Focşăneanul Emil Cîrcei a decedat în urma traumatismelor suferite în urma căderii în groapa din cartierul Sud, lăsată nesemnalizată.medicii legişti au infirmat varianta unui omor sau a unui accident rutier, confirmand că omul şi-a găsit sfarşitul după ce, nevăzand groapa, a picat în ea.democraţii şi liberalii de la Focşani sar la gatul lui Decebal Bacinschi, cerandu-i demisia.Ţigăeru îi arată primarului cum se fac gropile pentru înlocuirea reţelelor în Germania, în comparaţie cu Focşani
Medicii legişti au efectuat ieri dimineaţă necropsia bărbatului decedat luni pe strada Constructorului din municipiul Focşani. Specialiştii au stabilit că moartea lui Emil Cîrcei a fost una violentă şi a fost cauzată de traumatismele grave suferite în urma căderii în groapa din faţa blocului unde locuia. Legiştii au infirmat variantele poliţiştilor, care au luat în calcul varianta unui posibil omor sau a unui posibil accident rutier care să fi dus la aruncarea bărbatului în groapa reţelei de termoficare. Poliţiştii de la Investigaţii Criminale continuă ancheta în acest caz pentru a stabili şi împrejurările în care bărbatul a căzut în groapă şi cine se face vinovat de neglijenţă. “Se continuă cercetările în acest caz. Sunt aşteptate şi rezultatele la probele de sange pentru a se stabili dacă victima consumase alcool înainte de accident”, ne-au spus poliţiştii de la Investigaţii Criminale. După cum se ştie, luni seara, focşăneanul Emil Cîrcei a căzut într-o groapă din cartierul Sud, făcută pentru schimbarea ţevilor de termoficare aparţinand ENET Focşani. Trupul acestuia a fost găsit fără viaţă abia a doua zi dimineaţă, după ce fiul său a reclamat dispariţia părintelui de la domiciliu în noaptea precedentă. Decesul cetăţeanului a starnit un val de nemulţumiri şi de mesaje critice la adresa administraţiei publice locale, care a fost numită “vinovată” de dezastrul urban, cel care a cauzat moartea bărbatului.
Democraţii cer demisia primarului Bacinschi
Reprezentanţii PDL Vrancea, prin vocile Ralucăi Ioan, preşedinte la organizaţia municipală, şi Ionuţ Filimon de la Tineret, solicită căderi de capete din conducerea administraţiei locale după tragedia produsă în cartierul Sud, luni noaptea. “Decesul unui cetăţean al Municipiului Focşani ca urmare a lucrărilor care se realizează în acest moment în oraş impune un răspuns rapid şi transparent din partea Primăriei Municipiului Focşani, a SC ENET SA şi a societăţii comerciale care efectua lucrările în zona în care s-a produs acest tragic accident. Lucrările de investiţii din municipiul Focşani, fie ele din fonduri locale sau din fonduri europene, trebuie supravegheate strict de reprezentanţii Primăriei Focşani, pentru ca toţi focşănenii, şi în mod special persoanele vârstnice şi copiii, să fie protejaţi de gropi, instalaţiile în execuţie şi utilajele care se găsesc în acest moment în oraş„, susţine Raluca Ioan, de la PDL Focşani. „Protejarea vieţii locuitorilor municipiul Focşani este nenegociabilă”, mai spune medicului Ioan. La randul lui, liderul de la tineret cere demisii pe bandă rulantă ale primarului, Consiliului Local şi ENET. „Este clar, de multă vreme că domnul Decebal Bacinschi nu mai este primarul de care au nevoie focşănenii şi nici nu a fost vreodată”, este de părere şi juniorul Ionuţ Filimon.
Ţigăeru îi arată lui Bacinschi cum se fac gropi în Germania
La randul sâu, preşedintele PNL Focşani, deputatul Laurenţiu Ţigăeru Roşca, îi arată colegului din USL, Decebal Bacinschi, cum se lucrează la un proiect de investiţii similar în Koln, Germania. „Într-o recentă vizită în oraşul Koln din Germania am făcut o fotografie şi vă invit să urmăriţi modul în care autorităţile de acolo protejează atât cetăţenii, cât şi lucrătorii şantierelor de eventualele pericole. Însă, sentimentul meu este că în Focşani, nici măcar legile româneşti nu sunt respectate şi somez autorităţile cu atribuţii de control în domeniu, să demareze controale şi anchete riguroase, să facă publice rezultatele acestora şi să sancţioneze aprig vinovaţii! La fel cum se întâmplă în majoritatea ţărilor europene, transmit autorităţilor locale că au obligaţia de a acţiona proactiv în folosul cetăţeanului şi nu reactiv, după ce astfel de evenimente tragice au loc”, a declarat deputatul PNL, printr-un comunicat de presă. Ţigăeru mai spune că a trimis colaboratori de-ai săi în zona unde a murit bărbatul şi au descoperit că şi o fetiţă a căzut într-o asemenea groapă, neprevăzută cu gard de protecţie şi nici măcar cu plasă reflectorizantă, rupandu-şi braţul. „De asemenea, am aflat că bărbatul găsit decedat nu este singura victimă a acestor şantiere, oamenii povestindu-ne cazul unei copile din zonă care şi-a fracturat un braţ după ce a căzut într-un şanţ neprevăzut cu gard de protecţie”, mai spune Ţigăeru, care critică administraţia USL-PSD a lui Decebal Bacinschi de la Focşani. (I. CREŢU, D. CHIRIAC)
Dar cu mortul cum rămane?
Cu toate că un om nevinovat a murit în gropile neprotejate ale Termoficării, administraţia publică locală nu a avut nici o reacţie cu privire la acest incident grav. Mai mult, Primăria municipiului Focşani nu a făcut public oficial nici numele firmei care lucrează la reţeaua de termoficare, în condiţiile în care surse neoficiale spun că este vorba despre firma ce a aparţinut fostului viceprimar Neagu Nistoroiu (PSD). Este puţin probabil că în costul proiectului european, cofinanţat de la bugetul de stat şi cel local, în valoare de 149,2 milioane de lei, nu s-au prevăzut bani pentru montarea unor plase de protecţie în zona reţelei de transport a agentului termic, situaţie care ar trebui verificată cel puţin de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea. Altfel nu se explică de ce peste tot se cască gropi care rămăn aşa săptămani întregi. Chiar şi în spatele redacţiei noastre, pe b-dul Unirii, s-au săpat şanţuri care depăşesc statul unui om dar de zile bune abia dacă se mai lucrează în această zonă. Unul dintre locatari a trecut printr-o sperietură groaznică, după ce o manevră greşită i-a tras mai bine de jumătate din maşină în canalul adanc de peste doi metri. Potrivit proiectului, lucrările de construcţii din oraş ar urma să fie finalizate în decembrie 2013, însă e greu de crezut că termenul va fi respectat. Lucrările fac parte din proiectul Reabilitatea Sistemului de Termoficare Urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009 – 2028 în scopul Conformării la Legislaţia de Mediu şi Creşterii Eficienţei Energetice. Proiectul este administrat de Municipiul Focşani, iar managerul lui este Adrian Imireanu, funcţionar la Primăria Focşani. (S. VRÎNCEANU)