spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Un ou, mai scump ca o pâine !

- Advertisement -

Pretul ouãlor a explodat!

SCUMPIRE S-a dublat pretul la unul dintre cele mai folosite alimente si mai la îndemâna consumatorilor, respectiv al ouãlor de consum. Unii producãtorii spun cã este o situatie temporarã, urmând ca preturile sã revinã la normal în perioada urmãtoare. În acelasi timp, consumatorii se tem de faptul cã, având în vedere timpul relativ scurt pânã la Sãrbãtorile Pascale, perioada cu vânzãri maxime la ouã, pretul va rãmâne la fel de ridicat, iar producãtorii vor avea ocazia sã facã un profit apreciabil pe spatele populatiei.

Dacã în urmã cu doar o sãptãmânã, ouãle pentru consum costau între 35 bani si 55 bani bucata, în cam toate magazinele, eventual 60 bani pe la chiosurile de cartier, în doar câteva zile pretul acestora s-a dublat, ajungând ca un ou sã coste aproape cât o pâine. Chiar si la magazinele de desfacere a producãtorilor, situate în Piata Vidin a municipiului Vaslui, ouãle mici se vând acum cu 55 bani bucata, cele XL ajungând la 90 bani. Motivele invocate de producãtori sunt multiple, începând de la scumpirea carburantilor si a costurilor cu încãlzirea halelor, pânã la faptul cã ar fi început procesul de incubatie, o parte din ouã fiind destinate aparitiei noii generatii de gãini ouãtoare. Conform reprezentantului unuia dintre producãtorii de ouã din judet, cheltuielile din ultima perioadã au crescut cu circa 25%, atât cele cu combustibilul folosit la încãlzirea halelor de productie, cât si pentru transportul ouãlor cãtre punctele de desfacere. Conform aceleiasi surse, pretul la ouã nu a mai fost majorat în judetul Vaslui de aproape un an, iar pretul va reveni în limitele normale în maxim douã – trei sãptãmâni. E ca-n bancul acela cu Bulã care, nedumerit, îsi întreabã mama:”- Mãmico, gãinile beau benzinã? – Nu, Bulisor! – Si atunci de ce se scumpesc ouãle ori de câte ori se scumpeste benzina?”

“ Pretul oului din magazin nu ni se datoreazã exclusiv nouã, nu uitati de comercianti! “

Producãtorii de ouã sustin cã este realã cresterea preturilor, dar într-o micã mãsurã motivate de costurile ce reies din partea de productie, majoritatea declarã cã de pretul final rãspunzãtori sunt comerciantii. “ Este adevãrat cã, de putin timp, preturile ouãlor a crescut simtitor, dar încã la noi în judet situatia stã un pic altfel, noi, producãtorii, încercãm sã tinem preturile cât putem sub control. Cererea de ouã este normalã, poate ceva mai mare ca anul trecut, dar nu mai intrã ouã din import, productia s-a mai diminuat, mai sunt producãtori care nu reusit sã îndeplineascã cerintele impuse de la 1 ianuarie, iar toate acestea se resimt în pretul oului. Oricum, cu toate acestea, când pleacã din ferma noastrã oul nu costã mai mult de 0,38 lei, iar cel putin în magazinele noastre oul nu depãseste 0,7-0,75 lei, dar avem clienti despre care stim cã vând ouãle luate de la noi din fermã cu 1,2 lei bucata”, a declarat Cãtãlin Moraru, reprezentantul uneia dintre fermele producătoare de ouã din judetul Vaslui.

Specula cu ouã

Unii producãtori sustin cã specula cu ouã nu ar trebui scãpatã din vedere, având în vedere cã sãptãmâni bune vremea rea a întârziat aprovizionãrile, iar unii comercianti au profitat fãrã doar si poate de situatie. ” Chiar dacã unii vorbesc de costurile pe care le-au presupus dotãrile pentru îndeplinirea normelor de bunãstare a gãinilor impuse la de 1 ianuarie Uniunea Europeanã, eu vã spun cã aceastea nu justificã costul de 1 leu, 1,2 lei a unui ou, cel putin din punctul meu de vedere, adicã de la noi din fermã oul pleacã cu cel mult 0,48 lei, este adevãrat cã si TVA-ul este destul de mare, dar eu sunt sigur cã pretul de acum se datoreazã și celor care au speculat drumurile blocate, apetitul crescut pentru cumpãrãturi. Noi nu lucrãm decât pe bazã de contract, dupã ce anul trecut din cauza importurilor am rãmas cu o multime de ouã nevândute, dar am primit zeci de telefoane, oameni care întreabã de cantitãti mari de ouã, nu sunt interesati de pret, probabil îl gãsesc mai mult decât accesibil. Știm cã apoi ouãle se vând aproape pe bazã de licitatie. Noi încercãm cât putem sã reglãm pretul, dar comerciantii definitiveazã pretul cu adaos, cu TVA, si astfel ajunge un ou sã coste mai mult decât o pâine, am auzit cã la Iasi se vând ouã cu 1,5 lei, într-adevãr e inaccesibil”, a explicat Cristi Spiridon, un alt producãtor de ouã din judetul Vaslui. Nu este de condamnat sã pui un semn de întrebare legat de această creștere de pret petrecutã aproape peste noapte, mai ales când majorarea pretului ouãlor nu s-a înregistrat imediat dupã 1 ianuarie 2012, datã pânã la care se presupune cã trebuiau fãcute investitiile în dotarea fermelor sau dupã începutul anului când au fost oprite importul de ouã neconforme din Polonia care anul trecut umpleau si galantarele vasluiene, ci tocmai la scurt timp dupã ce întrega tară a fost paralizatã de zãpezi si viscol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.