spot_img
13.6 C
Vaslui
09-oct.-2024
spot_img

Un farmacist cu studii superioare a cãzut în mrejele jocurilor de noroc. S-a spânzurat, necãjit de datoriile acumulate

- Advertisement -

SUFERINTÃ… Statul român continuã sã joace la noroc soarta dependentilor de pãcãnele, cu câstiguri de miliarde de lei în fiecare an. La începutul acestei sãptãmâni a venit rândul lui Andrei, un tânãr farmacist de doar 29 de ani, care avea tot viitorul în fatã, sã se despartã de aceastã lume din cauza depedentei de jocurile de noroc. Ajunsese sã se împrumute de sume mari de bani de la diferite persoane, pe care nu a mai putut sã le restituie. De aceea, într-un moment de rãtãcire, a decis sã-si punã capãt zilelor. Absolvent al Facultãtii de Farmacie din cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, Andrei a lucrat pentru un lant de farmacii din municipiul Vaslui, iar colegii spun despre el cã era unul dintre cei mai iscusiti farmacisti din oras. În ultima perioadã se vedea cã niste frãmântãri interioare îl chinuie, însã nimeni nu s-a gândit cã poate sã recurgã la un asemenea gest. Luni, la ora prânzului, trupul neînsufletit al acestuia a fost gãsit atârnând într-un copac din pãdurea Paiu.

Desi a fost adoptat, Andrei s-a bucurat de toatã dragostea pe care o familie i-a putut-o da. A vizitat multe tãri strãine cât a fost copil, iar cãlãtoriile i-au rãmas unul dintre principalele hobby-uri. Pãrintii au avut grijã sã nu-i lipseascã nimic, iar de aici si pânã la alunecarea în aceastã patimã a pãcãnelelor nu a mai fost decât un pas. La început a bãgat la aparate banii câstigati de el, apoi a început sã se împrumute în stânga si în dreapta, pânã când datoriile l-au coplesit. Nu a mai stiut ce sã facã sã iasã din acest impas, asa cã a ales calea cea mai dureroasã, despãrtirea de aceastã lume. Luni dimineatã s-a dus la un magazin de bricolaj din oras, si-a cumpãrat o funie, apoi a mers în pãdurea Paiu si s-a spânzurat. Trupul neînsufletit al acestuia a fost gãsit prea târziu pentru a mai fi chemat echipajul medical la fata locului. Au fost solicitati doar politistii, care au întocmit dosar penal pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã. „La data de 7 octombrie 2024, ora 14:09, Politia Municipiului Vaslui a fost sesizatã, prin apel S.N.U.A.U 112, cu privire la faptul cã, o persoanã de sex masculin, în vârstã de 29 de ani, domiciliatã în municipiul Vaslui, fost gãsitã decedatã (spânzuratã) în pãdurea Paiu, din Vaslui. Cadavrul a fost transportat la Serviciul Judetean de Medicinã Legalã, în vederea efectuãrii expertizei medico-legale. În cauzã se efectueazã cercetãri, sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpã, în vederea stabilirii împrejurãrilor în care s-a produs decesul”, a declarat purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Legea antipãcãnele, în vigoare, însã reclamele rãmân, iar dramele dependentilor se extind

INCREDIBIL…Psihologul contactat de redactorii Vremea Nouã sustine cã în tara noastrã jocurile de noroc au devenit o normalitate. Azi, aproape cã nu mai existã clasã de liceu în care cineva sã nu aibã un coleg care este dependent de pãcãnele. Acesti dependenti ajung sã cearã bani împrumut, sã facã foarte multe datorii, sã nu se poatã opri, ajungând sã fie stigmatizat si rusinat de propria dependentã. „Jocurile de noroc au un potential foarte ridicat de a produce dependentã. Un jucãtor de jocuri de noroc care ajunge sã devinã dependent este o persoanã care experimenteazã o suferintã clinicã, joacã fiind condus de impulsuri, nu se poate controla, are încercãri repetate de a se opri în ciuda pierderilor pe mai multe planuri, are regrete, este neputincios, joacã în ciuda unor consecinte negative, ascunde adevãrul, deci are nevoie de ajutor si interventii”. În judetul Vaslui, nu existã un centru în care sã fie tratati acesti dependenti de jocurile de noroc. De aceea, poate, si numãrul celor care ajung în tratament si recuperare este foarte mic. Mai grav este cã aceastã dependentã afecteazã nu doar din punct de vedere financiar, cât mai ales în privinta sãnãtãtii  mintale, de aceea, în majoritatea cazurilor, vorbim de depresie, izolare, iar în cazurile dependentelor mai grave, chiar de tentative de suicid si suicid, cum a fost în cazul lui Andrei. Legea adoptatã de curând de interzicere a pãcãnelelor în comunitãtile mici, sub 15.000 de locuitori, are un rol în prevenirea suferintei cauzate de dependenta de jocuri de noroc, însã cât de mult va influenta, încã nu putem face estimãri. Alte tãri au înfiintat linii telefonice de consiliere gratuitã, care sunt disponibile 24h/24 unde jucãtorii pot telefona si pot primi ajutor. Marea Britanie a mers si mai departe si chiar a elaborat strategii nationale de reducere a efectelor negative ale pãcãnelelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.