spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Un politist predã gratis lectii de sah!

- Advertisement -

VOLUNTAR Fãrã niciun fel de remuneratie, ci doar dintr-o pasiune pentru sah, un ofiter de la Politia de Frontierã a acceptat sã meargã la pustii unei grãdinite din Husi, pentru a le preda lectii despre “sportul mintii”. Pare greu de crezut cã, în zilele noastre, cineva si-ar rupe din timpul sãu liber si, pro bono, ar veni sã învete câtiva prichindei tainele unui joc deloc simplu! Dar ofiterul Marius Cornel Ursan este, pe lângã un sahist cu excelente rezultate competitionale, si un om deosebit, asa cum însisi pãrintii copiilor, initiatori ai acestui proiect, recunosc. “Copiii, desi au câte 4 sau 5 ani, prind foarte repede si deja stiu sã facã mutãri si sã captureze piesele”, spune, mândru, ofiterul Ursan, gãsit, ieri, la inedita lectie de sah!

Asociatia “Pãrintii copiilor de la Grãdinita nr. 1” Husi, condusã de Ciobanu Ginu, a dorit ca cei mici sã aibã oportunitatea de a învãta sã joace sah, mai ales acum, când tot mai multi sunt cei care înteleg cât contribuie acest joc la dezvoltarea intelectualã a copiilor. Ofiterul Marius Cornel Ursan, de altfel, vicepresedinte al Clubului de sah din Husi, s-a oferit sã îi învete pe micuti. Desi pustii nu au mai mult de 5 ani si jumãtate, uimesc prin rapiditatea cu care înteleg regulile. “Copiii sunt foarte deschisi, le place sahul. Este un sport al mintii care îi va ajuta foarte mult pe viitor, în viata de zi cu zi, mai ales acum cã se introduce sahul, ca materie de studiu la scoalã. Dupã cum vedeti, noi lucrãm cu copii cu vârste de 4, 5 ani, care acum stiu sã mute piesele, sã le aseze, dar si sã captureze piese, ceea ce mie mi se pare un progres real, mai ales cã avem doar vreo 3 sau 4 întâlniri. Avem în plan sã organizãm un turneu pentru copii, cum, de altfel, am mai organizat în municipiul Husi, anul acesta, la scolile din oras, dar si din comune”, a spus Marius Cornel Ursan. De altfel, acesta tine sã sublinieze faptul cã sahul poate juca un rol important în dezvoltarea intelectualã a copilului, iar pãrintii care îsi îndrumã copiii spre acest sport, nu gresesc! “Copiii care încep sã studieze sahul încep sã obtinã rezultate mult mai bune la scoalã, iau note mai mari, observându-se, în genere, o evolutie a lor. Sigur cã se datoreazã sahului, care ajutã la dezvoltarea gândirii, fiind un fel de matematicã fãrã creion si hârtie”, a adãugat Marius Cornel Ursan. Ei bine, ofiterul a tinut sã laude activitatea si rezultatele Clubului de sah al orasului, considerându-l unul puternic. “Avem un club de sah foarte puternic la Husi, care a evoluat si în divizia A. Avem jucãtori, candidati de maestri, participãm la competitii nationale si chiar internationale. Chiar acum am venit de la douã competitii: una în cadrul MAI, unde am luat locul 2 la sah rapid si locul 5 la sah clasic, dar si o competitie la Vaslui, cu participare din Moldova, Rusia, Belarus, unde am luat locul IV”, a precizat Marius Cornel Ursan.

“Sahul îi învatã sã realizeze în spirit de competitie un joc al mintii”!

Cadrele didactice de la Grãdinita nr. 1 apreciazã ideea si cred cã lectiile de sah vor avea succes. “Am fost si noi încântate de initiativa pãrintilor. Copiii sunt deschisi cãtre nou, sunt încântati de ceea ce le oferã acest joc. Încearcã sã îsi facã si prieteni la masa de joc. Fiind copii de vârstã prescolarã, ei, în general, tind sã vorbeascã un pic mai tare, sã îsi manifeste altfel bucuria, dar acest sport îi învatã sã fie linistiti si sã realizeze în spirit de competitie un joc al mintii”, a precizat educatoarea Mariana Cãtãnescu, din cadrul Grãdinitei nr. 1 Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.