MERITUOS… Un elev din Husi, Paul Latu, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, a devenit în aceste zile “Cel mai bun practician” din tarã! Baiatul a impresionat atât la teorie, cât si la proba practicã, unde, în fata unui juriu exigent, a fost notat, în unanimitate, cu 10,00! Povestea lui Paul este una care are darul de a inspira, cãci el trãieste în aceste zile un vis la care lucreazã, spune el, încã din clasa a IV-a. “Atunci mã duceam la muncã, la câmp, cu pãrintii mei, si mã uitam la inginerii agronomi. Visam sã fiu ca ei. De aceea am dat la Colegiul Agricol, fãrã sã îmi pese cã unii spuneau sã mã duc la alt liceu. Vreau sã mã fac inginer agronom si voi reusi”, spune Paul Latu.
Elevul Paul Latu, din clasa a XII-a, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” din municipiul Husi este unul din liceenii care pot fi dati exemplu unui judet întreg. De mic si-a croit cu ochii mintii un vis, si fãrã prea mare ajutor, a început sã munceascã pentru împlinirea lui. La propriu, cãci pe lângã munca de acasã, din gospodãria pãrintilor, pe care niciodatã nu ezitã sã îi ajute la treburile câmpului sau prin curte, copilul a trudit ore întregi, zilnic, ani la rând, pentru ca într-o zi sã fie sigur cã speranta sa de a deveni inginer agronom se va împlini. Anul trecut, Paul Latu a fost la Olimpiada Nationalã de Agronomie si s-a clasat al doilea pe tarã. Pentru unii, un asemenea rezultat ar fi fost de-a dreptul exceptional, însã Paul, elevul originar din comuna Duda Epureni, îsi dorea sã fie primul. Putea acest lucru, gândea el. “Sucesul nu vine deodatã! Poate rareori, sunt mici exceptii… Dupã o muncã asiduã, vine într-o zi. Eu mi-am dorit sã iau locul I. Am muncit pentru asta. În ultimele 3 luni, câte 4 – 5 ore pe zi, m-am pregãtit pentru Olimpiada Nationalã, plus alte 2 ore, pentru Bacalaureat. A fost greu, dar am vrut sã reusesc. Sunt mândru de asta. Pãrintii si domnii profesori m-au felicitat. Si lor vreau sã le multumesc foarte mult, doamnei profesoare, Vârnã Georgeta si domnului profesor, Teodor Botezatu, dar si domnului laborant, Stroescu Mihai. M-au învãtat cu totii, m-au sfãtuit si le multumesc pentru toatã rãbdarea si pentru cât de mult m-au încurajat”, a spus liceanul.
“As vrea sã gãsesc substante luate din biocenozã, care sã înlocuiascã substantele care se folosesc acum în Agriculturã”
Paul Latu vrea sã urmeze Facultatea de Agronomie de la Iasi, iar apoi si-ar dori sã rãmânã în cadrul Universitãtii “Gheorghe Asachi”. Vrea foarte mult sã ajungã cercetãror în domeniul Agriculturii, pentru cã, pasionat de Chimie fiind, deja crede cã a descoperit câteva substante, care folosite în exploatarea pãmântului, dãuneazã solului si oamenilor. “As vrea sã gãsesc substante luate din biocenozã, care sã înlocuiascã substantele care se folosesc acum în Agriculturã si rãmân în sol 10 – 15 ani, devenind toxice pentru pãmânt si pentru om. Eu pot sã fac asta, îmi doresc cel mai mult. Sã avem o agriculturã sãnãtoasã. Aceasta vreau sã fie si teza mea de doctorat”, spune Paul Latu. Nu crede cã e prea devreme pentru a se gândi la planuri atât de mari, cãci viata deja i-a demonstrat cã dacã munceste si îsi pune nãdejdea în proiectele sale, acestea se împlinesc, unul câte unul.