spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
09-ian.-2025

Un exemplu de daruire si curaj

- Advertisement -

Desi au patru copii ai lor, sotii Vatavu au mai luat de la stat alti patru, orfani sau abandonati, ca sa-i creasca. Chiar daca pentru un salariu de asistent maternal e suficient sa cresti si un copil, cei doi nu au vrut sa desparta surorile si i-au luat pe toti. „Avem loc in casa si in inima”, motiveaza ei, simplu. Desi cindva copiii erau ca vai de ei, acum sint cu totii mindria familiei. Pe Eliza, cea mai mare, cind au adus-o la Scinteia era corigenta. A devenit repede premianta clasei, iar acum invata foarte bine la un liceu de elita din Iasi. Florentina, cea mai mica eleva, desi in clasa a III-a, a primit de la directorul scolii diploma de „cel mai intelept copil”.

In timp ce zeci de parintii isi abandoneaza in fiecare an copiii fie din cauza lipsei banilor, fie pentru ca nu-si doresc aceasta responsabilitate, exista insa si oameni care au inteles ca fiecare copil are nevoie de un camin in care sa se simta in siguranta.

Eugenia si Gheorghe Vatavu din localitatea Scinteia au ales sa fie asistenti maternali din dorinta de a ajuta copiii care nu aveau sprijinul familiilor naturale . Cei doi nu s-au oprit insa la a lua in grija un singur copil. Desi salariile lor nu au crescut asa, Eugenia si Gheorghe Vatavu si-au intregit familia cu patru fetite, doua dintre ele fiind surori, pentru ca „avem loc in casa si in inima”, dupa cum chiar ei au spus.

Cele patru fetite au devenit mindria celor carora acum le spun mama si tata. Daca de cele mai multe ori asistentii maternali au fost nevoiti sa ia doi sau trei copii in ingrijire din cauza lipsei de personal, familia Vatavu a luat patru copii doar pentru ca a vrut sa-i ajute.

Era corigenta, acum e premianta

Gheorghe Vatavu s-a angajat ca asistent maternal profesionist in 2002, la doi ani dupa ce sotia sa facuse acelasi lucru. „Noi am fost acasa 11 copii la parinti. Eram o familie numeroasa. De-a lungul vietii am avut ocazia sa vad foarte multi copii care nu aveau nimic si am vrut sa fac din casa mea un camin. Avem gospodarie mare si este suficient loc. De asta am luat fetitele”, a spus Gheorghe Vatavu.

Cele patru fete sint toate de origine roma, insa asta, in ciuda prejudecatilor din sat, nu a fost niciodata o problema pentru asistentii maternali. Eliza a ajuns in familia Vatavu pe vremea cind avea opt ani, era in clasa a doua si era corigenta. Situatia s-a schimbat insa radical dupa ce a intrat intr-o familie si a primit sprijin si intelegere. In numai doi ani, Eliza ajunsese sa ia premiul II la scoala, apoi doar premiul I. Astazi Eliza are 17 ani si invata la unul dintre cele mai bune licee din Iasi, ultima ei medie fiind 9,50. „Desi nu a avut parte de la inceput de toata atentia necesara, Eliza a reusit sa se impuna prin bun simt si respect fata de cei din jur. Sintem foarte mindri de copiii nostri”, a adaugat barbatul.

Pe Gheorghe Vatavu l-am gasit acasa la putin timp dupa ce le adusese de la scoala pe cele trei fete mai mici. Vasilica are 11 ani si e incadrata in grad de handicap din cauza unei usoare tulburari psihice. A ajuns in familia Vatavu pe vremea cind avea doar un an si patru luni. Nu fusese scoasa din camin absolut deloc pina atunci, doar in patut statuse. Sora ei, Florentina, avea doua luni cind a ajuns la Scinteia. Acum are noua ani, e in clasa a treia si de la scoala a primit o diploma pentru „cel mai intelept copil”. Cea mai mica dintre fetite e abia la gradinita. Ingrid are patru ani si avea doar un an si sase luni cind familia Vatavu a luat-o din centrul de plasament Galata. Mama naturala a fetitei a si plecat din tara, ultima data cind s-a auzit de ea era prin Italia.

