spot_img
6.9 C
Vaslui
06-nov.-2024
spot_img

Un nou scandal agitã apele în jurul fundatiei-fantomã a primãriei lui Cristea!

- Advertisement -

AFACERI…Un executor din Vaslui, Lucian Anghelutã, este acuzat cã ar fi încercat sã vândã un teren în buricul Vasluiului, pe care se aflã fundatia-fantomã a ceea ce trebuia sã fie primãria “europeanã” a lui Victor Cristea, la un pret mult subevaluat. Anghelutã a fost reclamat la instantele de judecatã de cãtre Viorel Istrate, procuristul Mariei Henrieta Pivniceru, iar procesul a durat mai bine de un an. Cu câteva zile în urmã, judecãtorii au decis cã executorul nu poate face vânzarea, iar preturile la care s-a scos la licitatie acest teren si fundatia de beton sunt cu mult mai mici decât valoarea realã a terenului. Desi magistratii Curtii de Apel Iasi au stabilit, în 2013, cã numai fundatia pe care urma sã se construiascã sediul de primãrie, în perioada lui Cristea, valoreazã în jur de 308.000 lei, executorul dorea sã vândã în jur de 2.900 mp teren în buricul Vasluiului, plus fundatia respectivã, la 350.000 de lei, un pret neverosimil de mic, sustine Istrate. Cazul acestui executor nu este singular, mai ales cã, de curând, alti doi executori judecãtoresti din Iasi, care actionau ca niste haiduci si în Vaslui, au fost retinuti pentru fapte similare, de vânzare de bunuri la preturi subevaluate.

Dupã decizia civilã nr. 35, a Curtii de Apel Iasi, din martie 2013, primãria Vaslui a fost obligatã sã-i restituie Mariei Henrietta Pivniceru suprafata de 1.557 mp, pe care este situatã fundatia-fantomã a primãriei lui Cristea, plus 1.428 mp, în aceeasi zonã, suprafete identificate în domeniul privat al orasului, suprafata totalã de retrocedat fiind de 2.985 mp. În schimb, mostenitoarea, prin procuristul Viorel Istrate, urma sã plãteascã primãriei suma de 308.700 lei, contravaloarea fundatiei, care, în acte, apare ca bransatã la “retelele de gaze, apã si curent electric”. Asa se face cã, pentru a recupera suma de 308.700 lei, primãria a apelat la executorul judecãtoresc Lucian Anghelutã. La data de 19 mai 2014, executorul emite o încheiere, prin care stabileste cã suprafata de teren pe care se afla fundatia, cei 2.985 mp, plus scheletul de beton, ar valora cam 350.000 de lei, desi în zonã metrul pãtrat de teren ar ajunge la 100 si ceva de euro! Pentru a-si masca intentiile, executorul noteazã cã ar fi vorba de valoarea de circulatie, adicã valoarea cu care s-ar fi vândut acel bun ar fi fost de doar 80 si ceva de mii de euro, desi numai fundatia de beton valora, conform judecãtorilor ieseni, 75.000 de euro. O suprafatã de 3.000 mp în buricul Vasluiului nu valora mai nimic, conform deciziei executorului, ceea ce a stârnit furia mostenitorului terenului.

Plângere penalã pentru fals si abuz în serviciu

Vãzând cã se întrebuinteazã o metodã la care au apelat si alti executori judecãtoresti din România – cazul executorilor Mereutã, de la Iasi – de vânzare a bunuri sub sechestru la preturi mult subevaluate, mostenitoarea Maria Henrietta Pivniceru, prin procuristul Istrate, a fãcut plângere la Parchetul Curtii de Apel Iasi. În plângere, s-a sustinut cã executorul Anghelutã se face vinovat de abuz în serviciu, fals si uz de fals, sustinând cã acesta dorea sã vândã un teren care nu era cuprins în sentinta Curtii de Apel Iasi, “aranjând schimbarea terenului si lãrgind fãrã drept aria de executare”. Mai mult, executorul si-a stabilit si cheltuieli de executare nejustificat de mari, de 12.300 lei, scotând la vânzare terenul si fundatia la un pret de 350.000 lei. Desi initial dorea sã vândã 2.985 mp teren, executorul a ajuns la concluzia cã poate vinde doar 1.557 mp, plus fundatia. Tribunalul Vaslui a decis cã admite contestatia la executare fãcutã de Istrate si a desfiintat actele de executare silitã efectuate de BEJ “Anghelutã Lucian”, ceea ce a însemnat o loviturã durã pentru executor. Totusi, Istrate nu s-a lãsat si a fãcut pe adresa Parchetului Curtii de Apel Iasi o plângere penalã împotriva executorului, considerând cã acesta si-a depãsit, cu rea intentie, atributiile. Cu câteva zile în urmã, Curtea de Apel Iasi l-a absolvit pe executor de orice vinã. Rãmâne întrebarea: de ce acesta a dorit sã vândã un teren în buricul orasului si o fundatie care apare în scriptele primãriei ca valorând 308.700 lei cu doar 350.000 lei? Au fost sau nu interese imobiliare în joc? Întrebãri la care nu se va afla rãspunsul prea curând.

Alti doi executori penali din Iasi actionau haiduceste la Vaslui!

Cazul executorilor Lãcrãmioara si Ioan Mereutã, doi dintre cei mai cunoscuti executori din Moldova, care au fost sãltati de “mascati”, în iunie a.c., pentru constituire de grup infractional organizat, a bulversat mediul executorilor judecãtoresti. Procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi i-au acuzat pe cei doi cã ar fi capii unei retele care a creat prejudicii de sute de mii de euro. Metoda acestora era una foarte simplã si implica licitatii regizate. Mai exact, când scoteau la licitatii apartamente executate silit, cei doi îsi chemau apropiatii pentru a cumpãra bunurile la un pret mult subevaluat. Cât timp a “actionat” în Vaslui, familia de executori ieseni Ioan si Lãcrãmioara Mereutã a obtinut fonduri demne de invidiat pentru orice functionar al statului român. A executat silit primãria Vaslui, cu suma de 1 milion de lei (10 miliarde lei vechi), a fãcut presiuni pentru a pune mâna pe fostul sediu al Cantinei de Ajutor Social, imobil evaluat la câteva sute de mii de euro, plus presiuni asupra firmei Confectii SA, pe care dorea sã o execute pentru o sumã de 100.000 de lei, plus aproape 5.000 de metri pãtrati în buricul orasului. Sunt multe alte situatii în care executorii din Iasi actionau în fortã, desi au fost situatii în care s-ar fi putut actiona altfel, iar “pagubele” ar fi fost mult mai mici. De exemplu, nu este clar nici acum în ce conditii a pierdut fostul primar Cristea fostul sediu al Cantinei de Ajutor Social si de ce s-au plãtit din banii vasluienilor suma de 10 miliarde lei vechi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.