spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Un fost lider sindical învinge Ministerul de Finante

- Advertisement -

DOSARUL „DACIA-CEC”, BLOCAJ LA FINANTE!

SENTINTÃ Dupã trei ani de procese, 24 de pãgubiti din judetul Vaslui, care si-au depus toate economiile la CEC înainte de 1989 pentru a primi un autoturism Dacia, au obtinut în instantã o victorie istoricã, unicã pânã acum în tarã. Un magistrat de la Judecãtoria Vaslui a decis, prin sentinta civilã 1615, din 3 aprilie 2013, rãmasã definitivã prin decizia 102/28 mai 2013, ca toti cei 24 sã primeascã despãgubiri din partea statului român, din fondurile Ministerului de Finante, suma de aproape 7 miliarde lei vechi. Sentinta este definitivã si irevocabilã, însã de aici au pornit toate necazurile. Un executor judecãtoresc din Vaslui, Alin Silitrã, a pus poprire, în baza acestei sentinte, pe conturile Trezoreriei municipiului Vaslui, blocând astfel activitatea Administratiei Finantelor Publice. Interesant este cã, în acest proces, cel care a învins sistemul este un fost lider sindical, Ioan Aionoaiei, de la Moldosin, cel care a luptat în numele celor 24 de pãgubiti, convingând judecãtorii sã dea o sentintã care ar deschide drumul pentru alte zeci de procese similare aflate pe rol în tarã. Problema pentru cei care au câstigat procesul este cã nu pot bloca conturile Trezoreriei municipiului Vaslui, asa cum au cerut prin executor, ci vor trebui sã astepte o clarificare de la Ministerul de Finante, cel care va decide de unde „rupe” suma de 7 miliarde cu care sã achite sumele cãtre pãgubiti.

Românii care au fãcut economii pentru o masinã Dacia înainte de 1990 si nu si-au mai vãzut banii înapoi au primit o sperantã dupã 20 si ceva de ani, tocmai de la Vaslui. Un fost lider de sindicat, Ioan Aionoaiei, s-a pus în fruntea unui grup de pãgubiti si a dat în judecatã Ministerul de Finante, cerând restituirea unei sume de 696.018 lei (aproape 7 miliarde lei vechi), bani care se cuveneau pentru despãgubiri în contul economiilor depuse la CEC înainte de 1989. Culmea, dupã trei ani de procese, pentru prima datã în tarã, pãgubitii au primit o sentintã prin care li se face dreptate, desi initial guvernantii stabiliserã cã toti cei aflati în situatia de a fi transferat sumele depuse la CEC în vederea achizitionãrii de autoturisme în conturile fostei Bãnci Române pentru Dezvoltare vor primi titluri de stat. Când au vãzut cã nu se întâmplã nimic, pãgubitii de la Vaslui au chemat statul român în judecatã, prin Ministerul de Finante.

Aionoaiei a luptat ca un leu, în numele celor 24

Ioan Aionoaiei, în calitatea sa de lider al fostului Sindicat Moldosin, s-a pus în fruntea celor 24 de pãgubiti, cerând în instantã obligarea statului român la plata unor despãgubiri care totalizeazã în jur de 7 miliarde lei vechi. La nivelul judetului Vaslui, statul român a fost reprezentat de cãtre juristii Directiei Generale a Finantelor Publice, procesul fiind purtat în contradictoriu cu Banca Românã pentru Dezvoltare, cea care ar fi trebuit sã acorde titluri de stat acestor pãgubiti. Pe 28 octombrie 2011, se obtine o primã victorie, instantele obligând statul român sã acorde despãgubiri prin emiterea de titluri de stat pentru depozitul constituit la CEC în vederea achizitionãrii unor autoturisme Dacia, depozit transferat ulterior la Banca Românã pentru Dezvoltare. Când a vãzut cã nu se întâmplã nimic, Aionoaiei a cerut la Judecãtoria Vaslui acordarea de despãgubiri în numele celor 24 de pãgubiti, de data aceasta în bani. Pe 21 iunie a.c., Judecãtoria Vaslui, prin magistratul Mihaela Ghintuialã, dã o decizie istoricã. Judecãtoria Vaslui încuviinteazã, în mod definitiv si irevocabil, executarea silitã a Administratiei Finantelor Publice Vaslui-Trezoreria municipiului Vaslui, apartinând de Ministerul de Finante, pentru plata unei sume de aproape 7 miliarde lei vechi, în contul despãgubirilor datorate de statul român cãtre cei 24 de vasluieni. Apare în scenã un executor din Vaslui, pe nume Alin Silitrã, care pune poprire pe conturile Trezoreriei municipiului Vaslui, pentru plata celor 7 miliarde, lucru care nu s-a mai întâmplat pânã acum.

Cine trebuie sã plãteascã banii?

Din punct de vedere al Trezoreriei municipiului Vaslui se apreciazã cã dacã trebuia instituitã o validare de poprire aceasta ar fi trebuit fãcutã la Trezoreria Sectorului 5 Bucuresti, unde sunt conturile Ministerului de Finante, si nu la Vaslui. În plus, executorul Silitrã ar fi trebuit sã stie cã legea spune destul de clar cã „Executarea silitã împotriva bugetului consolidat, impozitele, taxele, contributiile si orice alte venituri ale bugetului general consolidat nu pot fi urmãrite de niciun creditor pentru nicio categorie de creante în cadrul procedurii de executare silitã”. AFP Vaslui a reactionat si a cerut contestatie la executare, dar lucrurile sunt departe de a fi lãmurite. „Executorul judecãtoresc a trimis mai multe adrese, unele prezentate chiar de Aioanoaiei Ioan, în care ne amenintã sã dãm bani din încasãrile reprezentând taxe si impozite ale bugetului general consolidat al statului si sã le virãm în contul executorului judecãtoresc. Totodatã, ne amenintã cã dacã nu vom da curs acestei sentinte, ne va face plângere penalã. Am apreciat si îmi mentin pozitia cã nu putem da bani din impozite si taxe si ne mentinem pozitia cã aceastã poprire trebuia efectuatã la Trezoreria Sectorului 5 Bucuresti, acolo unde Ministerul de Finante are cont deschis, institutie care reprezintã interesele statului român”, explicã Ioan Pavãl, directorul AFP Vaslui. Atât Administratia Finantelor Publice, cât si Directia de Finante au cerut lãmuriri în ultimele zile la MFP, la directiile de specialitate, privind plata acestei sume de 7 miliarde. AFP a cerut precizãri de la Directia Generalã privind plata acestei sume si conturile din care se poate face, însã aceastã institutie a comunicat cã nu are bani în conturi cu aceastã destinatie. În plus, Biroul Juridic al DGFP a comunicat Ministerului Finantelor Publice o notã de fundamentare în vederea obtinerii sumelor necesare pentru plata celor 7 miliarde. „Mai bine sã ne punã sechestru pe clãdire, decât sã luãm bani din impozite si taxe. Sunt constient cã voi avea o plângere penalã, care nu stiu cum se va termina, dar nu voi lua bani din bugetul statului român”, a mai spus directorul AFP Vaslui. Pânã atunci, DGFP Vaslui rãmâne singura institutie din tarã care are conturile blocate în cazul unui proces în care sunt pãgubitii de la CEC.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.