spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
20-ian.-2025

Un mall numit dorinţă

- Advertisement -

* Singurul oraş mare din ţară care nu are un centru comercial de tip mall * Proiecte urmărite de criză sau de ghinion * Euromall, în conservare * Dunărea Center Mall, în revenire de formă * Mall-ul din Italian Residence, în căutare de finanţatori *

Investiţii de aproape 150 milioane euro, în jur de 6.000 de locuri de muncă, spaţii comerciale şi spaţii civilizate de petrecere a timpului liber – asta ar însemna, pe scurt, concretizarea, la Galaţi, a proiectelor de realizare a unor mall-uri.

Numai că, din păcate, în materie de shopping, gălăţenii par a fi urmăriţi de ghinion. În timp ce unele proiecte bat pasul pe loc, altele mai au nevoie de luni de zile bune pentru a deveni realitate.

Conservat „la roşu”

Teoretic, dintre planurile care au rămas în picioare la Galaţi, proiectul Euromall se afla în „pole position”. Lansat în 2006 de grupul francez Union Investiţii, Euromall Galaţi, amplasat pe str. Ana Ipătescu, lângă Autogară (FOTO 1), se dorea o investiţie de 50 de milioane de euro, un paradis al cumpărăturilor: 150 de magazine, zonă de divertisment, cinematografe, supermarketuri.

Ambiţia era de a realiza cel mai mare mall din sud-estul Europei, iar acest lucru chiar părea posibil în faţa avalanşei de cereri de închiriere de spaţii. Visul s-a spulberat în 2008, odată cu izbucnirea crizei economice.

„Unii retaileri s-au retras, unii chiar au intrat în insolvenţă, alţii au rămas fără lichidităţi sau au devenit foarte prudenţi în legătură cu planurile de extindere”, ne-a explicat Robert Bucur, PR manager în cadrul dezvoltatorului Euromall Galaţi.

Deşi construcţia în sine este „la roşu”, proiectul mall-ului a intrat în conservare, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

„Proiectul este într-o fază avansată, dar şi noi suntem conectaţi la piaţă…”, ne-a spus reprezentantul Euromall, acesta apreciind că va fi nevoie de cel puţin 6 luni pentru ca retailerii să-şi recapete curajul necesar relansării proiectului.

La cumpărături, mai din vară

Veşti ceva mai bune vin partea Grupului Profiland, dezvoltatorul proiectului Dunărea Center Mall, amplasat în spaţiul fostului „Service Vechi” din Micro 19 (FOTO 2).

După ce proiectul a avut un ghinion teribil în septembrie 2008, când dintr-o eroare de execuţie o parte din construcţie pur şi simplu s-a răsturnat, centrul comercial are, totuşi, şanse de a fi inaugurat în acest an.

„Construcţia este practic finalizată, se lucrează la finisaje şi în 2-3 luni spaţiile vor putea fi încredinţate pentru a fi amenajate de către cei ce le închiriază. Ca o estimare, credem că vom putea inaugura centrul comercial undeva în luna august”, ne-a declarat omul de afaceri Andrei Lişinschi, managerul Grupului Profiland.

Chiar dacă este dimensiuni mai mici, dacă e să-l comparăm cu mall-urile clasice, „doar” 10.000 mp şi investiţii atrase de aproximativ 10 milioane de euro, Dunărea Center Mall are totuşi pretenţii mari, cu toate ingredientele unui centru comercial modern: restaurante, magazine de firmă, piste de bowling, săli biliard, săli de cinema.

„Am încheiat un parteneriat cu compania Cushman & Wakefield, specializată pe managementul unor astfel de spaţii comerciale, iar aceasta se va ocupa de promovarea şi închirierea către clienţi a spaţiilor pe care noi putem să le punem la dispoziţie”, a precizat Andrei Lişinschi.

„Oraş mare, caut mall”

Un proiect ce vine tare din urmă, dar pentru care vom mai avea de aşteptat pentru a-l vedea concretizat, este cel gândit de compania To Do European, a omului de afaceri italian Toscano Domenico.

Acest mall, aflat pe Bulevardul George Coşbuc, pe fostul amplasament al Trefo, ar urma să aibă o suprafaţă desfăşurată de 80.000 mp, cu parcare subterană, un hypermarket la parter, un etaj cu aproximativ 100 de magazine de firmă şi un etaj dedicat exclusiv petrecerii timpului liber – săli de cinema, restaurante, sală de fitness, spaţiu de joacă pentru copii etc.

„Este un proiect îndrăzneţ ce va fi, practic, centrul de greutate al complexului rezidenţial pe care noi îl construim. Suntem în discuţii avansate cu unii finanţatori şi sperăm să începem acest mall până la sfârşitul acestui an”, ne-a declarat Nicoleta Carciug (FOTO 3), managing director al Italian Residence.

Investiţia în mall ar putea ajunge la 60-80 milioane de euro, însă pentru a găsi investitori trebuie dusă o serioasă muncă de lămurire.

„Galaţiul este singurul oraş mare din ţară fără un mall. Asta încercăm să le şi explicăm potenţialilor investitori, că un astfel de centru comercial ar răspunde unor necesităţi. Este chiar frustrant pentru gălăţeni că trebuie să meargă până la Bucureşti sau măcar până la Brăila pentru a avea acces la o anumită reţea de magazine sau la un cinematograf. Dar, din păcate, când vine vorba de Galaţi, unii potenţiali investitori văd doar oraşul cu cel mai mare şomaj din ţară, lipsit seara de viaţă”, ne-a mărturisit Nicoleta Carciug.

„Noi credem, totuşi, cu tărie în acest proiect. Sperăm să găsim finanţatori, dar analizăm şi varianta de a-l construi din surse proprii”, a precizat managerul Italian Resindence.

Dacă lucrurile merg bine, construcţia mall-ului ar putea demara până la sfârşitul anului, finalizarea fiind posibilă în aproximativ un an şi jumătate.

Lista proiectelor de mall-uri aflate încă pe planşetă ar putea continua. De exemplu, un proiect are şi dezvoltatorul imobiliar polonez Globe Trade Center (GTC), care a anunţat că doreşte, din 2012, construirea unui mall Galleria, cu o suprafaţă închiriabilă de 28.000 mp. Dar până în 2012 mai este…

O vorbă spune „cei din urmă vor fi cei dintâi”, cu referire, ce-i drept, la alte aspecte ale vieţii decât shoppingul… Dar, cum speranţa moare ultima, gălăţenilor nu le rămâne decât să-şi dorească în continuare un mall. Cine ştie, poate că într-o zi nu chiar atât de îndepărtată  îl vor şi avea.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.