spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Un pictor originar din Bârzesti a dãruit scolii din sat 30 de lucrãri de artã, la 150 de ani de existentã

- Advertisement -

Cadou special la o aniversare de suflet

GEST SPECIAL… Traian Nica Tuckman, fiu al satului Bârzesti, plecat la Bucuresti de mai bine de 50 de ani, s-a tinut de cuvânt si a donat scolii din sat, în care a studiat în primii ani de viatã, peste 30 de lucrãri, cu prilejul aniversãrii a 150 de ani de existentã a acestei scoli. Artistul a donat copiilor din Bârzesti, cât si cadrelor didactice, picturi legate de personalitãtile culturii si literaturii române, dar si altele care privesc viata de zi cu zi a satului românesc. Ieri, în scoala din Bârzesti s-au petrecut foarte multe evenimente, prilejuite de aniversarea celor 150 de ani de existentã, cu sprijinul si implicarea directorului coordonator, Luxita Oatu, ca si a primarului Mihai Moraru. S-a fãcut un vernisaj al lucrãrilor artistului Traian Nica, s-au tinut discursuri legate de cei care au condus scoala în ultimii 40-50 de ani, au fost organizate spectacole cu copiii din scoalã. Una peste alta, cei 150 de ani de existentã ai scolii din Bârzesti au fost sãrbãtoriti frumos de colectivul scolii, mai ales cã oaspetele de onoare a fost inspectorul scolar general al judetului, Gabriela Plãcintã.

Scoala din Bârzesti a îmbrãcat haine de sãrbãtoare, ieri, la aniversarea celor 150 de ani de existentã. Atât colectivul de cadre didactice, cât si elevii au demonstrat cã se ridicã la nivelul unei sãrbãtori atât de importante, pentru cã nu sunt multe scoli în judet care se pot lãuda cu o istorie atât de bogatã. “Este o scoalã modernã, care trãieste un moment de bilant. 150 de ani de existentã înseamnã 150 de generatii de copii, 150 de ani de trudã asiduã, cu aportul a sute si sute de cadre didactice care s-au perindat pe la catedrã. Sãmânta ziditã acum un secol si jumãtate este acum stejarul la umbra cãruia stau atât de multe generatii. Am obtinut, în cei 150 de ani de existentã a scolii, rezultate remarcabile, care s-au datorat si generatiilor care au trecut pe la scoala din Bârzesti. Pentru tot ceea ce s-a fãcut pânã acum, vã multumesc în numele conducerii scolii Bârzesti”, a spus Luxita Oatu, directorul coordonator al scolilor din comuna Stefan cel Mare, cadru didactic care predã la Bârzesti de mai bine de douã decenii.

La 1865, putine erau scolile de tarã care sã se poatã compara cu Bârzestiul

Scoala din Bârzesti s-a fãcut la 1865, cu sprijinul unor oameni cu dare de mânã din acest sat. O clãdire frumoasã, într-o zonã cu multi copii, asa cum este si astãzi Bârzestiul. În 1875, scoala a fost vizitatã de revizorul scolar Mihai Eminescu, cel care a trecut prin majoritatea scolilor din judetul Vaslui, pentru a vedea calitatea învãtãmântului local. “150 de ani de existentã a scolii dumneavoastrã înseamnã 150 de ani de luminã pentru oamenii acestor locuri. Lumina este adusã de cãrti, iar cãrtile sunt aduse si predate de dascãli. 150 de ani înseamnã culturã, spiritualitate, bun simt, generozitate, lucruri pe care le-am descoperit în comuna dvs. Comuna Stefan cel Mare este o comunã de oameni gospodari, în frunte cu dl. primar Mihai Moraru, iar asta se vede în scolile din comunã, care aratã foarte bine. O scoalã gestionatã bine de doamna directoare. Scoala din Bârzesti si cea de la Stefan cel Mare fac cinste învãtãmântului din judetul Vaslui. Contãm pe dvs., dascãlii de astãzi, sã fiti modele pentru copiii care învatã aici, sã-i învãtati carte, sã ajungã personalitãti de valoare, peste ani”, a fost mesajul inspectorului scolar general al judetului, Gabriela Plãcintã, care a ajuns ieri în mijlocul colegilor din Bârzesti.

Mihai Moraru a promis cã, în iulie anul viitor, va tãia panglica scolii din satul Stefan cel Mare

De când este primar, Mihai Moraru s-a implicat în viata tuturor scolilor si grãdinitelor din comuna Stefan cel Mare, aducând proiecte cu fonduri europene si guvernamentale pentru constructia sau modernizarea acestor unitãti. “Vreau s-o felicit, în primul rând, pe doamna directoare, pentru tot ceea ce a fãcut. Sunt în salã, astãzi, dascãli recunoscuti, doamne si domni profesori, care mi-au condus pasii în scoalã, oameni pe care toatã comunitatea îi respectã foarte mult. Mã gândesc, astãzi, la cei 150 de ani de existentã a scolii de la Bârzesti, la sediul scolii din Stefan cel Mare, care nu s-a putut face din cauza unor probleme financiare, însã acum este pe drumul cel bun si promit cã anul viitor voi tãia panglica la aceastã scoalã, complet modernizatã. La Mãrãseni am fãcut o grãdinitã nouã, iar la Bârzesti vor continua lucrãrile la noul corp de scoalã, pe fonduri europene. Suntem alãturi, primãria si Consiliul Local, de toate nevoile învãtãmântului din comuna Stefan cel Mare”, a spus primarul Moraru.

Artistul Traian Nica Tuckman, un fiu al scolii, care nu a uitat de unde a plecat

Fãrã îndoialã, au fost multe evenimente frumoase, ieri, la scoala Bârzesti. Însã, cel care a înviorat atmosfera, la propriu, cu o galerie de culori si sentimente, a fost artistul plastic Traian Nica Tuckman, om care, cu peste 50 de ani în urmã, a studiat la scoala din Bârzesti. Atunci, era secretar la UTC si prima voce la corul scolii, iar unul dintre profesori l-a sfãtuit sã-si urmeze vocatia spre artã si frumos, astfel cã a ajuns un pictor cunoscut în Bucuresti. Pentru a rãsplãti ceea ce a primit frumos si cald în timpul copilãriei, în scoala din Bârzesti, artistul a donat scolii în care a învãtat peste 30 de lucrãri, una mai frumoasã decât alta. Imagini din naturã, din satul Bârzesti, asa cum era odinioarã, portrete ale unor personalitãti ale literaturii române – tablourile pictorului Nica Tuckman au fost foarte apreciate de toti cei care au sãrbãtorit ieri 150 de ani de existentã a scolii Bârzesti. Fiul satului a dãruit scolii si un banner care sã aminteascã de cei 150 de ani de existentã, în timp ce pentru cãminul cultural a lucrat alte 50 de tablouri, care au fost puse deja pe pereti. “Am muncit douã luni, zi si noapte, pentru a termina aceste tablouri. Sunt bucuros cã, iatã, sunt singurul pictor care am trei expozitii personale permanente, la centrul cultural de la Stefan cel Mare, la cãminul Bârzesti si la scoala din Bârzesti, lucrãri pe care le-am donat cu mult drag oamenilor din aceste locuri, în care am copilãrit si eu”, a spus pictorul, foarte multumit de ceea ce a realizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.