti, doar sã postezi informatia. Pânã ce o vede unul, moare lebãda. Dacã nu existã asa o asociatie, e o problemã gravã”, a rãspuns aceasta.

Cazul de luna trecutã, încã nesolutionat

În ceea ce priveste moartea suspectã a lebedei de luna trecutã, cauza decesului nu a fost nici pânã astãzi stabilitã, dupã mai bine de o lunã. „Si prima oarã am fost tot noi la fata locului. În cazul lebedei mamã avem dosar penal în lucru. Nu putem sti cu exactitate dacã în cele douã cazuri este vorba despre aceeasi familie de lebede. Localnicii fac presupuneri. Asteptãm evaluarea medicului de la laboratorul de la Bârlad. Aceasta a murit acum o lunã, o lunã si ceva. În functie de concluziile medicului veterinar, dupã rezultatele de la laborator vom afla cauza decesului. Depinde de necropsia fãcutã de laborator, nu tine de noi”, a adãugat comisarul.

Mit demontat! Politia animalelor existã si în judetul Vaslui

Desi multi vasluieni sunt sceptici cu privire la existenta acestei autoritãti locale, se pare cã, în realitate, existã. „Mitul care spune cã Politia animalelor nu existã la Vaslui trebuie demontat. Lumea nu prea întelege legea. Suntem pentru protectia animalelor, nu neapãrat sã strângem câinii vagabonzi de pe stradã. Este o diferentã. Când animalele sunt omorâte cu intentie, maltratate, abandonate, schingiuite, când sunt vândute ilegal, atunci intervenim noi. În privinta vânzãrilor de animale este greu sã demonstrãm cã vânzarea a avut loc. Doar tentativa de a vinde nu se pedepseste la noi. Biroul nostru este acum în formare. Asteptãm norme de aplicare de la Bucuresti, de la Directie. Deocamdatã, suntem doi ofiteri medici, trei agenti si eu, seful împuternicit la comanda biroului, deci sase în total. Colegii mei sunt încadrati direct în urma concursului din luna martie”, a spus Comisarul Gelu Rotaru.

La cine apelãm când avem de sesizat un caz care implicã un animal?

Poate unii dintre voi ati apelat deja la 113 si v-ati convins cã nu acesta este numãrul de la Politia animalelor si poate vã întrebati unde trebuie sã sunati în cazul în care vedeti un animal care are nevoie de ajutor. „Numãrul de telefon este acelasi, 112 si în functie de cum se distribuie apelul îl preluãm noi sau cel mai apropiat politist de locul respectiv, ca orice infractiune sesizatã la 112. Nu avem un numãr distinct. Numãrul 113 nu existã, cum s-a zvonit în online. Probabil a pornit ca o glumã acea informatie. Toate apelurile se dau la 112 sau la IPJ. Am avut si sesizãri când a venit lumea în audientã sau cu reclamatia direct la IPJ. Cele mai multe sunt online acum, prin postãri. Sunt multi iubitori de animale, însã unii nu înteleg când actionãm noi”, a adãugat comisarul.

În curând, judetul Vaslui va avea adãpost public pentru toate animalele, nu doar pentru câini

La solicitarea celor de la Politia animalelor, autoritãtile locale au în vedere construirea unui adãpost public în care pot fi gãzduite si animale de mari dimensiuni. „Urmeazã sã avem sprijinul Consiliului Judetean cu acele adãposturi care vor fi înfiintate. Vor fi diferite fatã de adãposturile publice actuale. Vor fi pentru toate animalele, nu doar pentru câini. Noi am solicitat sprijinul si pentru animale mari: cai, vaci, oi. În general caii sunt bãtuti si nu avem unde sã-i plasãm pentru cã nu existã nimic legal fãcut de CJ. Probabil, pe parcurs vor face acest adãpost, dar nu stim în cât timp. Nu tine de noi”, a transmis comisarul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.