spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-ian.-2025

Un deceniu de când Sfântul Nectarie face minuni la Draxeni

- Advertisement -

FLORI SI RUGÃCIUNI DE MULTUMIRE …Sute de oameni au venit duminicã si luni, 14 iulie si 15 iulie, la Draxeni, pentru a-i multumi Sfântului Nectarie pentru tot ce a lucrat în viata lor si pentru a-si arãta recunostinta pentru rugãciunile pe care Sfântul le-a fãcut în tot cursul anului pentru ei. Majoritatea credinciosilor care vin de zece ani la Draxeni sunt din judetele Vaslui si Iasi. Familii, oameni îsi au propria poveste ce îi leagã de acest loc unde viata li s-a schimbat pentru totdeauna în bine, iar pãrintele Vasile Macsim stie taina fiecãrui suflet în parte, pentru cã pentru fiecare s-a rugat si se roagã în tainã, în ascuns, cum stie: „Vã multumesc din suflet celor care mi-ati fost si îmi sunteti alãturi, celor ce ati avut încredere în ceea ce am ales sã fac, pe când nu reusisem sã termin ceea ce aveam de fãcut, în spate… Vreau sã vã spun cã astãzi l-am simtit prezent mai mult decât oricând, pe Sfântul Nectarie în bisericã. Nu pot decât sã-i multumesc pentru cã a ales sã vinã aici. Nu-i nevoie sã cãutãm cãrti, sã rãsfoim scrierile pãrintilor din primele secole, ca sã vedem cum lucreazã Dumnezeu si sfintii Sãi, pentru cã aici, la Draxeni, am trãit si trãim minuni împreunã, sau le-ati trãit fiecare în tainã. Pentru mine este suficient cã un suflet s-a schimbat, cã nu poate trãi duminica fãrã Sfânta Liturghie, cã nu poate trãi mai mult de o sãptãmânã douã, fãrã potir. Minunat este sufletul frãtiilor voastre, pe care nimeni si nimic nu-l va putea schimba în rãu. Sã ne dea Dumnezeu putere si întelepciune, sã ne arãtãm a fi solidari asa, unii lângã altii. Sã fim sensibili, la cel de lângã noi, mai întâi. Si de vom avea rãbdare si vom fi în aceastã prietenie sfântã, vã asigur cã va revãrsa Dumnezeu peste noi bucurie, iar dincolo ne vom îmbrãtisa cu Sfântul Nectarie, în Împãrãtia Cerului”, a spus preotul Vasile Macsim, parohul bisericii din Draxeni.

Mihaela MANU

Povestea bisericii din Draxeni este minunatã. Atunci când a fost numit preot la Draxeni, pãrintele Vasile Macsim, în anul 2009, a gãsit biserica aflatã în constructie. Biserica avea hramul Sfintilor Împãrati Constantin si Elena, dar toate lucrurile mergeau aici foarte greu. Din momentul sosirii sale în parohie, tânãrul preot s-a întrebat ani la rând, pânã în clipa în care a primit rãspuns, de ce Dumnezeu a îngãduit sã se porneascã o constructie a unei biserici atât de mari în satul atât de mic, în care majoritatea oamenii erau lipsiti de cele materiale necesare pentru existentã si nu aveau nici cea mai micã dorintã de a se implica în lucrãrile de finalizare a bisericii începute. Costurile acestor lucrãri erau proportionale cu dimensiunea bisericii, adicã foarte mari. Iar sperante de a se schimba ceva în bine nu prea existau. În acele momente de cumpãnã, pãrintele Vasile a pornit spre Pãrintele Antonie Jeflea, staretul Mãnãstirii Maicii Domnului de la Giurgeni.

Cum a ajuns Sfântul Nectarie la Draxeni

Primul pas curajos fãcut de pãrintele Vasile în situatia grea în care se afla, a fost alegerea celui de-al doilea hram al bisericii. El a solicitat Preasfintitului Corneliu, Episcopul de atunci al Episcopiei Husilor, ca Sfântul Nectarie sã fie cel de al doilea protector al lãcasului început. Aprobarea a venit în 2013. Cel de al doilea hram al bisericii a devenit Sfântul Nectarie. Abia acum, cu aprobarea în buzunar, a plecat el la drum spre Giurgeni. «Pãrintele Antonie, într-un ceas de tainã fiind, rãvãsit fiind în chilia sfintiei sale, mi-a rãspuns, atunci când l-am întrebat: „Pãrinte ce-am sã fac?!„ Pãrinte drag, e posibil sã se schimbe ceva în Draxeni, în parohia ta, odatã cu Sfântul Nectarie. Nimeni si nimic nu va putea sã schimbe ceva acolo decât un sfânt. Si pãrintele Antonie a adãugat, Dumnezeu sã îl odihneascã acolo sus si sã se roage pentru noi. „Sunt sigur cã si pe strada ta, va apãrea soarele”, mi-a mai spus acesta. Si nu doar pe strada mea si a familiei mele, nu doar pe strada parohiei noastre, a apãrut Soarele, ci si pe multe strãdute ale multora dintre frãtiile voastre. Si lucrul acesta este mai presus de orice», afirmã pãrintele Vasile.