Parintii naturali a doi copii vin frecvent in vizita

In ciuda problemelor pe care le-au avut pina acum, cele patru fete au reusit sa-si gaseasca un camin in familia Vatavu si acum nici nu-si doresc sa plece in alta parte. Cind le intreb pe fete cum a fost viata
lor in ultimii ani, sar toate si-mi aduc zeci de fotografii in care sint ele si parintii lor „de imprumut”. Mi le arata pe rind si-mi spun in acelasi timp si povestea din spatele fiecarei fotografii. „Tata, uite, cind erai tu cu mustata!”, spune Ingrid, aratind spre o fotografie facuta in urma cu citiva ani. „Multumirea mea este ca sint copii buni. I-am luat de jos si acum sint sus. Am convingerea ca vor sti sa se descurce in viata, mi-o confirma prin ceea ce fac in fiecare zi. Am avut grija sa nu ne lipseasca materialele educative, incercam sa le invatam tot ce este nevoie pentru copii de virsta lor. Investim in copiii nostri”, a explicat Gheorghe Vatavu.

In acelasi timp insa, copiilor nu li s-a refuzat niciodata contactul cu parintii naturali. Parintii Vasilicai si ai Florentinei sint cei care suna mereu sa intrebe de fete, chiar vin in vizita destul de des. Cei doi au fost nevoiti sa renunte la fete din cauza saraciei, nu aveau practic cu ce sa le intretina, insa niciodata n-au uitat de ele si s-au straduit sa vina sa le vada cit mai des. „Deocamdata nu se pot duce la parintii naturali, pentru ca sint saraci. Acestia n-au fost insa de acord sa fie date spre adoptie. Oricum, din putinii bani pe care ii au vin si aduc dulciuri si fructe pentru fete. De altfel, de dragul fetelor, tatal natural s-a si lasat de fumat”, a povestit asistentul maternal.

„Copiii arata cine sintem noi in societate”

Sotii Vatavu au si patru copii naturali, doi dintre ei fiind doar ai sotiei dintr-o relatie anterioara. Unul din baieti are firma lui in Italia, celalalt e la bunicii sai in alta localitate, iar cele doua fete sint studente, astfel ca foarte rar ajung acasa.

Unul din motivele pentru care au luat copii in asistenta maternala a fost si faptul ca la un moment dat casa
era prea goala. „Fetele imi spun tata pentru ca asta le-am fost din prima zi. Sint mai tinar si mai puternic datorita lor, iar la noi in casa e veselie mereu. Au fost probleme initial din cauza faptului ca fetele sint de origine roma, dar discriminarea s-a transformat in respect de-a lungul timpului. Am incercat sa le pregatesc pentru viata, le explic cu rabdare unde gresesc, n-am ridicat niciodata mina asupra lor. Cea mai mare investitie este din punctul meu de vedere caracterul copilului; copiii arata cine sintem noi in societate”, a mai completat barbatul care, la 69 de ani, are energia unuia cu cel putin 20 de ani mai tinar.

Barbatul a fost sef de gara inainte de a fi asistent maternal, iar sotia lui, in virsta de 49 de ani, a fost proiectant. Cei doi au ales insa sa fie angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi pe posturi de asistenti maternali. Daca barbatul are un salariu lunar de 663 de lei, sotia ia 926 de lei, pentru ca in grija ei este un copil cu handicap. Cei doi mai primesc de la DGASPC in fiecare luna aproximativ 1.000 de lei pentru hrana copiilor. De asemenea, anual familia mai primeste aproximativ 1.800 de lei pentru a achizitiona haine pentru copii.

„Banii pentru drepturile copiilor trebuie justificati cu bonuri si facturi in fiecare luna, altfel li se imputa. Bonurile sint verificate item cu item si, daca se descopera ca au fost cumparate alte lucruri decit cele necesare pentru ingrijirea copiilor, nu se deconteaza”, a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC.

1.500 de copii din Iasi traiesc la asistenti maternali

Numarul asistentilor maternali din judetul Iasi a scazut in mod constant in ultimii ani. In 2005 aveau atestat de asistent maternal profesionist 1.109 de ieseni, care ingrijeau 1.291 de copii. Trei ani mai tirziu deja erau doar 1.006 asistenti maternali, cu 1.477 de copii. In anul 2009 se ajunsese deja la un numar de 965 de asistenti maternali, cu 1.480 de copii in grija, ca in 2010 sa se inregistreze cel mai mic numar de asistenti maternali, respectiv 895, care aveau in grija 1.459 de copii.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.