NERVI LA SFINTIRE… Mare scandal-mare, ieri, la prânz, în poarta schitului mãnãstirii Movila lui Burcel, din comuna Codãesti. Un bãrbos în haine de cãlugãr s-a postat, în jurul orei 10.00, în poarta schitului, cerând bani de la credinciosi. La un moment dat, staretul mãnãstirii, arhimandritul Gusã, a fost sesizat de un credincios despre faptul cã un cãlugãr stã în poartã, aproape de bisericã, cu un tabel în mânã, cersind bani pentru o mãnãstire din Arges. Un preot care oficia slujba alãturi de Episcopul Ignatie a fugit într-un suflet la jandarmi si la politisti, cerând sã-l ia la întrebãri pe cãlugãrul respectiv. Asa s-a aflat cã individul în cauzã nu este cãlugãr, ci doar poartã haine preotesti, cerând bani pentru o mãnãstire Cetãtuia, din judetul Arges, în numele unei asociatii filantropice. Asa-zisul cãlugãr, pe nume Cristi Cãlin, are peste 100 de amenzi pentru cersetorie, au spus preotii care au participat la sfintire, bãrbatul fiind condus la o masinã de politie, pentru verificãri suplimentare.
„Nu este, domnule, niciun cãlugãr, se numeste Cristi Cãlin, îl cunosc toti politistii din Iasi si din tarã, are peste 100 de amenzi. Umblã îmbrãcat în cãlugãr, dar nu este slujitor al Bisericii. Nu strânge bani pentru Bisericã, ci pentru el, pentru curvele sale! Amendati-l, nu are ce cãuta în acest loc, sã ia banii oamenilor, asa”, a strigat un preot, extrem de iritat de prezenta asa-zisului cãlugãr în poarta schitului. Politistii si jandarmii i-au cerut cãlugãrului toate documentele, iar acesta a încercat sã se apere, spunând cã „Nu am probleme, uitati am toate documentele”. „Nu-l credeti, când era student la Teologie umbla despuiat, cu pãrtile intime sub sutanã, si striga la studenti sã vinã sã se spovedeascã la el, îsi arãta organele genitale. Este un nerusinat! Îl stie toatã tara, strânge bani pentru el si se foloseste de Biserica Ortodoxã”, a mai spus preotul, în timp ce cãlugãrul dubios era condus de politisti la o masinã de interventie, pentru cercetãri. Într-adevãr, Cristi Cãlin este o mai veche cunostintã a politistilor din toatã tara. În 2013, acesta a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie Ortodoxã din Alba-Iulia si apoi, anul urmãtor, de la cea similarã din Arad, în urma mai multor scandaluri, provocate dupã ce a acuzat un staret de la Mãnãstirea Calapodesti (judetul Bacãu), cã i-a fãcut avansuri sexuale. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului au sustinut atunci cã acuzatiile au fost calomnii, nefiind dovedite. Tânãrul a dispãrut apoi din atentia publicã, însã a fost gãsit în toamna anului 2016 în jurul Mãnãstirii Prislop, îmbrãcat în straie cãlugãresti, apelând la mila oamenilor. A fost amendat de jandarmi de trei ori, cu câte 100 de lei, 100 de lei si 200 de lei, pentru cersetorie, însã a contestat sanctiunile în instantã. Fiind verificat de politisti, în 2016, falsul cãlugãr a sustinut cã este „reprezentantul unul lãcas de cult din zona Moldovei, aflat în constructie, fiind cãlugãr si colector, iar în perioada 01.09 – 10.09.2016 se afla în localitatea Silvasu de sus în jurul Mãnãstirii Prislop, desfãsurând activitatea de colectã pentru Schitul „Nasterea Maicii Domnului” din Tutcanii din Deal (Neamt)”.
Prea-Sfintitul Ignatie, alãturi de Prea-Sfintitul Antonie de Orhei la sfintirea bisericii
Revenind la evenimentul de ieri, trebuie spus cã mãnãstirea „Sf. Împãrati Costantin si Elena” de pe raza localitãtii Codãesti, la intersectia Codãiesti-Iasi-Vaslui a beneficiat de prezenta Prea-Sfintitului Episcop Ignatie al Husilor si Prea-Sfintitului Antonie de Orhei, din Republica Moldova, însotiti de un sobor de 20 de preoti si diaconi din zonã, care au sfintit noua bisericã a schitului, recent pictatã si dotatã cu toate cele necesare desfãsurãrii cultului religios. Meritul pentru ridicarea acestei biserici apartine pãrintelui-staret Stefan Gusã, conducãtorul mãnãstirii de la Movila lui Burcel, care a depus multã trudã pentru a vedea finalizatã aceastã minunatã bisericã. În jur de 1.000 de persoane din Vaslui, Iasi, Neamt si Suceava au participat la slujba de sfintire, putând sã admire lucrãrile din interior, precum si Sfântul Altar, singura zi în care este permis accesul credinciosilor în acest loc.