Al doilea pas

Preotul Vasile Macsim avea în urmã cu zece ani tineretea de partea sa, constiinta treazã pentru misiunea de preot pe care o are de îndeplinit în aceastã viatã si, mai mult decât orice, dragoste pentru Sfântul Nectarie, în care si-a pus dintotdeauna nãdejdea. Când în iulie 2014, i-a sunat telefonul, iar o voce binevoitoare i-a transmis cã va veni cu un sponsor „foarte puternic” la Draxeni în ziua de 14 iulie, la ora 17.00, la bisericã, nu s-a gândit nicio clipã ce surprizã va avea. A plecat de acasã mai devreme, a descuiat biserica si a mers în Sfântul Altar, unde a început sã citeascã acatistul Sfântului Nectarie. Atunci când a ajuns la fraza: „Bucurã-te, Sfinte Nectarie, cel ce ai venit ca un pelerin în biserica ta”, a auzit deschizându-se usa bisericii. Dar nu a întrerupt rugãciunea. A gândit cã în timp ce oaspetii se vor închina în bisericã, el mai are timp sã termine mãcar icosul la care ajunsese. Apoi, atunci când s-a ridicat si a ajuns în usa altarului, de unde a privit în bisericã, a vãzut cã oaspetii pe care îi astepta, duceau în mânã o casetã. A aflat uimit cã acolo erau moastele Sfântului Nectarie. I s-a împlinit visul. A fost cea mai mare bucurie pe care preotul putea sã o trãiascã. Sfântul Nectarie era „sponsorul puternic”, pe care acel om de bine promisese sã i-l aducã. Asa a ajuns Sfântul Nectarie acasã, în biserica lui de la Draxeni, acolo unde era dorit, iar Pãrintele Vasile avea nevoie ca de aer, ca sã îi fie ajutor.

Sfântul Nectarie, ocrotitorul Draxeniului si al tuturor celor care vin la biserica unde slujeste pãrintele Vasile Maxim

De atunci, din 2014, Sfântul Nectarie a fost mâna dreaptã a preotului Vasile Maxim. Sfântul Nectarie a fãcut ca biserica de la Draxeni sã devinã în scurt timp neîncãpãtoare, iar oamenii sã înceapã sã înceapã sã vinã cât mai multi la Sfânta Liturghie. Copii de toate vârstele, ce si-au adus încet-încet si pãrintii, au devenit marea familie a Sfântului Nectarie, aici la Draxeni. Rugãciuni puternice, sfinti puternici, iubire si trãire puternicã a credintei. Asta se întâmplã de zece ani la biserica din Draxeni, de când Sfântul Nectarie si ceilalti sfinti prezenti în bisericã au fãcut multe minuni de vindecare trupeascã si sufleteascã celor ce au devenit fii duhovnicesti ai pãrintelui Vasile Macsim. Sfântul Nectarie a fost cu adevãrat deschizãtorul tuturor drumurilor în acest loc, asa cum a prezis Pãrintele arhimandrit Antonie Jeflea, staretul Mãnãstirii Maicii Domnului de la Giurgeni, atunci, în anul 2013. Despre rugãciunile fãcute în aceste zile de sãrbãtoare, despre frumusetea specialã a Sfântului Maslu oficiat de cei saisprezece preoti prezenti, despre procesiunea cu moastele si icoana Sfântului Nectarie, dar si despre rugãciunile de multumire fãcute de toti cei prezenti la eveniment, vã invit pe voi sã vorbiti, pentru cã sunt usor de imaginat toate. A fost multã bucurie, cãldurã în inimã, pace în suflet, sarmale în farfurie, vin în pahare ca sã se înveseleascã nitel inimile, emotie vie, o îmbrãtisare adevãratã de la Pãrintele Vasile si o binecuvântare specialã de la Sfântul Nectarie si de la ceilalti sfinti buni de la Draxeni. Le-am trãit si eu, si voi, pe toate, cu bucuria si speranta cã cele frumoase ca acestea, vor acoperi usor-usor pe cele de care nu vrem sã mai auzim, cele care ne îndepãrteazã de lumea blândã si bunã a lui Dumnezeu cel bun care are grijã de noi, toti copiii lui. Aceasta este radiografia lumii frumoase de la Draxeni, de la aniversarea unui deceniu de când Sfântul Nectarie a venit acolo. Bucurii de la Sfântul Nectarie pentru noi toti! „Sunt minunate slujbele, sunt minunate toate florile acestea pe care cu multã dragoste, din sudoare le-ati transformat în floare, sunt minunate lucrãrile pe care le facem aici si pe care le vãd si le trãiesc doar ca pentru Dumnezeu”, ne spune pãrintele Vasile Macsim, nouã, tuturor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Pe lângă Minunea Sf Nectarie (sunt convinsa ca exista minuni dincolo de noi, lucruri ce nu pot fi explicate și poate nici n-ar trebui în micimea noastră!), mai observam o minune lumeasca, și anume, faptul ca enoriașii n-au stat cu capul în soare! De obicei, la deschiderile de an școlar, aleșii Domnului, autorităților, etc, stau la umbra, iar ceilalți, părinți și copii, cu capul în soare! Ei, abia asta prezentat în poza e un moment de smerenie și acceptare în fata Domnului( asta în cazul în care n-au luat în considerare umbra, ori timpul!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.